Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

SKAGEN Kon-Tiki: Kinesisk drama giver gode muligheder

Den kinesiske økonomi kæmper for at komme tilbage på benene efter corona-lockdown, og de investorer, der ikke allerede helt har vendt det store land ryggen, holder vejret, for fra alle sider brager overskrifter om nedturen i Kina os i møde. Cheføkonomerne er bekymrede, og markederne falder.

Men bør man trække følehornene helt til sig og investere sine penge et andet sted? Nej, lyder svaret fra Fredrik Bjelland, forvalter i vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki. Ikke hvis man investerer aktivt og value-orienteret i hvert fald, og det gør SKAGEN:

"I et markedsklima med bekymring er det ikke dumt at være aktiv investor. For her har man jo netop mulighed for at gå uden om de selskaber, hvor risikoen vurderes størst. Den strategi har givet pote SKAGEN Kon-Tiki i år," siger han og fortsætter:

"Vi anerkender fuldt ud, at risikoen i Kina er højere, end den er mange andre steder, og også højere end den normalt er i Kina. Men netop derfor øjner vi også store muligheder."

SKAGEN Kon-Tikis Kina-aktier steg, mens markedet faldt

Siden januar 2022 har SKAGEN Kon-Tiki haft gennemsnitligt 27 pct. af fondens midler investeret i kinesiske selskaber. Det er en mindre andel, end hvis man vægtede som vækstmarkedsindekset MSCI Emerging markets, hvor Kina fylder 31 pct. Alligevel har netop de kinesiske selskaber bidraget rigtigt pænt til det flotte afkast i fonden – vel at mærke i en periode, hvor det kinesiske marked overordnet set er faldet -15 pct. SKAGEN Kon-Tikis kinesiske positioner har nemlig i samme periode bidraget med 33 pct. i afkast til fonden.

For så snart man har mulighed for at afvige fra indeks – og det er jo netop den fordel man har, når man som SKAGEN er en aktiv forvalter og ikke bare vægter som markedet – så er præcis den slags ildevarslende overskrifter, Kina har leveret den seneste tid, snarere en grund til at gå på jagt end til at stikke af. Afkastet i SKAGEN Kon-Tiki er det levende bevis:

"Ved udgangen af juli havde ikke en eneste af vores kinesiske positioner givet negativt afkast i år (bemærk: i NOK. I DKK har et enkelt selskab leveret negativt i perioden, red.). Til gengæld var fire af fem af fondens største bidragydere i første halvår faktisk fra netop Kina," understreger Fredrik Bjelland.

Strategien virker

SKAGEN Kon-Tiki er en sand aktiv fond og afviger ganske betydeligt fra sit indeks med fx en mere end dobbelt så høj andel af små og mellemstore selskaber (20 pct.) som man finder i indekset (9 pct.) – og i øvrigt også betydeligt højere end i den gennemsnitlige vækstmarkedsfond (13 pct.).

Og strategien virker. Over en treårig horisont har fonden leveret 10,4 pct. i gennemsnitligt årligt afkast, og dermed altså en god bid mere end referenceindekset, der har præsteret 6,7 pct. om året. Og et flot afkast afhænger jo ikke kun af at købe, når prisen er rigtig, men lige så meget af, at man ikke gifter sig med sine porteføljeselskaber men siger disciplineret farvel, når tid er.

Af samme grund har SKAGEN Kon-Tiki da også – trods de flotte resultater – faktisk netto-solgt kinesiske selskaber. Siden 2022 har man således solgt sig helt ud af syv kinesiske selskaber og ikke købt sig ind i et eneste nyt. Men med den senere tids dramatiske overskrifter fra Riget i Midten, er det måske tid for en aktiv value-baseret forvalter at gå på opkøbsjagt igen. For hvor der er drama, er der udsigter:

"Høj risiko – og der ER risiko forbundet med investering i vækstmarkederne – og markedsuro giver virkelig spændende muligheder for en aktiv forvalter. Hvis man handler disciplineret og velovervejet kan man få fine resultater, selv når mediernes advarselslamper blinker," slutter Fredrik Bjelland.

*Alle afkasttal er angivet i danske kroner per 30. juli 2023, medmindre andet er anført. SKAGEN Kon-Tikis referenceindeks er MSCI Emerging Markets.

Hvorfor skal jeg investere i aktiefonde?

Det er klogt at investere i fonde på den lange bane.

Læs mere arrow_right_alt
Hvad er value-investering?

Der er mange forskellige overbevisninger inden for investering. Hos SKAGEN mener vi, at value-investering kan bidrage til det bedste langsigtede, risikojusterede afkast for vores kunder. 

Læs mere om, hvad value-investering egentlig indebærer.

Læs mere arrow_right_alt
Vækstmarkeder

Engagement i Asien: Indsigt fra tre dynamiske markeder

Under et nylig besøk til Sør-Korea, Vietnam og India utforsket vi tre svært ulike kulturer og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Vækstmarkeder

Fem grunde til at investere i vækstmarkederne nu

Vekstmarkedene tilbyr spennende investeringsmuligheter som åpner for god langsiktig avkastning. Her ...

Pres på selskaberne giver bedre afkast

Koreanske selskaper har lenge vært lavt verdsatt, blant annet på grunn av lave utbytter. Omfattende ...

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up