Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Energirådgiver Mark Mills: Den grønne omstilling kræver tålmodighed

Mark Mills var en af talerne ved SKAGEN Fondenes Nytårskonference 2023. Her delte han sin analyse af, hvad den grønne omstilling kommer til at kræve, og hvordan dette kan skubbe på en række politiske balancer. Mills mener, at vi er på vej mod et såkaldt pivot-point i den grønne omstilling, men maner alligevel til besindighed:

- Hvis hele verden skal være som de mest energieffektive, eksempelvis Norge, så er der en række problemer, vi skal have løst for at nå derhen, forklarer han.

Ved konferencen gjorde Mills opmærksom på, at omstillingen kommer til at kræve mange flere mineraler, end vi har til rådighed nu. Faktisk kommer omstillingen ifølge Mills til at kræve flere mineraler, end der er brugt på alle områder nu – allerede om et par år vil efterspørgslen på kobber overstige udbuddet. Hvis dette skal ændres, så vil det kræve, at vi åbner flere miner, end vi nogensinde har haft. Ved Nytårskonferencen pointerede han, at det potentielt vil skubbe til geopolitiske balancer og muligvis ødelægge biodiversiteten i de ekstra områder, man bliver nødt til at omlægge til minedrift.

Han forklarede, at han ser det som den største stigning i efterspørgslen af noget, nogensinde. Han mener, at efterspørgslen vil stige med 7000 pct. Og skulle det lykkes at hive alle disse mineraler op af jorden, så møder vi endnu et problem: Mineralerne skal forarbejdes, og kapaciteten til dette findes hovedsageligt i Kina. Det har ikke været nogen hemmelighed, at Kina udgør store dele af denne sektor, men ifølge Mills har man ikke reageret på dette i vesten. Han kalder det naivt, hvis man tror, at det ikke kommer til at have betydning for den grønne omstilling.

På konferencen understregede han, at han ikke er modstander af den grønne omstilling, men at det er nødvendigt at have øje på realiteterne. Han forklarer, at teknologien løbende bliver bedre, men at vi samtidig også kigger ind i en fremtid, hvor behovet for energi kun er stigende.

SKAGENs ESG-specialist Sondre Myge Haugland spurgte afslutningsvist Mills, hvorvidt han ser optimistisk på fremtiden og den grønne omstilling? Mills understregede, at han er optimistisk for så vidt, at vi nok skal nå målet, men han kritiserede den politiske tålmodighed.

Du kan se hele Mark Mills oplæg ved Nytårskonferencen her.

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

Keyu Jin, forfatter og økonom med speciale i kinesisk økonomi, talte ved SKAGEN Fondenes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up