Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

SKAGEN har to af Norges bedste aktiefonde

Det norske magasin om privatøkonomi Dine Penger kårer hvert år de bedste aktiefonde, og i år var det SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki, der stak af med sejren i to af kategorierne.

Fondskæmpen vandt – SKAGEN Global den bedste globale fond

SKAGEN Global strøg således ind på førstepladsen som bedste aktivt forvaltede globale fond målt på afkast over en femårig periode i konkurrence med 33 andre tilsvarende fonde. Kun syv af de 33 aktive fonde i målingen har faktisk leveret merafkast i perioden, skriver Dine Penger. Knut Gezelius, forvalter af SKAGEN Global, er glad for hæderen – men hviler ikke på laurbærrene:

"Vi er aldrig tilfredse, og vi tror altid på, at vi kan gøre det bedre. Men det er fint for vores kunder, at udviklingen har været god i fonden de seneste fem år," forklarer han til Dine Penger. Sammen med Chris-Tommy Simonsen forvalter han SKAGEN Global, der er en af de største fonde af sin slags i Norge.

Knut Gezelius understreger, at der er stor konkurrence i netop denne kategori, men at mange af konkurrenterne modsat SKAGENs fonde helst lægger sig så tæt på deres indeks, som det er muligt uden at blive klassificeret som en "skabsindeksfond" (hvor man påstår, man er aktiv, men i virkeligheden læner sig meget op ad indekset, red.).

SKAGEN Global har en aktiv andel på 88 pct., hvilket er et udtryk for, hvor meget fonden afviger fra indekset – og dermed også den typiske globale indeksfond.

"Desto nærmere, du kommer på indekset, desto sværere bliver det at levere et merafkast," forklarer Knut Gezelius til Dine Penger.

År-til-dato har SKAGEN Global leveret 8,59 pct. i afkast, mens referenceindekset MSCI AC World har leveret 11,02 pct. i samme periode. Siden starten har SKAGEN Global givet investorerne 12,85 pct. i gennemsnitligt årligt afkast, mens referenceindekset har givet 5,56 pct. (per d. 20. juni 2023).

Efter pandemien har SKAGENs value-baserede aktive investeringsfilosofi nemlig båret frugt, og alle SKAGENs aktiefonde har således leveret positivt afkast år til dato.

Læs artiklen fra Dine Penger – bag betalingsmur

SKAGEN Kon-Tiki er bedst i et vanskeligt marked

Vækstmarkederne er kendetegnet ved større udsving end de udviklede markeder. Sådan har det også været de seneste fem år, hvor det har vist sig vanskeligt for aktive fonde at levere et merafkast. Med den bane kridtet op er det alligevel lykkedes SKAGEN Kon-Tiki at levere bedre afkast end konkurrenterne relativt set, hvorfor vores fond da også vinder prisen som bedste vækstmarkedsfond over en femårig horisont.

Porteføljeforvalter i SKAGEN Kon-Tiki Fredrik Bjelland peger blandt andet på det dårlige forhold mellem USA og Kina, krigen i Ukraine, og at pandemien ramte vækstmarkederne hårdere end andre markeder, som årsager til modvinden på vækstmarkederne:

"Ønsker man at være langsigtet og tage del i den værdiskabelse, der sker ude i verden, så bør vækstmarkederne være en del af en diversificeret portefølje. I øjeblikket er den relative værdiansættelse set i forhold til de udviklede markeder tilbage på historiske bundniveauer, og alligevel har vi set en kraftig forbedring i afkastet i løbet af de seneste tre år," forklarer Fredrik Bjelland i Dine Penger.

Hidtil i år har SKAGEN Kon-Tiki givet 9,24 pct. i afkast sammenlignet med 5,06 pct. i indekset, MSCI Emerging Markets. Siden starten har fonden leveret 9,89 pct. i afkast, mens indekset har givet 6,57 pct. (per d. 20. juni 2023).

Det er den lange bane, der tæller

Både SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki har over 20 års erfaring med deres respektive mandater. Det betyder, at de har gennemlevet .com-boblen, Asien-krisen, finanskrisen og den perlerække af andre vigtige finansielle begivenheder, der har præget markederne de seneste to årtier. Og det er netop pointen, når du skal investere i en aktiefond: Du skal have været tålmodig og huske, at pengene skal investeres langsigtet, før du får det gode afkast. Vores ældste aktiefond SKAGEN Vekst er et godt eksempel på, at denne tilgang fungerer. SKAGEN Vekst fylder 30 år i år, og havde du investeret 100.000 DKK i d. 1. december 1993, så ville de være blevet til 2,9 mio. DKK d. 13. juni 2023. Det virker måske næsten for godt til at være sandt, men illustrerer blot renters-rente-effekten: Hvis du lader tiden arbejde for dig, er der stærke kræfter på spil, der kan give dig medvind på markedet.

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Mere om Aktiefonde

SKAGEN Global: Tålmodig og langsigtet

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ...

SKAGEN Global på toppen

Det tyske finansmagasinet Das Investment har kåret SKAGEN Global til det beste aksjefondet i sin ...

SKAGEN Vekst: Forrest i feltet

Vores ældste fond leverer stadig et solidt afkast til kunderne. SKAGEN Vekst kan i år fejre 30-års ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up