Stuart Kirk, der også har erfaring som porteføljeforvalter, argumenterede på SKAGEN Fondenes Nytårskonference for, at ESG-investeringer trænger til at blive gennemlyst med sund fornuft. Kirk forklarede, at mange investorer fortsat er usikre på, hvordan man helt præcist definerer ESG, hvilket naturligvis er frustrerende for dem, der ønsker at investere bæredygtigt. Usikkerheden, mener han, bunder i at mange forveksler ESG-input og ESG-output. Input dækker over i hvilken grad, et selskab er eksponeret mod ESG-risiko, hvilket for eksempel kunne være en virksomheds brug af fossile brændsler. Output dækker over det, Kirk kalder for ”gode selskaber”, der har en reel impact. Han eksemplificerede det med Artikel 8 og 9 fonde, hvilket eksempelvis SKAGENs fonde er.
På Nytårskonferencen forklarede Kirk også, at mange investorer er nødt til at revurdere deres investeringshorisont, hvis de reelt ønsker at gøre en forskel gennem investeringer. Ifølge ham praktiserer mange investorer nemlig snarere trading end reel finansiering. Sidstnævnte drejer sig om at låne kapital til en virksomhed over en længere horisont, hvilket sætter et selskab i stand til at gøre en reel forskel. Det gør man ikke i førstnævnte eksempel, hvor man kun ejer sit værdipapir over korte perioder.
Kirk blandede sig også i diskussionen om aktiv versus passiv forvaltning. Han forklarede, at det over de seneste 25 år har været nemt at drive virksomhed grundet et favorabelt økonomisk miljø. Det har, ifølge Kirk, været medvirkende til, at spændet i afkastet mellem aktiv og passiv forvaltning er mindsket. Det kommer dog til at ændre sig, mener Kirk, da låneomkostningerne stiger, arbejdskraften bliver dyrere samt fordi, virksomheder i stigende grad vil møde geopolitiske udfordringer. Dermed er tiden nu til at give aktiv forvaltning en chance, da mulighederne for at slå markedet ifølge Kirk er gunstige.
Sondre Myge, SKAGEN Fondenes Head of ESG, rundede oplægget af sammen med Kirk, hvor de diskuterede fremtiden for ESG-investeringer. Kirk gjorde det klart, at output-investeringer og ”gode selskaber” bestemt har en fremtid foran sig, mens han ikke havde de store forventninger til input-investeringer. Kirk forklarede også, at den bedste måde at få selskaber til at omstille sig på er gennem kredit, hvormed man som aktiv ejer kan stille krav til selskaberne.
Du kan se hele Stuart Kirks indlæg på Nytårskonferencen her.