Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

Hvad bør investorer fokusere på i tider med krise og inflation?

Selv om jeg brugte det meste af første halvdel af mit liv på krisehåndtering (som officer i den britiske hærs The Royal Gurkha Rifles, red.), har jeg svært ved at komme i tanke om en periode med lige så mange og forskelligartede udfordringer, som vi ser lige nu. Den største krise må være spændingen mellem verdens stormagter og naturligvis klimaforandringernes mere og mere mærkbare og helt direkte effekter.

Stormagternes indbyrdes politiske forhold befinder sig på kogepunktet. Den anerkendte Bridgewater-makroinvestor Ray Dalio bemærker, at hans konfliktbarometer, som måler risikoen for konflikt mellem stormagterne, er oppe i niveauer, vi end ikke så på toppen af den kolde krig.

Dengang i 1983 var årsagen til de høje niveauer en fejltolkning af hensigten bag en række NATO-atomøvelser – det eskalerede heldigvis ikke yderligere. Til trods for at situationen, rent praktisk anskuet, er lidt den samme nu, hvor NATO udstyrer Ukraine med våben i den højspændte krig mod Rusland, og hvor situationen mellem Kina og Taiwan mildt talt er tilspidset, har vi indtil videre undgået yderligere konflikt. Lad os håbe, det fortsætter sådan.

Denne sommer har klimakrisen medført alvorlige tørker, vel at mærke oven på en vinter med talrige storme og oversvømmelser. For nogen har konsekvenserne været fatale, for en række andre er levebrødet kommet i alvorlig fare. Selv i Norge har kritiske vejrlig sat spotlys på svaghederne i den nuværende energipolitik, der er blevet adopteret af flere på hinanden følgende regeringer. For undertegnede, en engelsk gæst i Norge, føles det som en forspildt chance, alle Norges fordele taget i betragtning, og den kommende vinter står utvivlsomt i misfornøjelsens tegn flere steder i Europa – med lavere temperaturer og russiske gasleverancer brugt som et våben.

Enhver udfordring bringer muligheder med sig

Sådanne eksterne udfordringer er ikke i sig selv nogen nyhed for en fondsforvalter som SKAGEN. De er en vedvarende del af analysearbejdet i forbindelse med hver eneste investeringsproces, og for hver udfordring opstår uvægerligt også tilsvarende muligheder. Det er et faktum, at alt, hvad vi allerede ved, også allerede er indregnet i aktiekursen på et givent selskab. Udfordringen er at vurdere sandsynligheden for, hvad der kan ske, og regne ud, hvordan dette kan påvirke aktieprisen. Når usikkerheden herom bliver for stor, bliver fordelene ved en undervurderet og veldiversificeret investeringsportefølje åbenlyse.

Hvis vi tager Kina-Taiwan som et eksempel, giver vores analyser og vores adgang til såvel formelle som uformelle netværk et mere nuanceret billede end det, der præsenteres i mainstream-medierne. Vi ser, at risikoaktiver ikke aktuelt er prissat efter, at der skulle være en Kina-Taiwan-konflikt på vej, så det absolutte risikobillede forbliver uændret på tværs af kapitalmarkederne.

Med de aktuelle relative prisfastsættelser in mente kunne man argumentere for, at kinesiske risikoaktiver reflekterer en højere sandsynlighed for, at noget vil gå galt. Men der er andre ting på spil også – pandemien, ejendomsmarkedet og den kommende partikongres. Kina har med deres ageren i Stillehavet sendt et tosidet signal: Det ene, komplet med missiler og militærøvelser, er målrettet nationalistiske internetbrugere og har til formål at formidle et klart standpunkt uden at eskalere konflikten med USA yderligere. Det andet signal, der sendes ad mere traditionelle kanaler, sigter mod at styre den offentlige mening i retning mod et mindre radikalt og mere afbalanceret ståsted. Alt i alt viser det tydeligt behovet for – og vigtigheden af – at sikre en snorlige, uforstyrret og succesfuld partikongres til efteråret.

På nuværende tidspunkt er SKAGENs fonde undervægtet i Kina, relativt til deres respektive referenceindeks. Og der er således betydelige muligheder at spotte i de aktuelle begivenheder. Koreanske Samsung, der har været en del af porteføljen længe, bliver en endnu vigtigere strategisk samarbejdspartner i kraft af selskabets produktion af halvledere. Samsung indtager allerede førstepladsen, når det gælder memory chips, og er langt mindre afhængig af kinesisk produktion end flere konkurrenter. Hertil er Samsungs støberi-forretninger blevet en strategisk alternativ leverandør for den taiwanesiske halvlederproducent TSMC's kunder, der naturligt nok ønsker at diversificere. Når man ser på den slags analyser, er investeringshorisont dog altid en kritisk faktor, er det værd at bemærke.

Er inflationen kommet for at blive?

Jeg talte også om inflation i slutningen af 2021. Dengang var både længden og gennemslagskraften af inflationen en kilde til stor spekulation. Det er nok ikke helt tilfældet længere. Erfaringen fortæller os, at inflation af den styrke, vi nu ser, ikke aftager lynhurtigt, selv om nylige – og opmuntrende! – tegn på de globale markeders robusthed vil bidrage til at tæmme udbudssidens prispres.

Det er ikke mange i dagens arbejdsstyrke, der har oplevet en længere periode med vedvarende inflation, og endnu færre af dagens politikere har regeret gennem sådanne. Jeg startede i et (deltids)job i landbruget i 1980, hvor inflationen var tæt på 18 pct. Det tog tid at få inflationen ned på de ønskede 2 pct. og holde den der. Også renten var dengang et godt stykke over 10 pct. og blev i de luftlag tilsvarende længe. Kombination af strukturelt og kortvarigt pres, der sætter skub under kriser, som den nuværende, er tydelig. Så måske er det klogt at forberede sig på en længere rejse, end nogen spår om.

Som med aktier og kriser tilbyder en periode med høj inflation også muligheder. Vores obligationsfonde vil fx – efter et krævende halvår – nyde godt af de forventede rentestigninger. 

Vi investerer i kunden

Med dette som et udfordrende bagtæppe – hvad gør vi så i SKAGEN for at understøtte vores kunder og sikre, at vores porteføljer er optimalt positioneret? Oven på pandemiens begrænsninger har vores porteføljeforvaltere nu atter mulighed for at rejse ud og følge op på investeringer og ideer ansigt til ansigt. Mens jeg skriver disse linjer, har vi et porteføljeteam af sted i Korea for at vurdere såvel eksisterende som nye positioner. Nogle af de bedste investeringsbeslutninger bliver gjort netop i tider som disse.

Fra et kundeperspektiv ser vi da også, at perioder med store udfordringer kan føre til usikkerhed. Her kan en snak med en rådgiver give både retning og ro. Vi har derfor udvidet vores rådgivningsteam i anerkendelse af det øgede behov, vi både forventer og håber på.

Vores rådgivere har brugt sommeren på at opdatere deres markedsudsigter og glæder sig til en dialog om dine muligheder. Vi deler også fortsat opdateringer om fondene og markedssituationen i både nyhedsbreve, artikler og månedlige webinarer med vores porteføljeforvaltere. En gennemgang af dine finanser har nok aldrig været mere rettidig end lige nu – for ikke at sige mere nødvendig.

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Investeringsfilosofi

Syv grunde til at vælge aktiv forvaltning

Syv enorme selskaber dominerer lige nu det globale indeks. I et sådant scenarie har en aktiv ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Investeringsfilosofi

SKAGEN Fondenes investeringsdirektør: Det handler om at tilpasse sig

I januar er det tid til at komme i bedre form – både fysisk og finansielt. Hos SKAGEN Fondene ...

At finde værdi i tider med usikkerhed

I tider med stor usikkerhed må vi overveje fordelene ved en aktiv, prisdrevet, kontrær og ...

Sund fornuft er tilbage: Sådan kan markedet få fast grund i 2023

Så snart recessionen er bekræftet, vil aktier genvinde det tabte. Og et normaliseret rentemiljø vil ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up