Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

3 min læsetid

Forbrugsfest i Kina lover godt for fremtiden

Den årlige forbrugsfest Singles' Day i Kina er som Black Friday og Cyber Monday tilsammen. Blot på steroider. Det står klart efter, at kineserne slog alle rekorder i onlineshopping, da de købte løs af luksuriøse varemærker, ny elektronik og almindelige forbrugsvarer den 11. november. De offentliggjorte salgstal er en god indikator for den voksende kinesiske middelklasses købekraft. Omsætningen ramte et svimlende beløb på 124 milliarder danske kroner, hvilket er en stigning på 24 procent i forhold til sidste år. Denne ene dag svarer således til hele Brasiliens samlede forventede omsætning for e-handel for 2016. Selvom den kinesiske befolkning er syv gange større end den brasilianske, sætter det tingene i et vist perspektiv.

Udnytter muligheder i Kina

Udviklingen i den kinesiske købekraft har længe haft vores porteføljeforvalteres opmærksomhed. Det er nogle enorme økonomiske kræfter som er i spil, når købekraften i Kinas voksende middelklasse bliver vagt. Og vi har kun set toppen af isbjerget. I 2012 udgjorde den øverste middelklasse* 14 procent af alle indbyggerne i byerne. Det er et tal, der forventes at vokse til 54 procent i 2020. SKAGENs aktieporteføljer indeholder allerede et bredt spektrum af virksomheder, der nyder godt af stigende middelklasse forbrug i industrier, herunder varemærkerproducenter, e-handel, software, bilindustrien, telecom og logistik.

Eksempler på stock picking

To af hovedrollerne på Singles' Day blev spillet af Alibaba og i mindre grad Tencent, der stod for de vigtigste online handelsplatforme. Alibaba var som pioneren tilbage i 2009, med til at gøre Singles' Day til en af de største handelsdage i verden. I den globale aktiefond SKAGEN Focus er vi indirekte medejere Alibaba via Softbank, der er den næststørste position i SKAGEN Focus med en vægt på 4,5 procent. Softbanks tilknyttede betalingssystem, Alipay, håndterede mere end 1 milliard transaktioner i løbet af de 24 timer. I dagene efter håndterede Alibabas logistikdel mere end 657 millioner pakker.

Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki ejer den anden store platformsudbyder Tencent via Naspers (34 procent ejerandel). Tencent ejer de to enormt populære netværksplatforme QQ og WeChat, der danner rammen for onlineshoppingskanalen JD.com. Naspers er blandt de 10 største positioner i fonden med en vægt på 4,2 procent i SKAGEN Kon-Tikis portefølje.

Vestlige brands i kikkerten

Hvis man, som investor, gerne vil ride på ryggen af den kinesiske forbrugsfest, bør man kigge efter de brancher og sektorer, der kan nyde godt af middelklassens stigende forbrugsmønstre. Det gælder ikke kun de berørte logistik-, betalings- og handelsvirksomheder i Kina, der gør Singles' Day muligt. Lige så vigtigt er det at kigge på de vestlige mærkevareproducenter som er den egentlige hovedattraktion på Singles' Day.

En af dette års stærkeste tendenser var nemlig kinesernes appetit på kendte vestlige luksusmærker. Den voksende øvre middelklasse går efter kvalitet. De vil hellere købe et dyrt kvalitetsprodukt med en stærk fortælling end flere billige produkter. Det giver nye muligheder i luksussegmentet, der ellers har fået et kursdyk ned ad det sidste års tid pga. vækstbekymringer i Kina, Brexit og risiko for reduceringer i den globale handel. Set i det lys, er der i øjeblikket flere interessante aktier inden for europæiske og amerikanske mærkevarer. Det er en trend som vores porteføljeforvaltere er meget opmærksomme på.

*Den øvre kinesiske middelklasse er defineret af McKinsey som mennesker med en årlig disponibel indkomst på mellem 16.000-34.000 USD.

Kina

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Kina

SKAGEN Kon-Tiki: Kinesisk drama giver gode muligheder

Mange investorer har allerede pakket kufferten og fundet andre steder at investere, for i medierne ...

Vækstmarkederne byder på værdiskabelse i højt tempo

De nye markeder er spændende territorium for investorer med is i maven og mod på et dramatisk ...

SKAGEN Kon-Tiki: Værdi i usikre vækstmarkeder

Vækstmarkederne har været dårlige jagtmarker for investorerne i 2022. Den svage økonomiske vækst ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up