Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right
Om os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

2 min læsetid

Eliot Higgins: Open source-intelligence kan bekæmpe Putins propaganda

16. februar 2023

Ved Nytårskonferencen forklarer Eliot Higgins, hvordan hans organisation opererer: Mennesker efterlader digitale spor i form af videoer, billeder eller andet materiale, som Bellingcat senere samler op. Herefter gennemanalyserer de videoerne blandt andet ved at fastslå deres såkaldte geolocation – altså kortlægge hvor på kloden, en video eller et billede er taget. Eliot Higgins demonstrerer således, hvordan man gennem geolocation var i stand til at udpege russiske troppers mobilisering ved den ukrainske grænse inden invasionen.

Og det er ikke kun i forhold til bevægelse og lokalitet, at Bellingcats metoder har vist sig effektive. Det har nemlig også været muligt at tilbagevise russisk propaganda ved at bevise, at russernes historier ikke holder vand. Et af de eksempler, Eliot Higgins trækker frem ved SKAGEN Fondenes Nytårskonference, var et billede af en gravid kvinde, der var blevet evakueret fra et udbombet hospital i Mariupol i det sydøstlige Ukraine. Russerne postulerede, at kvinden blot havde "realistisk make-up" på, og at det dermed fra et ukrainsk propaganda-forsøg. Til russernes store skuffelse kunne Bellingcat og Higgins via drone- og satellitbilleder og hendes personlige Instagram-konto bekræfte, at det pågældende hospital rent faktisk var blevet bombet, og at kvinden var gravid. De samme metoder har også medvirket til, at påstande om at Ukrainerne havde "plantet" døde kroppe kunne blive afsløret.

Men tror du, at vi kommer til at opleve mere misinformation på finansmarkederne, spørger moderator Siri Lill Mannes? Hertil svarer Higgins, at risikoen er størst i de såkaldte BRICS-lande – verdens fem førende vækstmarkedsøkonomier: Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Han mener, at risikoen er større her end i Vesten, da vores fokus har været på Mellemøsten og Ukraine.

Higgins forklarer, at Bellingcats indkomst kommer fra donationer, crowdfunding og salg af dokumentarer. Den data, Bellingcats arbejde bygger på, er som udgangspunkt frit tilgængelig, og derfor er der mange aktører, der gør det, Bellingcat er eksperter i. Det bekymrer ham dog ikke, og han betegner det som et "community." Han forklarer også, at det er en af styrkerne ved disciplinen: Man behøver ikke at have taget en universitetsuddannelse eller lignende for at kunne gøre en forskel i verdens brændpunkter.

Du kan høre hele Eliot Higgins oplæg om Bellingcat fra SKAGEN Fondenes Nytårskonference 2023.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up