Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Robert Friedland: Nu tager mineselskaberne hævn

I takt med elektrificeringsrevolutionen vil efterspørgslen på en række mineraler stige. Goldman Sachs forudser, at efterspørgslen på kobber vil stige med 600 pct. frem mod 2030, og som Robert Friedland, bestyrelsesformand i Ivanhoe Mines, milliardær og minefinansmand par excellence, understregede ved CRU World Copper-konferencen tidligere i år:

"På den korte bane har vi set en stor prisstigning på kobber. Men på den mellemlange bane bliver kobber et spørgsmål om national sikkerhed. Det (kobber, red.) er et helt centralt aspekt af, hvad vi ønsker at gøre med økonomien." (kilde: Mining.com)

Bæredygtigt spændingsfelt

Således befinder mineindustrien sig i et bæredygtigt spændingsfelt. På den ene side udgør mineralerne med især kobber og nikkel i front en vigtig sten i vejen mod den grønne omstilling. På den anden side er minedrift et udskældt område, der skal forsvare sig mod anklager om rovdrift på såvel naturressourcer som arbejdskraft – i Ivanhoe Mines' tilfælde ikke mindst fordi minerne befinder sig i politisk kontroversielle områder. For slet ikke at tale om, at sektoren har været gennem en lang årrække med økonomisk nedtur, mens investorerne i stedet kastede pengene efter digitalisering og disruption. Robert Friedland er af samme årsag ikke uvant med at stå på mål for sine projekter. Men snarere end at stå i modsætningsforhold til kan netop minedrift blive en ESG-løftestang. Som han sagde i sin keynote-tale ved en konference i AME – mineselskabernes sammenslutning – i januar i år:

"Presset på mineselskaberne for at imødekomme meget høje ESG-standarder gør det endnu sværere – og mere interessant – at udføre arbejdet korrekt. Så velkommen til en ny verden. […] Det er muligt at drive miner ansvarsfuldt og på en bedre måde. Og som industri er vi nødt til at finde ud af hvordan. Og det gælder alle aspekter: Både forundersøgelserne, udviklingen, konstruktionen, bortskaffelse af biprodukter og genindvinding."

Robert Friedland, grundlagde det canadiske selskab, der siden blev til Ivanhoe Mines i 1993. Som bestyrelsesformand stod han i 2012 bag den succesfulde børsnotering af selskabet og tiltrak 308 mio. dollars i internationale investeringer. Ivanhoe Mines driver i samarbejde med konsortiepartnere tre store mineprojekter i det sydlige Afrika: Dels Platreef-projektet i Sydafrika, hvor der skal udvindes såvel platin og palladium som nikkel, kobber og guld, dels Kipushi-minen i DR Congo, der forventes at blive en af verdens ti største zink-producenter og sidst men ikke mindst Kamoa-Kakula-minen, også i DR Congo, der regnes som den største kobbermine på det afrikanske kontinent nogensinde.

Den karismatiske milliardær Robert Friedland er optaget i Canadian Mining Hall of Fame og blev af Mining Journal kaldt den ubestridte konge af juniorminedrift, der også listede ham som en af industriens 20 mest indflydelsesrige personer i 2015 og 2016, men han mener ikke selv, at fremtiden tilhører minemagnater, der ligner ham selv:

"I fremtiden vil minedrift ikke tilhøre gamle, hvide mænd fra Canada. Når du besøger Toronto Club, hænger der billeder af døde mænd på væggen. Sådan bliver det ikke ved med at være. Vi vil se kvinder i minedrift – og folk med forskellige hudfarver, racer og kendetegn." (kilde: BCBusiness.ca)

Når Robert Friedland gæster SKAGEN Fondenes Nytårskonference 2022, bliver det med et frisk perspektiv på minedrift, elektrificering, ESG og investering efter Covid-19 – for som han siger til det canadiske erhvervsmedie BCBusiness:

"Verden er kommet igennem det massive chok, som Covid-19 var, og nu kan vi begynde at spekulere på, hvordan verden kommer til at se ud, når regeringerne tager hul på genopbygningen. Vi vågner op til en virkelighed, hvor visse af elementerne i det periodiske system bliver de kæmpestore vindere. Og så begynder æraen, hvor mineselskaberne kan tage hævn."

Du kan tilmelde dig Nytårskonferencen gratis her. 

Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

Keyu Jin, forfatter og økonom med speciale i kinesisk økonomi, talte ved SKAGEN Fondenes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up