Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Trader på New York Stock Exchange står foran skærm, der viser da Dow Jones ramte 20.000
Prisfastsættelsen er på rekordhøje niveauer, og Dow Jones Industrial-indekset ramte allerede 21.000 i marts måned efter at havde ramt 20.000 tilbage i januar. En hastighed der ikke er set siden 1999. Foto: Bloomberg

De sidste 12 måneder har budt på en positiv udvikling i aktie- og obligationsfondene i SKAGEN, hvor alle har leveret pæne absolutte afkast og syv ud af otte fonde har slået sine respektive indeks på 12 måneders sigt. Fx har investorer i aktiefondene SKAGEN Kon-Tiki og SKAGEN Focus fået et afkast på henholdsvis 27,8 procent og 29,3 procent det seneste år. Opturen i markederne har varet i mere end otte år. Spørgsmålet som vi ofte får stillet i øjeblikket er, hvor længe kan det vare ved?

Tid til aktiv aktieudvælgelse

De fleste indikatorer peger stadig på et stærkt økonomisk fundament i verdensøkonomien med plads til fortsat positiv udvikling. Ledigheden falder, optimismen stiger og det gør forbruget også. På den anden side går vi en usikker tid i møde rent geopolitisk, hvilket vi ved, at markederne kan reagere voldsomt på. Samtidigt befinder værdifastsættelsen sig i flere markeder på rekordhøje niveauer. Eksempelvis brød Dow Jones Industrial-indekset igennem 21.000 i marts måned med en hastighed, der ikke er set siden 1999. Potentialet for en større korrektion er bestemt til stede i årerne, der kommer.

Vi forstår udemærket behovet for et klart bud på fremtiden. I virkeligheden er det dog ikke et spørgsmål vi beskæftiger os særlig meget med. Det vigtigste for forvalterne i SKAGEN, er at positionere fondene bedst muligt uanset om markedet skal op eller ned. Det gør vi ved at udvælge de selskaber, hvor potentialet i selskaberne er attraktive i forhold til prisen. Et princip, som ser ud til at være afgørende i den tid vi står overfor.

Det lange perspektiv i SKAGEN Global

Til august kan vores store globale aktiefond SKAGEN Global fejre 20-års jubilæum. Det er med andre ord en fond, der flere gange før har stået overfor langvarige opsving og tilsvarende dramatiske fald. Fonden har haft et gennemsnitligt årligt afkast på 14 procent siden start, hvilket viser værdien af have et langsigtede fokus. I samme periode har indekset givet et årligt afkast på mere beskedne 4,6 procent. Selvom fonden havde et godt år i 2015, hvor den slog sit indeks, sluttede den efter indeks i 2016. Der er dog flere faktorer i øjeblikket, der peger på, at SKAGEN Global har mulighed for at indhente det tabte i 2017. Fonden havde en stærk marts måned og ligger nu på niveau med indeks år til dato. De tre største bidragsydere I fonden i 2017 har ind til videre været Unilever, G4S and Samsung Electronics.

SKAGEN Kon-Tiki fortsætter sin stærke stime

I modsætning til det amerikanske aktiemarked og de store brede indekser, har særlig de nye markeder ikke oplevet samme fremgang i den samme otteårige periode. Der lå i en længere årerække et uforløst potentiale, der ikke helt kunne følge med de udviklede markeder. Det har dog vendt i det seneste år og udviklingen fortsatte ind i marts måned. Således har fonden givet et flot afkast på 11,6 procent i årets første tre måneder. Fonden ligger på et all-time-high NAV niveau og er 1,5 procentpoint foran indekset over 12 måneder. Porteføljeteamet arbejder konstant på at trimme og optimere porteføljen, der blev yderligere koncentreret i marts måned og er nu nede på 56 positioner. Samsung var igen den bedste bidragyder i kvartalet på meget solide resultater.

Norsk stjerneforvalter til SKAGEN Vekst

Selv om SKAGEN Vekst er inde i sit 24. år, hvilket er en udsædvanlig høj alder i fondsindustrien, er fonden langt fra en alderssvækket. De sidste 12 måneder har SKAGEN Vekst således givet et afkast på 21,7 procents afkast til investorerne. Referenceindekset ligger et godt stykke efter på 17 procent. Årsagerne til fremgangen er flere: stærk aktieudvælgelse og et marked, som omsider begynder at favorisere de værdibaserede selskaber fremfor vækstselskaberne.

Marts var også måneden, hvor blev det offentliggjort, at der hentes en stærk kapacitet til porteføljeteamet. Den 1. juli i år starter Øyvind Fjell som ny hovedforvalter i fonden. Han har 10 års erfaring fra forvaltning af nordiske aktier og er rangeret blandt de bedste i sin kategori med en AAA-rating fra Citywire og nominering som den bedste nordiske forvalter af Morningstar i 2017.

Spændende nye selskaber i SKAGEN Focus og SKAGEN m2

Jagten på de 35 bedste investeringsideer fortsætter med uformindsket styrke I den koncentrerede globale aktiefond SKAGEN Focus. Efter at teamet med stor succes tidligere har været investeret indenfor metalindustrien, via First Quantum, South32 og Pan America, investerede SKAGEN Focus igen i sektoren i marts måned, da de gik ind i det sydafrikanske guldmineselskab Gold Fields. Selskabet bliver betragtet og prisfastsat som et rent Sydafrikansk foretagende, selv om hovedparterne af aktiverne befinder sig i Australien, Sydamerika og Vestafrika. Det er et forhold. der rummer nogle særdeles spændende perspektiver.

I den globale ejendomsaktiefond SKAGEN m2 fortsætter arbejdet også med at optimere og positionere porteføljen. Således er fonden gået ind i de to spændende selskaber, østrigske Immofinanz og finske Sponda, der begge rummer en række interessante triggere. I staturapporterne finder du også en update på obligationsfondene i SKAGEN, der fortsat leverer gode resultater både absolut og relativt.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up