Gå til hovedindhold
2 min læsetid

Hvad gør jeg når aktiemarkedet falder?

Udsigterne for den globale økonomi er mere usikre, end de har været længe. Det har fået investorer til at lede efter såkaldt "trygge havne" – safe havens – i et forsøg på at undgå, at værdien af deres aktier skal falde. Men det er ikke det smarteste reaktionsmønster, hvis man er langsigtet investor. Investeringsdirektør Alexandra Morris opfordrer tværtimod kunderne til at forholde sig roligt og tænke på noget andet.

"Til dem, der mærker ubehaget, er der egentlig kun én ting at sige: Forhold dig roligt, tænk langsigtet, og tænk på de mål, du ønsker at nå med dine investeringer. Bedre pension? Tilskud til barnets studietid eller en lejlighed under varmere himmelstrøg? Du må ikke lade dig forstyrre af kortsigtede udsving. Aviserne er sultne efter at lave store overskrifter, og det kan føre til dårlige beslutninger, som bevirker, at du sidder tilbage med mindre, end du ellers havde haft," lyder det fra direktøren i et interview med den norske avis Dagens Næringsliv.

Gør som kvinderne

Både SKAGENs og mange store udenlandske forvaltere har erfaret, at der er stor forskel på, hvordan kvinder og mænd investerer. Generelt opnår kvinder faktisk bedre afkast end mændene. Det viser blandt andet en analyse som den amerikanske finansgigant Fidelity Investments har lavet blandt sine kunder. En af årsagerne er, at mænd er langt mere tilbøjelige til at tro, de er "smarte" og dermed handle dele af gevinsten væk. Kvinderne er omvendt mere tro mod målet med opsparingen og forholder sig derfor i ro.

Hvis et langsigtet afkast er det vigtigste for dig (og det bør det være), så lyder opfordringen, at du skal gøre som de fleste kvinder og forholde dig passivt, også selv om markederne svinger. For der kan fortsat forekomme uro på markederne fremover, siger Alexandra Morris.

"Siden i sommer har markedet faktisk været ret nervøst. Markedet har stort behov for afklaring. Lige nu er der mange ting, der flyder samtidig, og som også spiller ind på realøkonomien. Afklaring om Brexit og handelskrigen vil hjælpe, men man er nok også nødt til at se, hvordan økonomien besvarer en sådan afklaring, før markedspulsen reduceres mærkbart.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.