Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right
Om os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Mohamed El-Erian: En fragmenteret verden har behov for aktiv forvaltning

På SKAGENs Nytårskonference 2023 gjorde El-Erian det klart, at han ikke mener, at centralbankerne har håndteret inflationen på den bedst mulige måde. Han påpeger to fejl, som han mener har været helt centrale i håndteringen. For det første mener han, at det var forkert at kalde inflationen for flygtig. Konsekvensen af denne label har været, at man har undervurderet inflationen, hvilket leder til El-Erians anden pointe: Centralbankerne har ikke handlet hurtigt nok, hvilket kun har gjort inflationen værre.

På Nytårskonferencen skitserede El-Erian tre mulige løsninger på inflationen:

1.       Centralbankerne kan holde sig til målet om at få inflationen ned på 2 pct. … og risikere at ødelægge økonomien.

2.       Man kan ændre inflationsmålet … og dermed ødelægge sin troværdighed.

3.       Man kan groft sagt snyde folk og håbe, at inflationen vil være stabil, og at samfundet lærer at leve med dette.

Som det ser ud nu, mener El-Erian, at en tredjedel af alle lande vil befinde sig i en recession mod slutningen af indeværende år. Alle de store økonomier - USA, Europa og Kina - vil sænke tempoet, men det vil ske af forskellige årsager: Kina vil gøre det med baggrund i covid-situationen, som skal under kontrol, og dermed vil landet sænke den globale vækst. Europa skal håndtere energisituationen, hvilket også vil sænke tempoet. Derfor mener El-Erian, at investorerne reelt set kun kan kigge mod USA, som han beskriver som "den mest rene af de beskidte trøjer."

Ved Nytårskonferencen understregede El-Erian, at USA kun havner i en recession, den amerikanske centralbank decideret skubber økonomien ud i en sådan.

Topper man dette med udviklingen i Japan, hvor Bank of Japan nu tillader øgede udsving på de tiårige statsobligationer, ender man som investor med at stå i en strukturel usikkerhed. Og denne usikkerhed mener El-Erian ikke, at centralbankerne har værktøjerne til at afhjælpe. Investorerne kan altså se frem til en rejse med mange bump i vejen mod en bedre situation. Der er dog ét middel, der kan gøre turen mere behagelig, mener El-Erian: Nemlig aktiv forvaltning. For gennem aktiv forvaltning kan man som investor skærme sig mod den strukturelle usikkerhed, som fremtiden unægteligt bringer.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i investeringsforeninger på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret I NOK. Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, opfordrer vi dig til at læse fondenes nøgleinformation og prospekt. Oversigt over omkostninger findes her: www.skagenfondene.dk/investering/omkostninger/

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up