Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

8 min læsetid

Andet kvartal: Flere lyspunkter i et udfordrende investeringsklima

Afkastet i andet kvartal var blandet. De amerikanske børser klarede sig stærkt, hvor indekset S&P 500 steg med 3,6 pct., mens Nasdaq Composite steg med hele 6,0 pct. alene i juni. Europæiske aktier fulgte dog ikke med den amerikanske opgang. I Frankrig faldt børsen eksempelvis med hele 6,4 pct. i juni grundet præsident Macrons beslutning om at udskrive valg.

Stemningen på vækstmarkederne var langt mere positiv. I årets andet kvartal steg MSCI Emerging-Markets indekset med 6,68 pct, og er hidtil i år steget med 10,83 pct.

Højere renter i længere tid

Selvom renterne ser ud til at forblive høje i en længere periode, end markedet havde forventet, er der stadig håb om en blød landing forude. Halvvejs inde i 2024 må man, med nogle få undtagelser såsom Sveriges Riksbank og Den Europæiske Centralbank (ECB), kigge langt efter de rentenedsættelser, markedet havde forventet ved årets start. Til trods for bekymringerne om, at renterne holdes for høje for længe, så er der grund til optimisme. Den amerikanske økonomi udviser nemlig fortsat styrke, og den seneste regnskabssæson var generelt stærk med solide salgs- og marginsudvikling.

SKAGEN Vekst

Vores nordisk-globale fond, SKAGEN Vekst, har leveret et solidt afkast i løbet af kvartalet. Med et afkast på hele 7,37 pct. har forvalterne overpræsteret referenceindekset MSCI Nordics/MSCI AC ex. Nordic med 4,63 pct.

Sidste måneds mest positive bidragsyder var Broadcom, der afrapporterede stærke tal for andet kvartal og hævede prognosen for året. Novo Nordisk bidrog også positivt efter godkendelsen af Wegovy i Kina og yderligere kapacitetsinvesteringer i USA. Det kinesiske energiselskab CNOOC præsterede samtidig stærkt grundet stigende oliepriser samt et stort gasfund i Det Sydkinesiske Hav.

ISS var den største negative bidragsyder efter tab af store kontrakter i første kvartal. Finske UPM præsterede svagt på grund af faldende papirmassepriser og bekymring over overskuddet i den kinesiske del af selskabet. Svenske Boliden faldt på grund af faldende metalpriser og stigende bekymring for økonomisk nedgang.

Vi startede en ny position i olieserviceselskabet Paratus gennem deltagelse i en privat investeringsrunde forud for børsnoteringen. Vi øgede også vores positioner i Lerøy Seafood og TGS på dage, hvor kursfald  skabte gode opkøbsmuligheder. Vi ser fortsat store muligheder i sektorerne finans, industri og energi. Hvis inflationen bliver højere end forventet, bør fonden give bedre beskyttelse mod kursfald end referenceindekset, sådan som vi har set det i løbet af 2022 og foråret 2023.

Læs mere om fonden i kvartalsrapporten.

SKAGEN Global

Vores største globale fond, SKAGEN Global, faldt tilbage med -1,46 pct. i kvartalet sammenlignet med referenceindekset MSCI World, der steg med 3,98.

De bedste bidragsydere var Alphabet, Moody's og TMX Group. Alphabet fremviste stærke kvartalsresultater, især inden for deres cloud-løsninger, som vi mener, markedet stadig undervurderer. Alphabet er nu verdens tredje største leverandør af cloud-tjenester efter Amazon og Microsoft. Moody's stabilitet og TMX Groups ekspansion imponerede også.

De største negative bidragsydere var Dollar General, Estee Lauder og Canadian Pacific. Dollar General gennemgår en omstilling under den tilbagevendte administrerende direktør Todd Vasos. Estee Lauder har svært ved at etablere sig i Kina og har samtidig problemer med deres forsyningskæde. Canadian Pacific blev påvirket af et svagt fragtmarked og bekymringer for strejke.

For at få en opdatering rejste forvalterne i SKAGEN Global i sidste måned til Nashville i Tennessee for at møde Todd Vasos fra Dollar General. Hans budskab var klart: selskabet skal tilbage til rødderne med den gamle ledelses- og kontrolstruktur. Denne strategi fungerede meget godt under hans tidligere periode som direktør i selskabet (2015-2022). Det vil dog kræve meget at få planen gennemført, og forvalterne vil holde øje med forbedrede resultater i de kommende kvartaler. Forvalterne mødte også Canadian Pacifics direktør Keith Creel under deres USA-rejse og fortsætter med at synes godt om den langsigtede investeringscase.

Vi solgte vores andele i Nike (før det store kursfald) og Estee Lauder og investerede i Skechers og Aegon. Skechers har navigeret godt gennem pandemien, og vi ser et stort opadgående potentiale i selskabet. Aegon har potentiale til at tilbageføre betydelig kapital til aktionærerne i de kommende fem år.

Parlamentsvalg og stigende geopolitiske spændinger peger mod en mere usikker verden. Samtidig fortsætter udviklingen inden for kunstig intelligens med uformindsket styrke. Når vi skal bygge en robust portefølje, tager vi hensyn til både store makroøkonomiske tendenser og laver samtidig grundige selskabsanalyser. Det giver en portefølje med en attraktiv risiko/afkastprofil for den langsigtede investor.

Læs mere om fonden i kvartalsrapporten.

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkederne slog de udviklede aktiemarkeder i juni. For kvartalet som helhed har SKAGEN Kon-Tiki givet et afkast på 4,15 pct. sammenlignet med referenceindekset MSCI Emerging Markets, der har givet 6,68 pct. i samme periode.

De største positive bidragsydere i juni var CNOOC, Hyundai Motor og TSMC. CNOOC nød godt af stigende energipriser og positive nyheder om Exxon-anførte udviklingsprojekter i Guyana. Hyundai Motor fortsatte med at stige takket være den koreanske regerings "Value Up"-initiativ, og den taiwanske halvledergigant TSMC steg grundet stærke salgstrends og markedets optimisme over nye AI-værktøjer.

De største negative bidragsydere var de brasilianske selskaber Assai og Simpar, der hovedsageligt blev påvirket af lokale valutatab og høje renteniveauer. Assai underpræsterede på grund af bekymringer over selskabets balance i et miljø med højere renter. Simpar mødte lignende udfordringer. Ping An faldt på grund af et generelt svagt marked.

I løbet af måneden etablerede vi nye positioner i Brasiliens største tøjforhandler Lojas Renner og det kinesiske bilhandelsselskab Zhongsheng Group. Porteføljen består nu af 48 positioner med en attraktiv værdiansættelse og en stor upside. Trods porteføljens fortsatte stærke udvikling, er værdiansættelsesrabatten i forhold til det bredere vækstmarkedsindeks på over 50 pct.

Læs mere om fonden i kvartalsrapporten.

SKAGEN Focus

Den globale aktiefond, SKAGEN Focus,  der investerer i små- og mellemstore selskaber, havde et udfordrende kvartal og faldt med -1,21 pct. mod indekset, der steg med 3,98 pct. i samme periode.

Markedets fortsatte fokus på AI betyder, at den rekordhøje fremgang fortsat er koncentreret om et fåtal af store selskaber. De løfter nemlig hele markedet, blandt andet på grund af de stigende investeringer i  passive investeringsløsninger indeksfonde mens små og mellemstore selskaber fortsat må vente på, at gabet til de store selskaber lukkes.

Kvartalets stærkeste bidragsydere var Fortuna Mining og Danaos. Markedet fik øjnene op for Fortuna Mining efter et guldfund i Séguéla-minen såvel som højere guld- og sølvpriser. Danaos blev kraftigt revurderet takket være højere charterpriser og spekulationer om et opkøb. Svage bidragsydere inkluderede Interfor, der blev påvirket af lave tømmerpriser, og Peugeot Invest, der faldt på grund af politisk uro i Frankrig.

Vi solgte vores positioner i Danaos, Iveco og Nexans efter stærk udvikling mod de opsatte kursmål. Vi solgte også vores aktier i SIXT og Fortuna Mining, da de to selskaber ligeledes  nærmede sig  deres kursmål. Nye positioner inkluderer Old Republic, en amerikansk specialforsikringsudbyder, og Acerinox, en spansk producent af rustfrit stål med et stort potentiale.

Focus-porteføljen består i høj grad af selskaber med stor upside. Vi forventer, at den historiske forskel i værdiansættelsen mellem små- og mellemstore selskaber og megaselskaber vil mindskes fremover på samme måde som forskellen mellem værdi- og vækstaktier.

Læs mere om fonden i kvartalsrapporten.

SKAGEN m2

Vores globale ejendomsfond, SKAGEN m2, faldt med -2,08 pct. i kvartalet, sammenlignet med indekset, MSCI ACWI Ejendomme, der faldt med -1,43 pct.

Fonden har fortsat en overvægt i Skandinavien og Europa. Holder tesen om, at renterne følger inflationen, så er der meget, der tyder på, at ejendomspriserne har ramt bunden. Udsigterne er lysere end for et år siden, selvom  kursen på en række ejendomsselskaber  fortsat hænger efter det generelle aktiemarked.

Den bedste bidragsyder for SKAGEN m2 i kvartalet var den amerikanske operatør af flerfamiliehuse Independence Realty Trust, der steg  på grund af øget interesse for sektoren efter opkøb af private equity-giganter som Blackstone og KKR. Den næstbedste aktie var den spanske kontoroperatør Arima, der modtog et opkøbstilbud. En anden positiv bidragsyder var den pan-asiatiske investeringsplatform ESR, der også oplevede medvind grundet et opkøb af et Starwood-ledet konsortium.

Vi købte os ind i Norwegian Public Property Invest (PPI) i forbindelse med selskabets børsnotering til en meget attraktiv værdiansættelse af selskabets ejendomme. Ejendomsselskabet specialiserer sig i offentlige udlejningsejendomme i Norge og har en stærk position på det norske marked.

Vores anden nye position i svenske Prisma Properties blev også købt i forbindelse med en børsnotering. Prisma er en hurtigtvoksende ejendomsudvikler, der specialiserer sig i moderne lavprisbutikhandel i Skandinavien. Vi solgte vores Madrid-baserede kontoroperatør Arima for at finansiere vores deltagelse i børsnoteringerne samt den brasilianske boligudvikler MRV på grund af øget politisk risiko.

SKAGEN m2 fortsætter med at fokusere på robuste selskaber i trenddrevne undersegmenter, selskaber der er fejlvurderet og kan præstere under forskellige markedsforhold, samt selskaber der er godt positioneret til at modstå inflation. Eksempler på dette selskaber der operer inden for digitale løsninger samt lagerejendomme. Begge sektorer er områder, hvor SKAGEN m2 porteføljen har en overvægt. Efter at have underpræsteret det bredere aktiemarked endnu et år, tror vi, at 2024 vil bringe mange spændende muligheder for den langsigtede investor med et potentielt mere gunstigt rentemiljø.

Læs mere om fonden i kvartalsrapporten.

Globale aktiemarkeder

Nedtælling til det amerikanske valg: Økonomien i fokus

Hva er det viktigste for amerikanske velgere i presidentvalget 5. november, og hvordan er utsiktene ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Opdatering fra investeringsdirektøren: Er aktiemarkederne på vej tilbage til normalen?

The third quarter saw a broadening of the equity rally and the emergence of several factors that ...

Tredje kvartal: Opgang på markederne og intelligente investeringer

Øgede spændinger i Mellemøsten, frygt for recession og fortsat inflation til trods: September trak ...

SKAGEN Focus: Lysner det for små- og mellemstore selskaber?

Lavere priser og et forbedret økonomisk klima kan gi mindre selskaper bedre avkastningsmuligheter.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up