Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

6. marts 2024

På SKAGEN Fondenes Nytårskonference punkterede Keyu Jin flere af de myter, vi har opbygget i Vesten om Kina. Myterne går blandt andet på, at Kina er ”Verdens produktionshal”, at Riget i Midten er planøkonomisk, og at den kinesiske økonomi er indrettet efter at komme til at ligne den amerikanske.

Retorik som denne står ifølge Keyu Jin på lange stræk i vejen for en præcis forståelse af den kinesiske økonomi. Prædikatet som produktionshal stemmer ikke overens med, hvor meget teknologi, der bliver skabt i Kina. Et godt eksempel på, hvor meget cutting-edge teknologi Kina producerer, finder vi på tværs af Stillehavet. De fire ud af fem mest downloadede apps i USA stammer nemlig fra Kina, hvoraf TikTok er en af de mest populære. Samtidig påpegede Jin, at en undersøgelse fra en australsk tænketank påviser, at Kina er førende i 37 ud af 44 målte teknologier. Jin forklarede, at Kinas mål ikke er at minde om USA rent økonomisk, hvor store dele af økonomien er drevet af teknologi, men nærmere den tyske økonomi, som ifølge mange kinesere fortsat producerer ”rigtige” ting.

På Nytårskonferencen understregede Keyu Jin også, at Kina langt fra er så planøkonomisk, som mange tror. Rent politisk er landet i høj grad centraliseret, men økonomisk bliver mange af beslutningerne truffet decentralt. Omvendt har de kinesiske myndigheder gjort meget for at holde økonomien stabil i usikre tider. Dermed har man undgået perioder med konjunkturer, hvilket dog omvendt også har betydet, at konkursmekanismen har været sat ud af spil for en række virksomheder, der dermed har været holdt kunstigt i live. Derfor skal man have et skærpet blik for, præcist hvilke virksomheder, man investerer i, da deres værdi kan være kunstigt oppustet. Her kommer aktiv aktieudvælgelse i den grad til sin ret.

Kinas udfordrende demografiske udvikling samt aftagende vækst har blinket som advarselslamper for mange vestlige investorer. På Nytårskonferencen anerkendte Jin, at den kinesiske økonomi er presset, men ser positivt på fremtiden. Specielt ser hun gode muligheder for dem, der formår at håndtere risikoen ved investeringer i Kina. Her har blandt andet SKAGEN Kon-Tiki udmærket sig i det forgangne år.

Du kan se hele Keyu Jins oplæg på Nytårskonferencen her.

Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Aswath Damodaran: Usikkerhed er en fordel for aktive forvaltere

Ved SKAGEN Fondenes Nytårskonference 2023 forklarede finansprofessor og valuerings-guru Aswath ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up