Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
2 min læsetid

Den nye form for aktivt ejerskab?

- Når så mange investerer i indeksfonde, har man brug for en modvægt. Er aktionær-aktivisme den nye form for aktiv ejerskab, spurgte advokat Andreas Mellbye, da han i slutningen af maj åbnede et mini-seminar om aktionær-aktivisme i Oslo.

Seminaret "Aktionærisme - den nye form for aktivt ejerskab?" blev arrangeret af advokatfirmaet Wiersholm. Der var stor interesse for emnet, og mange var mødt op for at høre Andreas Mellbye, Tomas Johansson og Simen Vier Simensen. Simensen har etableret virksomheden Explore Equity Partner, som vil arbejde med aktivt ejerskab gennem minoritetsinvesteringer i Norden.

Skygge-aktivist

Denne form for ejerskab startede i USA, men bliver stadig mere udbredt i Europa, Japan og Australien. Tomas Johansson forvalter fonden SKAGEN Insight, som har til formål at "skygge" de bedste aktivistiske kampagner globalt. Det vil sige analysere og investere i de samme virksomheder som de bedste aktivister.

- Aktivister har fokus på minoritetsejerenes interesser. De arbejder for at forbedre selskabsstyringen (corporate governance), og formålet er at tjene penge ved at forbedre virksomhederne, forklarede Tomas Johansson på seminaret.

SKAGEN Insight foretager egne analyser og vurderer selv, hvilke virksomheder fonden ønsker at investere i. Der er især fem strategier, Johansson ser efter, når han udvælger selskaber til porteføljen.

1) Strukturelle forbedringer

2) Strategiske forbedringer

3) Operationelle forbedringer

4) Finansielle forbedringer

5) Bedre selskabsstyring

Som aktivistisk investor skal du finde sammen med andre minoritetsejere og komme gode og velovervejede forslag til forbedringer. Ved at stille kritiske spørgsmål i bestyrelsen bidrager aktivisterne til forbedringer.

Dette er aktionær-aktivisme 

Traditionelle aktivister kan beskrives som aktive investorer, som investerer i virksomheder med uudnyttet potentiale for at opnå forbedringer. Disse forbedringer fører normalt til øget værdi af virksomheden, hvilket kommer alle aktionærer til gode.

Traditionelle aktivistfonde er fonde, der investerer i virksomheder og aktivt bruger deres stemmeret til at påvirke selskabet i den rigtige retning.

Læs også

Læs mere om SKAGEN Insight

SKAGEN giver alle adgang til unikke investeringer

Aktivismens tidsalder

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.