Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Sørens blog: Kære investor, gør nu ikke noget dumt

Denne blogpost blev første gang bragt på Søren Risager Rasmussens, adm. direktør i SKAGEN Fondene Danmark, blog på Finans.dk

Det gør mere end dobbelt så ondt på psyken at tabe 1000 kroner, som det gør godt at vinde samme beløb. Det kan vi også mærke som fondsforvaltere i det aktuelle investeringsklima – kunderne er bekymrede og sidder på hænderne, selv om det lige nu faktisk er et bedre tidspunkt at investere på, end det var for ni måneder siden. Men hjernen spiller os et puds og agerer frygtsomt i krisetider. Aktier er noget af det eneste, man nødigt køber på udsalg.

Man forstår selvfølgelig godt frygten. For hvad nu, hvis de i forvejen røde tal bliver endnu mere røde? Og det er absolut en relevant bekymring, men ikke desto mindre en, man som langsigtet investor bør sparke til hjørne. For lige meget hvad krybdyrshjernen fortæller os, så bør vi gribe muligheden for at købe kvalitetsaktier, når de er på tilbud, præcis som vi gerne køber alt muligt andet, når prisen er i bund, og der er gule klistermærker på emballagen.

Historien har nemlig igen og igen vist os, at dem, der vinder på den lange bane, er dem der er konstant investeret over længere tid. Det er jo egentlig logisk nok: Du får kun glæde af et opsving, hvis du er investeret. Og de helt rigtige højdespringermåneder er yderst vigtige for din porteføljes performance … og samtidigt umulige at forudsige. Så kun ved at blive i markedet, også når det smerter, er du sikker på at ramme rigtigt.

Et blik på de seneste 30 år viser os, at du – hvis du ikke var investeret i de bare tolv bedste måneder i den periode, faktisk har reduceret dit afkast til tæt ved nul, selv om du var i markedet i samtlige de 348 resterende måneder. Tankevækkende, ikke? Tiden er din bedste ven på aktiemarkedet.

Men hvad hjælper det, når markederne virker så enormt risikable lige nu? Alle nye investorer, der gjorde deres første erfaringer med aktier under coronakrisen, oplever nu for første gang, at pilen peger alvorligt nedad. Det er klart, man bliver nervøs. I den sammenhæng er min vigtigste opgave som rådgiver at forklare, hvorfor det er vigtigt, at du præcis i dette klima bør fortsætte med at købe op og rebalancere – eller som et absolut minimum i hvert fald skal sidde stille og ikke trække pengene ud. For der skal nok komme sorte tal og fin fremgang igen. Det har trods alt været tilfældet hver eneste gang, markedet har gjort ondt i al den tid, der har været et marked. Aktierne er historisk altid kommet igen.

Det handler om tålmodighed. Til trods for de store fald i år, har aktiemarkedet faktisk belønnet dem, der er forblevet investerede de seneste tre år, med ca. 10 pct. afkast om året. Ganske pænt med tanke på de tæsk, der blev uddelt både i år og i foråret 2020. Gennemsnitligt har det taget omtrent to år, før et marked i frit fald atter har vist positive takter. Markedet har altid villet frem og op.

Så det eneste forkerte, du kan gøre, er at lade være med at investere.

Første gang bragt på Finans.dk

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up