Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Sund fornuft er tilbage: Sådan kan markedet få fast grund i 2023

November bød på et kærkomment løft for aktiemarkedet, og globale aktier steg for anden måned i træk. Det var den længste sammenhængende positive periode i år og tilstrækkeligt til at indhente det tabte i september. Lige meget hvad, der sker i december, vil 2022 gå over i historien som en veritabel rutsjebanetur for investorer. Indeksene har svinget fra bull til bear, og det amerikanske indeks over de største virksomheder, S&P 500, har haft flere udsving over en procent end under de helt store bølgegange i 2008 og 2002.

Nyt regime

Efter 18 måneder med støt vækst som følge af Covid-stimulipakker, afspejler markedssvingningerne investorernes problem med at tackle regimeskift. Efter år med meget lave renter, kvantitative lempelser og globalisering, der holdt inflationen nede, er det nye paradigme, om vi vil det eller ej, et miljø, hvor inflationen og låneomkostningerne er højere.

Markederne, der drives af makroøkonomiske data, har oplevet et stemningsskifte fra grådighed til frygt, efterhånden som centralbankerne har forsøgt at tæmme inflationen samtidig med, at de forsøger at begrænse skadevirkningerne på økonomien. Geopolitiske hændelser som Ukraine og valget i Italien og Brasilien har også påvirket aktiekurserne langt mere end den reelle udvikling i selskaberne i perioden har.

Heldigvis ser det ud til, at vi har lagt de største markedsfald bag os. Nye inflationstal fra USA og Europa viser, at prisstigningerne aftager, og selv om vi sandsynligvis vil se fald i indtjeningen de kommende uger, mener jeg, at disse i høj grad er indpriset ind i lavere aktiekurser.

Fast grund

Mens markedet sandsynligvis vil være volatilt på kort sigt, tror jeg, at markedet vil finde fast grund, så snart vi får bekræftet, at vi er i en recession - blød eller hård. Så vil vi gå ind i en ny cyklus med positive afkast. I Europa er vi sandsynligvis allerede godt på vej, og de fleste økonomer mener, at USA vil følge trop i løbet af de næste 12 måneder.

At investorerne får denne vished og udsigt til en mere stabil økonomi – selv uden vækst i BNP – bør resultere i højere aktiekurser. Politisk stabilitet vil også bidrage, og 2023 er det første år i dette århundrede uden store politiske valg i nogen af G7-landene.

På turen gennem uroen i 2022 har det været let at overse, at value-aktier fortsat præsterer bedre end vækst-aktier med et merafkast på 20 pct. år-til-dato (se figur). Value har fået et løft af en stærk energisektor, og stigende renter har gjort investorerne sultne efter højere afkast, og vækstaktier, der tidligere blev anset som fornuftigt prissat, er faldet. Risikable investeringer som meme-aktier, kryptovaluta, SPACS og kinesisk ejendom, der steg til astronomiske højder takket være stimulanspakker, er faldet endnu dybere.

imagehq2kj.png

Jeg mener, at denne trend vil fortsætte i 2023.

Udsigt til merafkast

Efter et stærkt år, relativt anskuet, kan value-selskaber stadig købes med større rabat end gennemsnittet, når vi sammenligner med vækst-aktier. I USA har value-aktier en fremtidig P/E på 15,4x mod 26,2x for vækst, svarende til en 0,6 ratio (se graf). Hvis vi kommer tilbage på det historiske gennemsnit på 0,75, vil value-aktier stige med omkring 30 pct., eller vækst falde med 20 pct. Det vil i så fald være et endnu større merafkast, end value har præsteret i 2022 (1).

imagevji5.png

Ud over at være billigere, vil det nye regime med vedvarende højere inflation også bakke op om value-aktier. Det vil i min optik tage tid, før vi ser årlige prisstigninger på 2 pct. igen. Det er også let at glemme, at situationen siden 2008 med minimale (eller negative) renter er undtagelsen snarere end reglen. Penge har værdi, og helt frem til finanskrisen kom penge også med en omkostning.

New Normal

Et mere "normalt" rentemiljø vil sikre, at kapitalen allokeres effektivt. Investorer vil undgå hypede, tabsgivende teknologiselskaber til fordel for selskaber, der leverer reelle overskud i sektorer som råvarer, metal, finans og industri. I dette nye regime vil dygtigheden, den nødvendige viden og kompetencerne til at identificere og analysere disse undervurderede selskaber være en stor fordel.

Med store investeringsmuligheder efter Kinas genåbning, den amerikanske infrastrukturlov og genopbygningen af Ukraine vil brede mandater være afgørende. Til sidst mener jeg, at mod og tålmodighed vil blive belønnet, for eksempel ved at udnytte mulighederne i mindre populære markeder som Storbritannien og Japan eller oversete sektorer som ejendomssektoren.

Det nye investeringsklima indebærer, at aktiv selskabsplukning, som vi praktiserer i SKAGEN, ikke har haft bedre udsigter i 15 år. Når markedsforholdene er mere ligeværdige, som tilfældet var i de lange perioder, hvor value-investering var vejen frem, bør vi så småt være på vej retur til den gamle normal.

[1] Fra d. 30/11/2022. Russell 3000 Value Index (P/E 15.1x) vs. Russell 1000 Growth Index P/E (26.2x). Antager stabile indtægter.

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Første kvartal: Opturen fortsatte

Stemningen blandt investorerne på de udviklede markeder var høj, da centralbankerne signalerede ...

Februar: Markedet overraskede på ny

De globale aktiemarkeder fortsatte fremgangen, drevet af robuste regnskaber og vedvarende optimisme ...

Stærk start på året for SKAGEN Global

SKAGEN Global starter 2024 på samme måte som fjoråret sluttet: med sterk utvikling i porteføljeselsk ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up