Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right
Om os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Energirådgiver Mark Mills: Den grønne omstilling kræver tålmodighed

Mark Mills var en af talerne ved SKAGEN Fondenes Nytårskonference 2023. Her delte han sin analyse af, hvad den grønne omstilling kommer til at kræve, og hvordan dette kan skubbe på en række politiske balancer. Mills mener, at vi er på vej mod et såkaldt pivot-point i den grønne omstilling, men maner alligevel til besindighed:

- Hvis hele verden skal være som de mest energieffektive, eksempelvis Norge, så er der en række problemer, vi skal have løst for at nå derhen, forklarer han.

Ved konferencen gjorde Mills opmærksom på, at omstillingen kommer til at kræve mange flere mineraler, end vi har til rådighed nu. Faktisk kommer omstillingen ifølge Mills til at kræve flere mineraler, end der er brugt på alle områder nu – allerede om et par år vil efterspørgslen på kobber overstige udbuddet. Hvis dette skal ændres, så vil det kræve, at vi åbner flere miner, end vi nogensinde har haft. Ved Nytårskonferencen pointerede han, at det potentielt vil skubbe til geopolitiske balancer og muligvis ødelægge biodiversiteten i de ekstra områder, man bliver nødt til at omlægge til minedrift.

Han forklarede, at han ser det som den største stigning i efterspørgslen af noget, nogensinde. Han mener, at efterspørgslen vil stige med 7000 pct. Og skulle det lykkes at hive alle disse mineraler op af jorden, så møder vi endnu et problem: Mineralerne skal forarbejdes, og kapaciteten til dette findes hovedsageligt i Kina. Det har ikke været nogen hemmelighed, at Kina udgør store dele af denne sektor, men ifølge Mills har man ikke reageret på dette i vesten. Han kalder det naivt, hvis man tror, at det ikke kommer til at have betydning for den grønne omstilling.

På konferencen understregede han, at han ikke er modstander af den grønne omstilling, men at det er nødvendigt at have øje på realiteterne. Han forklarer, at teknologien løbende bliver bedre, men at vi samtidig også kigger ind i en fremtid, hvor behovet for energi kun er stigende.

SKAGENs ESG-specialist Sondre Myge Haugland spurgte afslutningsvist Mills, hvorvidt han ser optimistisk på fremtiden og den grønne omstilling? Mills understregede, at han er optimistisk for så vidt, at vi nok skal nå målet, men han kritiserede den politiske tålmodighed.

Du kan se hele Mark Mills oplæg ved Nytårskonferencen her.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up