Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

4 min læsetid

Nassim Taleb: Et opgør med strukturel forudsigelighed

Verdens mest prestigefyldte pris inden for økonomisk forskning – Nobelprisen i økonomi – bærer en del af skylden for finanskrisen i 2008. I hvert fald hvis man spørger den libanesiske forfatter, filosof, formueforvalter og NYU-professor i matematik Nassim Nicholas Taleb, der ikke har meget tilovers for de fleste økonomiske teorier og måden hvorpå de hyldes, ophøjes og promoveres. I hans optik fører disse teorier nemlig ofte til forkerte prognoser og risikovurderinger og i sidste ende derfor til kriser som den i 2008. Ifølge Taleb tager man nemlig fejl, hvis man forsøger at sammenligne den virkelige verdens tilfældigheder med kvantefysikkens strukturerede tilfældighed, hvor sandsynlighed i en vis udstrækning kan forudsiges.

Nassim Taleb opnåede i 2007 international anerkendelse for sin bog "The Black Swan", det første bind i en serie af fem, som samlet er udgivet under titlen "Incerto" – 'usikkerhed' på latin. Den britiske avis The Times har kaldt bogen for en af de 12 mest indflydelsesrige siden Anden Verdenskrig. I 2021 kan han opleves gratis på SKAGENs Nytårskonference 2021.

Du kan ikke forudsige, men forberede dig på dem

I "The Black Swan" beskriver Nassim Taleb fænomenet sorte svaner – betydningsfulde men uforudsigelige hændelser med kolossale samfundsmæssige konsekvenser. Mennesket vil altid stræbe efter i retrospekt at forklare logikken bag sådanne hændelser – finde mening med galskaben, bevise at begivenhederne faktisk kunne have været forudset. Talebs teori er omvendt, at sådanne sorte svaner bærer uforudsigeligheden i selve deres natur – de kan ikke forudsiges – og han bidrager til at forberede læseren på det, nå ja, uforudsigelige.

Nassim Taleb er en af pionererne inden for såkaldt tail risk-forvaltning, hvor man søger at beskytte investorerne mod ekstreme bevægelser i markedet. Tail risk-forvaltning bliver da også ofte kaldt Black Swan protection – sikkerhed mod sorte svaner. Forretningsmodellen har været at beskytte investorerne mod kriser og samtidig høste gode afkast i forbindelse med sjældne begivenheder. Han havde god succes med denne strategi allerede før finanskrisen, og med bogudgivelsen og den efterfølgende gevinst han opnåede under netop den sorte svane, som finanskrisen var, blev han et kendt varemærke. Dengang som nu var han Senior Scientific Advisor hos Universa Investments, der er baseret på black swan-filosofien og formåede i forbindelse med finanskrisen at levere afkast på imponerende 65-115 % i visse af selskabets fonde i oktober 2008.

Hånden på kogepladen

Nassim Nicholas Taleb afsluttede pentalogien "Incerto" med bogen "Skin in the Game" i 2018. Heri beskriver han blandt andet, hvordan det er nødvendigt, at man som beslutningstager selv har en betydelig andel af risikoen i store processer for at sikre, at der træffes både retfærdige, kommercielt effektive og risikojusterede beslutninger – og i øvrigt også for overhovedet at forstå den verden, der omgiver os. 

I forbindelse med coronakrisen har Taleb i øvrigt udtalt, at det aktuelle virusudbrud ikke er en sort svane, og at dette begreb generelt ikke må en fortærsket kliché til at beskrive alverdens negative overraskelser. Han mener, at coronakrisen snarere er et udtryk for den tiltagende skrøbelighed, der kendetegner vores globaliserede verden: "Denne pandemi var aldeles forudsigelig. Vi advarede om, at den skulle tages i opløbet, men verdens regeringer ønskede ikke at bruge håndører i januar. Så nu må de bruge trillioner," sagde han til Bloomberg TV i slutningen af marts.

Til januar gæster han SKAGEN Fondens Nytårskonference 2021, hvor han blandt andet stiller skarpt på de misforståelser, der følger i kølvandet på den seneste sorte svane – corona-epidemien.

Om Nassim Taleb

Nassim Taleb er født i Libanon og uddannet i Frankrig ved Université de Paris (MA) og L'université Paris-Dauphine (Ph.D).

Siden 2010 har han trukket sig fra forvalterstolen og i stedet koncentreret sig om sit professorat ved NYU, sin nu udelukkende rådgivende funktion i Universa Investments og ikke mindst sit forfatterskab.

Oplev Nassim Taleb på Nytårskonferencen 2021 arrow_right_alt
Mere om Nytårskonferencen

James Anderson: Langsigtet merafkast kræver dybdegående kendskab til virksomhederne

James Anderson, indflydelsesrig investor, tidligere partner i Baillie Gifford og forvalter af ...

Stuart Kirk: ESG-investeringer kræver sund fornuft

Stuart Kirk, klummeskribent for Financial Times og tidligere Head of Responsible Investments hos ...

Kinaekspert Keyu Jin: Vestlige myter skygger for forståelsen af Kina

Keyu Jin, forfatter og økonom med speciale i kinesisk økonomi, talte ved SKAGEN Fondenes ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up