Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

2 min læsetid

Aswath Damodaran: Usikkerhed er en fordel for aktive forvaltere

1. marts 2023

Aswath Damodaran var blandt talerne ved SKAGEN Fondenes Nytårskonference 2023, hvor han under emnet "Finding value in times of uncertainty" holdt oplæg om, hvordan man som investor kan håndtere usikkerheden, der præger markederne. Damodarans indledte med at forklare, at usikkerhed altid har været et grundvilkår for menneskelig eksistens. Usikkerheden har blot ændret karakter, da vi jo i sagens natur ikke længere møder samme udfordringer som i eksempelvis middelalderen.

På konferencen forklarede Damodaran, at vi forsøger at håndtere usikkerheden på en lang række mere eller mindre hensigtsmæssige måder. Nogen bliver lammet af frygt og går i benægtelse, mens andre forsøger at "minimere" usikkerheden ved hjælp af tommelfingerregler og bønner til højere magter.

I finansverdenen mener Damodaran, at mange "Excel-ninjaer" forsøger at kontrollere usikkerheden ved blot at fylde mere data i regnearket. Professoren ved Stern University mener dog, at man ikke skal komplicere usikkerheden unødvendigt, og han koger den derfor ned til en række parametre:

  • Usikkerhed om prisfastsættelsen og økonomi
  • Usikkerhed på mikro- og makroniveau
  • Hvorvidt usikkerheden skyldes noget bestemt, fx risikoen for at få afvist en ny type medicin, eller om det er usikkerhed på den lange bane.

Damodaran forklarede også, at man skal have virksomhedens livscyklus for øje, når man vurderer usikkerheden. Startups oplever eksempelvis andre usikkerheder end modne virksomheder.

På Nytårskonferencen beskrev han, hvordan man bedst håndterer usikkerheden som investor: Man må fokusere på et risikojusteret afkast og analyser, hvor der arbejdes med flere forskellige mulige udfald.

Damodaran eksemplificerede det med en analyse af EasyJet, hvis værdi han skulle fastsætte før Brexit. Her lavede han modeller alt efter, om Brexit vil blive blødt, hårdt, eller om Storbritannien helt ville opgive Brexit.

Slutteligt forklarede Damodaran, at vi skal være glade for, at usikkerheden eksisterer. For det første ville det være ekstremt kedeligt, hvis forudsigeligheden var stor, og for det andet skaber den gode muligheder for aktive forvaltere som SKAGEN, der kan bruge de nævnte værktøjer til at skabe værdi for kunderne.

Du kan se hele Aswath Damodarans oplæg ved SKAGEN Fondenes Nytårskonference her.

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

Keyu Jin, forfatter og økonom med speciale i kinesisk økonomi, talte ved SKAGEN Fondenes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up