Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Fem grunde til at tage børsuroen helt roligt

Det sker jo fra tid til anden. Markederne falder, avisoverskrifterne råber mod os, og frygten for fremtiden stiger. Efter nærmest én lang, sammenhængende opgangsperiode på de globale aktiemarkeder de seneste ti år kan det være svært at huske, at markedet rent faktisk svinger. Men for dig, der investerer langsigtet i aktiefonde, er der alligevel mange gode grunde til at bevare fatningen, selvom markedet vrider sig. Her er fem:

1. Du investerer langsigtet

Investering i fonde er en langsigtet strategi. Jo længere tid, du investerer, desto større er chancen for et godt afkast. Den bedste måde at investere langsigtet er at følge den plan, du allerede har lagt. Vores bedste råd er: Øg din investering jævnligt og invester længe! Med en langsigtet investering reduceres risikoen, og effekten af svingningerne på børsen begrænses, hvis du løbende øger investeringen, fx hver måned. Hvis du sparer op på denne måde i mindst fem år, er tommelfingerreglen, at du får en god gennemsnitspris på dine fondsaktier.

2. Du har ikke brug for pengene i dag

Selv om kurserne falder, er pengene ikke tabt, før du indløser dine andele. Så længe pengene står i fonden, vil værdien øges igen, når kurserne stiger. Det er derfor altid en god ide at have en almindelig opsparing som bufferkonto til uforudsete udgifter. Det kan fx være en helt almindelig bankkonto med en god rente. Så kan dine langsigtede fondsinvesteringer passe sig selv, også når markedet svinger.

3. Det er normalt, at markederne svinger

Vi mennesker husker ret dårligt. De seneste år har vi haft flere kriser, som allerede er glemt: Krisen i Grækenland i 2010, oliekrisen i 2014, crashet på det kinesiske aktiemarked i 2015, valget af Donald Trump som amerikansk præsident i 2016. Sidstnævnte er absolut ikke glemt, men frygten for et markedskollaps efter valget holdt ikke stik. Trods disse kriser er de globale markeder steget med imponerende 273 % fra 2010 til 2019 (kilde: MSCI AC World). Det er altså ikke unormalt, at markederne falder 15-20 pct. Det er heller ikke unormalt, at markedet vender og stiger igen, og endda stiger højere end sit seneste højdepunkt. Det er alt sammen gode nyheder for dig, der investerer langsigtet.

4. Du får aktier på udsalg

De fleste af os kan godt lide en god handel. Det giver en god følelse at købe med rabat. Men når det gælder aktiefonde, har mange det nærmest omvendt. De kan lide at købe dyrt, hvilket man jo gør, når kurserne er høje, og sælger så billigt, når kurserne falder. Det er forståeligt, at det kan gøre ondt at købe, når pilen vender nedad, men det er her, aktierne bliver billigere. Så hvis du kan lide at gøre et godt køb, kan det være fornuftigt at sætte lidt ekstra ind på dine fonde, når markedet svinger nedad. Forskellen på en spekulant og en investor er, at spekulanten håber på højere kurser, mens investoren håber på lavere kurser. Hvem er du?

5. Du har et team af eksperter i ryggen

Den dygtigste fondsinvestor er hende, der kender sine begrænsninger. Den danske neuroøkonom og hjerneforsker Jon Wegener (som faktisk talte ved SKAGEN Fondenes Nytårskonference i Oslo) understreger, at den bedste måde at undgå at træffe de forkerte beslutninger er at spørge en ekspert. Så undgår du nemlig, at det er dine følelser og ikke din fornuft, der styrer. En finansiel rådgiver kan give gode råd om, hvad du bør gøre (eller ikke gøre). I SKAGEN har vi en række dygtige rådgivere, der sidder klar til at besvare dine spørgsmål.

Invester i fonde

Tre grunde: Derfor er investering i fonde bedre end lotto, hvis du vil score den store gevinst

Held er godt, men hvis du vil være rig, er en investeringsaftale et bedre bud på en god strategi. Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Invester i fonde

Sådan kan du også få et godt langsigtet afkast

Det er svært ikke at blive påvirket af svingende markeder. Men følelser bliver aldrig en pålidelig ...

SKAGEN har to af Norges bedste aktiefonde

SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki er kåret som Norges bedste aktiefonde i deres respektive ...

Jeg har lært meget af SKAGEN

Roar Bolstad har i snart 30 år investeret i SKAGENs aktiefonde, og han har ikke tænkt sig at stoppe ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up