Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Catherine L. Mann – Citi-cheføkonomen med den sociale agenda

Listen over dr. Catherine L. Manns akademiske og professionelle meritter er alenlang. Harvard, MIT, rådgiver for Bush-administrationen og Fed, cheføkonom i OECD og nu global cheføkonom i Citi. Og det er bare den korte version! 

Informationsteknologi og balance

Der er særlig to områder, der har præget Manns karriere: Den amerikanske handelsbalance og informationsteknologi i de globale markeder. Hendes forskning har kredset om disse to hovedelementer, men hun har også været en klar stemme i debatten om globalisering og øget international handel.

Som den kun anden kvinde i historien blev Catherine Mann udnævnt cheføkonom i OECD i 2014. Da hun tog over, var verdensøkonomien fortsat præget af eftervirkningerne efter finanskrisen. Hun slog på tromme for at skabe en stærkere og mere socialt retfærdig vækst.

Cheføkonom i Citi

Efter en imponerende karriere blev Mann headhuntet til stillingen som global cheføkonom i Citi, en af verdens største banker.

"God økonomisk forskning, der kommunikeres effektivt, giver bedre politiske beslutninger og økonomiske resultater. Det er min tiltrædelseserklæring," sagde hun i 2017, da hun blev ansat.

I 2020 er det naturligt nok de økonomiske konsekvenser af pandemien, der optager både hende og Citi. Hun forholder sig kritisk til den tydelige kløft mellem udviklingen på verdens børser og situationen i verdensøkonomien. 

"Verdens børser har endnu ikke taget effektev af coronaudbruddet ind," sagde hun til Dagens Industri i begyndelsen af pandemien.

Hun peger på det åbenbare misforhold mellem den kritiske situation i mange landes realøkonomi og den kraftige fremgang på mange globale børser siden forsommeren 2020.

"Om noget, så tvinget pandemien os til at fokusere endnu mere på økonomisk vækst som et værktøj til bedre at forstå livskvaliteten i hele samfundet. Pandemien har allerede bidraget til en kollaps i investeringerne, gjort skade på arbejdsmarkedet, først til deglobalisering og et fald i produktionsvæktsen. Det er afgørende nu at vende disse kræfter, så de støtter op om den langsigtede vækst, som øger levestandarden, støtter en effektiv respons på klimaudfordringerne, og som er mere bæredygtig for statsgælden," lyder det fra Mann til Bloomberg.

Hellere mere globalisering end mindre

Hun advarer om, at øget protektionisme og nationalisering kan bremse indhentningen efter pandemien. Måske især i USA har globaliseringen fået et dårligt ry de seneste år - og har fået skylden for dårligere økonomisk udvikling i landet. I en rapport fra 2019 tager Catherine Mann til genmæle mod kritikken og hævder, at problemet ikke er for meget globalisering, men at der faktisk tværtimod har været for lidt. Færre industriarbejdspladser, øget ulighed og faldende produktivitet er et resultat af indenrigspolitiske valg - og altså ikke forårsaget af globaliseringen, hævder Mann i rapporten.

Dr. Catherine Mann er en af foredragsholderne ved Nytårskonferencen 2021. Hendes præsentation har fået overskriften "The future of globalisation".

I år er Nytårskonferencen for første gang en digital begivenhed, og alle er velkomne.
Konferencen afholdes 12. januar 2021. Det er gratis at deltage - husk blot at tilmelde dig.

 

Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

Keyu Jin, forfatter og økonom med speciale i kinesisk økonomi, talte ved SKAGEN Fondenes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up