Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Øjnene på bolden: Derfor er svingninger gode på langt sigt

Efter et stærkt 2021 fik investorerne sig et virkelighedstjek i begyndelsen af 2022. Det globale aktiemarked faldt med 4 pct. i januar, men inden du trykker på panikknappen, bør du lige overveje faldet i lyset af den investeringshorisont, som vi anbefaler.

Hvis vi medregner tabet i januar, så er globale aktier steget med 70 pct. over fem år og hele 224 pct. over 10 år, hvilket illustrerer fordelen, man har, hvis man har styr på nerverne, når markederne falder. NASDAQ-investorer tabte 10 pct. i forrige måned, da tech-virksomhederne solgte ud, men de har stadig opnået 150 pct. over de seneste fem år, hvilket er næsten fem gange bedre end for et årti siden – en periode, hvor NASDAQ-indekset faldt over 10 pct. flere end 10 gange.[1]

MSCI200pct.jpg

I forhold til den tidshorisont, hvor vi finder det gode afkast, er det helt normalt med udsving på markedet, forklarer Knut Gezelius, porteføljeforvalter i SKAGEN Global.

"Investorerne skal tænke den kortsigtede volatilitet som prisen for at være på aktiemarkedet og opnå det langsigtede afkast. Tager man i betragtning, at regnskabssæsonen først lige er begyndt, ser det ud til, at faldet i januar er sket på grund af usikkerhed blandt investorerne og ikke grundet konkrete beviser på svagheder hos virksomhederne. Om nogen har selskaberne i vores porteføljer udvist en fundamental styrke."

Inflationen og eskaleringen af konflikten mellem Rusland og Ukraine har forårsaget de finansielle tømmermænd, der har skubbet VIX-indekset – også kendt som frygtbarometeret – op over 30 for første gang i 12 måneder. Dermed er tærsklen, der indikerer markedsspændinger, blevet overtrådt. Turbulens som denne kan også ses som en god mulighed for at handle yderligere, forklarer Knut Gezelius:

"Aktier har historisk set performet godt efter korrektioner. Siden 1970 er S&P 500 steget med 27 pct. i gennemsnit i de følgende 12 måneder efter et fald på mellem 10 og 20 pct. Dette indikerer, at det kunne være et godt tidspunkt at øge eksponeringen mod virksomheder rundt i verden."

Dagens aktiemarkeder er altså gødet godt for aktieudvælgere og specielt dem, der har friheden til at investere globalt og med en langsigtet tidshorisont – som for eksempel SKAGEN. Spredningen i værdiansættelserne forbliver tæt på de historiske højder (jf. grafen) med mange markeder, især i udviklingsregioner, der handles langt under gennemsnitlige multiple. Yderligere har der også været en stor spredning i sektorafkast indtil videre i 2022, hvor de cykliske selskaber har præsteret relativt stærkt. Dette medvirker til, at aktive forvaltere kan skabe et merafkast.

forward_msci.jpg

Value-strategien slår kontra

Den relative styrke af sektorer såsom energi og finans har drevet en stærk rotation i forhold til værdi, hvilket slog væksten med syv procentpoint i januar [2], da investorerne rykkede fra de store tech-virksomheder og ind i aktier, som er mere sensitive i forhold til økonomisk vækst og højere renter.

Det er gode nyheder for investorer som SKAGEN. Vores bottom-up tilgang betyder, at vi kun udvælger selskaber, vi tror, kan levere gode risikojusterede afkast til vores porteføljer. Vores langsigtede strategi betyder, at vi sigter mod at slå markedet på en række makro- og markedsparametre. Dette opnår vi for eksempel ved at investere i virksomheder, hvis konkurrencemæssige fordel betyder, at de kan modstå stigende inputpriser i perioder med inflation, som vi oplever i øjeblikket.

Vores aktive tilgang til investeringer betyder også, at vores porteføljer kan undgå bobler på aktiemarkederne, hvor høje værdiansættelser betyder, at downside risici opvejer upside afkast. Dette er også en vedvarende fare for indeksinvestorer – og i særdeleshed dem med eksponering mod markeder, der handler alt for høje multiple sammenlignet med deres fundamentale værdier.

Rusland og Nordkorea spiller med musklerne i starten af 2022, så geopolitik er en risiko for investorer, som aktieudvælgelse (eller undgåelse af dette) kan hjælpe med at navigere i. Med vores bottom-up-tilgang undgår vi politiske trusler, da disse udgør en central del af vores risikoanalyse, som vores porteføljeforvaltere bruger. For eksempel har vores porteføljer ikke nogen eksponering mod aktier i Tyrkiet, som var et af de værste aktiemarkeder i 2021 med tab på op til 26 procent. SKAGEN Global har ikke haft nogen direkte investeringer i Tyrkiet siden 2016.

Bank of Americas januar-analyse blandt porteføljeforvaltere viser, at de stigende renter er deres største bekymring, mens nogle Wall Street-analytikere skønner, at der vil komme op til syv rentestigninger i år som svar på inflationen. Dette til trods for at aktierne performede solidt under tidligere opstramningscyklusser, som Gezelius forklarer:

"Vi mener ikke, at der er grund til øget alarmisme, fordi Fed højst sandsynligt kigger ind i rentestigninger. På den anden side kan det også være sundt for aktierne, hvis det hjælper med at bekæmpe inflationens ødelæggende virkning på forbrugere og virksomheder."


fear_of_hawks.jpg

Højere renter burde også booste fortjenesten hos de finansielle servicevirksomheder, såsom banker og forsikringsselskaber – hvilket er en anden potentiel mulighed for SKAGEN, som kan købe i og anskue virksomheder uagtet deres position i et bestemt indeks.

Med indtjeningssæsonen lige rundt om hjørnet og med flere vigtige valg i år, så er det sandsynligt, at volatiliteten vil forblive høj på kort sigt. Uagtet hvor stærk fristelsen for at holde sig på sidelinjen og forsøge at time markedet er, så er det usikkert, hvor profitabel denne strategi er – og mere besværlig – set i forhold til en langsigtet køb-og-behold strategi.



[1]  Globale aktiers performance I forhold til MSCI All Country World Index i EUR t.o.m. 31/01/2022

[2] Kilde: MSCI. MSCI ACWI Value (-1.0%) vs. MSCI Growth (-8.3%) in EUR fra d. 31/01/2022

Aktiemarkedet

Fem grunde til at tage børsuroen helt roligt

Der er især én grund til, at du som fondsinvestor kan tage børsuro og virusfrygt med ophøjet ro: ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Aktiemarkedet

Hvordan bør du investere lige nu?

Det er i perioder som denne, at du kan lægge grundstenen til et god langsigtet afkast. Sådan griber ...

Bør investorerne være bekymrede for Rusland?

Der er fortsat usikkerhed omkring situationen mellem Rusland og Ukraine, selvom der er håb for en ...

Hvad bør investorer fokusere på i tider med krise og inflation?

Oven på et krisetungt første halvår af 2022 ser vi her nærmere på selve krisens natur men også på ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up