Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Bør investorerne være bekymrede for Rusland?

World Economic Forum placerer i sin seneste Global Risks Report 2022 geoøkonomisk konfrontation på en tiendeplads på listen over de kommende ti års mest alvorlige risici. På listen over risici, der er blevet forværret under pandemien, ligger det nummer 12. Med fortsatte spændinger mellem Rusland og Ukraine og Nordkoreas genoptagede missilprogram skulle man måske tro, at geopolitisk risiko ville have figureret højere på listen fra januar. I stedet er det miljø- og samfundsmæssige trusler, der dominerer.

Bank of Americas fondsforvalterundersøgelse fra indgangen til 2022 viser, at investorerne er relativt ubekymrede for Rusland. Konflikten dukkede slet ikke op på oversigten over, hvad investorerne var mest optaget af. Det gjaldt i langt højere grad Centralbankerne, som bekymrede dem. Forholdet mellem Kina og USA var den eneste geopolitiske sag, der figurerede.

Men bør investorerne være bekymrede for indvirkningen på SKAGEN Fondene, nu hvor konflikten er eskaleret, og russiske soldater på grænsen til Ukraine

rusland.jpg

Risiko i SKAGEN-sammenhæng

Som selskabsudvælgere med fokus på værdi er SKAGEN Fondenes speciale selskaber i højere grad end internationale forhold. Det indebærer, at vi kontinuerligt vurderer afkastmulighederne i porteføljeselskaberne op mod eventuelle risici, de står overfor. Det inkluderer også geopolitik og alternative muligheder andre steder.

Kriser har en tendens til at udløse fald i markederne, men tålmodige investorer indhenter næsten altid faldet over tid. En af de største klicheer i markedet er, at aktier tager rulletrappen op og elevatoren ned. Nogen af SKAGENs bedste investeringer gennem tiden blev foretaget, da stemningen på markedet havde nået bunden. Som Warren Buffet sagde: Vær bange, når andre er grådige, og grådig når andre er bange.

Porteføljeforvalterne overvåger begivenhederne i Ukraine nøje for at finde investeringsmuligheder, som kan dukke op. For at sætte situationen i perspektiv er MSCI Russia Index nede med 3 pct. i år (målt i NOK). Til sammenligning er MSCI Emerging Market Index oppe med ca. 1 pct. (i NOK) [1]. Dette gør utvivlsomt ondt på mange investorer, men er langt fra ødelæggende, eftersom Rusland var 22 pct. oppe mod indeksets runde nul i 2021.

I vore porteføljer har hverken SKAGEN Global, SKAGEN m2 eller SKAGEN Focus direkte eksponering mod Rusland. SKAGEN Vekst har 4,5 pct. af porteføljen investeret i Rusland, men det har ikke forhindret fonden i at slå sit referenceindeks i år. Ikke overraskende har SKAGEN Kon-Tiki den største eksponering mod russiske selskaber med 8,7 pct. af porteføljen. Til sammenligning er MSCI Emerging Market Index eksponeret 3,3 pct. mod Rusland. SKAGEN Kon-Tiki ligger indtil videre foran indekset i år.

Muligheder i Rusland

Mens de russiske aktier kan falde yderligere, hvis en væbnet konflikt bryder ud, eller hvis verdenssamfundet indfører yderligere sanktioner, kan det at de begyndte at sælge ud i oktober i fjor, give investorerne lidt beskyttelse. Det russiske aktiemarked handles i øjeblikket til rabatpris målt mod det historiske gennemsnit, der også inkluderer annekteringen af Krim-halvøen og olieprisfaldet i 2014. Det indikerer, at der nu kan være en større stigning. Ligesom SKAGEN Kon-Tikis opkøb i kinesiske aktier efter markedsfaldet i fjor nu begynder at give resultater, kan Rusland vise sig at byde på lignende muligheder. Særligt hvis råvare- og energipriser holder sig på et højt niveau.

Der er en fare for, at en eskalering af konflikten vil smitte af på de globale markeder. På samme måde kan usikkerhed omkring råvare- og energipriserne påvirke selskaber globalt. SKAGENs porteføljeforvaltere vurderer både muligheder og trusler, når de evaluerer deres porteføljer. Fordelen ved fondenes brede mandater er, at det giver spillerum til at identificere forkert prissætning globalt og positionere sig derefter. Svingninger i dag giver mulighed for bedre afkast i morgen for de tålmodige investorer.[1] Kilde: MSCI, per 15. februar 2022.

 

Vækstmarkeder

Engagement i Asien: Indsigt fra tre dynamiske markeder

Under et nylig besøk til Sør-Korea, Vietnam og India utforsket vi tre svært ulike kulturer og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Vækstmarkeder

Fem grunde til at investere i vækstmarkederne nu

Vekstmarkedene tilbyr spennende investeringsmuligheter som åpner for god langsiktig avkastning. Her ...

Pres på selskaberne giver bedre afkast

Koreanske selskaper har lenge vært lavt verdsatt, blant annet på grunn av lave utbytter. Omfattende ...

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up