Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right
5 min læsetid

Historisk stærke afkast i aktiemarkederne i januar

Det nye år kunne ikke være startet med en større kontrast til, hvordan sidste år sluttede. Mens december 2018 var den svageste julemåned afkastmæssigt siden 1931, repræsenterede januar måned den bedste start på året siden 1987. Særligt de amerikanske aktier kunne notere sig en rekordstor stigning. Det var bl.a. forsoningen mellem USA og Kina og den kinesiske regerings lempede pengepolitik, der fik optimismen til at stige i de fleste store aktivklasser.

Solid udvikling i SKAGEN Kon-Tiki og de nye markeder

Optimismen kunne også mærkes i SKAGEN Kon-Tiki, hvor særligt de brasilianske investeringer gjorde det godt. I det hele taget bød januar på flere positive comebacks i porteføljen efter en udsædvanlig svag afslutning på 2018. Det gjaldt bl.a. for de store investeringer Samsung Electronics og Naspers. Den landbaserede lakseproducent Atlantic Sapphire bidrog også solidt til afkastet efter øget analysedækning og operationel fremgang.

Indien hørte til gengæld til en af undtagelserne, hvor Mahindra & Mahindra og State Bank of India blev ramt af en afmatning på det indiske aktiemarked. Porteføljeteamet tilføjede ikke nogle nye selskaber i januar, men tog afsked med kinesiske Great Wall Motor efter en flot værdiudvikling på det seneste.

SKAGEN Global gik ind verdens største sportsmærke

Den globale aktiefond SKAGEN Global slog sit referenceindeks i 2018, men mistede lidt momentum i januar. Fondens tre bedste bidragsydere var DSV, Samsung Electronics og UPM, der alle tre hentede en del af kurstabet tilbage fra et skuffende fjerde kvartal i 2018. De tre dårligste bidragsydere var Hiscox, Unilever og Medtronic, der med deres mere defensive forretningsmodeller ikke var så attraktive for investorerne i et optimistisk stemt marked. Det ændrer dog ikke på, at de langsigtede perspektiver i de tre cases stadig er lovende.

Porteføljeteamet gik ind i det amerikanske sportsmærke Nike, hvor prisfastsættelsen ikke fuldt ud reflekterer mærkevarestyrken kombineret med et strategiske og strukturelt skifte mod et større fokus på sundhed og velvære. Porteføljeteamet solgte sig ud af forsikringsselskabet Chubb efter stærke resultater og amerikanske CMS Energy, der ikke lever op til SKAGENs nye bæredygtighedspolitik.

SKAGEN Focus udnyttede markedsuroen i 2018

Efter et udfordrende sidste år, tog den globale koncentrerede aktiefond kraftig revanche i januar måned. Korrektionen i markedet har skabt en række spændende muligheder med attraktivt prisfastsatte selskaber, hvilket SKAGEN Focus har udnyttet. Det betyder, at mere end halvdelen af selskaberne i SKAGEN Focus er kommet til inden for det seneste år. Det nyeste selskab i porteføljen er det canadiske kobbermineselskab Ivanhoe, der for nyligt rapporterede om store kobberforekomster i en af sine miner.

Månedens bedste bidrag stod den amerikanske kyllingeproducent Pilgrim’s Pride for. Det skyldtes bl.a. nye mere forsonende toner i handelskrigen, hvor det ser ud til at eksporten af kylling til Kina bliver genoptaget. Hawaiian Holdings leverede også solidt til månedens flotte resultat, takket være en række betryggende kvartalsudmeldinger fra selskabet.

Nordisk og global fremgang i SKAGEN Vekst

Stigningen i årets første måned stod i stærk kontrast til kursfaldene ved udgangen af 2018. De nordiske aktiemarkeder fulgte trop med flotte afkast i en måned, hvor SKAGEN Vekst gjorde det bedre end sit referenceindeks. Januars bedste bidragsyder var Citigroup, der leverede stærke regnskabstal. Norske Bonheur, der har været i porteføljen længe, bidrog også markant til resultatet, efter at investorerne for alvor har fået øjnene op for de skjulte værdier, som ligger i selskabet.

Den største negative bidragsyder var svenske Telia, som tog en lille pause efter en stærk afslutning på 2018. Det norske tørlastfirma Golden Ocean Group havde også en vanskelig måned, efter mineproblemer i Brasilien, der trak efterspørgslen på fragteskibe ned. Forvalterne ser dog fortsat et stort potentiale i selskabet.

Et spændende år i vente for ejendomsaktier og SKAGEN m2

SKAGEN m2 afsluttede januar med en indre værdi på all-time-high, takket være det absolutte afkast i året første måned. Referenceindekset klarede sig dog marginalt bedre takket være et stærkt asiatisk marked, hvor fonden er relativt undervægtet.

2019 tegner sig allerede til at blive et interessant år på de globale ejendomsaktiemarkeder. Året har ind til videre budt på stærke afkast i de fleste ejendomsmarkeder både absolut og relativt i forhold til deres indenlandske aktiemarkeder. Måneden sluttede med den positive nyhed, at Fed sætter renteforhøjelserne på hold og udviser dermed en mere fleksibel tilgang til afviklingen af de kvantitative lempelser. Sektoren er fortsat særdeles attraktiv takket være stigende overskud, billige finansieringer og solide pengestrømme. Det er dog vigtigt at have en selektiv tilgang til aktieudvælgelsen, da værdiansættelserne i øjeblikket er presset højt op på visse markeder og segmenter.

SKAGEN Insight ser frem mod 2019

SKAGEN Insight havde en god start på 2019 både relativt og absolut. Der er sket meget i fondens selskaber i løbet af det seneste år, som markedet endnu ikke har belønnet. Mere end 40 procent af selskaberne i porteføljen er således blevet hjulpet til at transformere sig af aktivistiske investorer i det seneste år. I løbet af det sidste årti har vi kun set lignende forhold to gange før: Efter finanskrisen og efter den såkaldte eurokrise. Begge gange blev de aktivistiske investorer godt belønnet. Det bør også være til gavn for vores skyggeaktivistiske strategi. SKAGEN Insight har en portefølje af dybt undervurderede virksomheder, hvor de grundlæggende trends bevæger sig i den rigtige retning, og hvor aktivister i stigende grad er en udløsende faktor for positive forandringer.

I fondenes statusrapporter kan du læse mere om porteføljerne og udviklingen i alle fondene inklusiv obligationsfondene SKAGEN Tellus og SKAGEN Avkastning.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up