Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Foto af gadeliv i Mumbai. Til venstre en mand på cykel og i midten flere mænd som ser ind i kameraet.
God aktieudvælgelse er især vigtigt for dem, der ønsker at investere i de nye markeder, hvor de bedste virksomheder er ikke nødvendigvis de største. Foto: Handelsgade i Mumbai - Bloomberg.

SKAGEN Global, som fylder 20 år til august, har haft et gennemsnitligt årligt afkast på 14 procent siden start og har slået sit referenceindeks i 15 ud af 20 år. Senest var 2015 et godt år for aktiefonden, hvor den slog sit indeks, hvorimod fonden sluttede efter indeks i 2016.

Lige nu peger fem forskellige faktorer på, at SKAGEN Global har mulighed for at indhente det tabte i 2017.

1. De nye markeder bidrager

Først og fremmest har de nye markeder brudt den negative trend, som har været dominerende siden finanskrisen. Mange af selskaberne i SKAGEN Globals portefølje, bl.a. Unilever og Citi, er eksponeret mod de nye markeder. Hvis trenden fortsætter, vil det påvirke porteføljen positivt.

De nye markeder havde en rigtig god udvikling i 2016 og ramte i januar i år det højeste niveau i fem år. En stigning der fortsatte ind i februar*. Til sammenligning forventes de udviklede markeder at stige med mindre end to procent de kommende år.

Investorer som ønsker eksponering mod de nye markeder kan med fordel vælge en aktiv forvalter som SKAGEN. Det skyldes, at om noget er det vigtigt at have fokus på aktieudvælgelsen. De største selskaber er ikke nødvendigvis de bedste, og det er typisk de største selskaber der indgår i de indeks, som de passive forvaltere lægger sig op af.

2. Modvind for olieindustrien

SKAGEN Globals eksponering mod oliesektoren er meget lav. I porteføljen er der kun et olierelateret selskab, Lundin Petroleum, som udgør 0,4 procent. Fondens referenceindeks, MSCI ACWI, består af 6,7 procent i energiselskaber. Blandt dem er verdens største olie- og gasselskab Exxon, som er det fjerdestørste selskab i indekset.

Faldende oliepriser betyder, at situationen for verdens oliegiganter er vanskelig. Til trods for Opecs produktionsreduktioner og en delvis prisindhentning (aftale om et loft over produktionen og den deraf følgende pris stigning på olien) på det seneste, fortsætter amerikanske skiferolieproducenter med at presse prisen.

3. Europa kan give medvind

I SKAGEN Globals portefølje er der mange europanoterede aktier (europæiske selskaber), som afhængigt af de kommende valg i Frankrig og Tyskland, har potentiale for kursstigninger. Øget populisme og markedsfjendtlig politik kan følge i kølevandet af valgene.

Hvis den forventede politiske turbulens udebliver eller bliver svagere end forventet, kan det være gunstigt for selskaberne i SKAGEN Globals portefølje. Globale investorer vil formentlig være mere tilbøjelige til at flytte deres kapital fra USA til Europa.

4. Toppen er nået for amerikanske børser

Det amerikanske aktiemarked, som nu handles på rekordniveauer, er inde i sit 8. år med stigninger. Alene de sidste 12 måneder er S&P 500-indekset steget med 18 procent, Nasdaq med 25 procent og Dow Jones med 21 procent.

De nuværende høje niveauer kan indikere et mere moderat afkast de kommende år. Kun få globale aktiefonde er lige så undervægtet i USA som SKAGEN Global. Den stærke dollar har også været en ulempe for SKAGEN Global igennem flere år, men hvis valutaen svækkes vil det være gunstigt for flere af fondens porteføljeselskaber, bl.a. eksportselskabet Genereal Electrics.

5. Risikobevidste forvaltere

Sidste faktor er SKAGEN Global-teamets risikobevidsthed. Alle fondens aktier skal naturligvis have et attraktivt kurspotentiale, men fokus på downside er også vigtigt. Mange fristes af stigende aktiekurser og falder for fristelsen for at øge risikoen og fokuserer dermed mere på upside end downside.

SKAGEN Global har også stor fokus på downside og øgede eksponeringen mod udvalgte defensive selskaber, som CK Hutchison, Medtronics og Unilever i slutningen af 2016, da markedet solgte selskaberne fra for at købe cykliske aktier. Disse tre selskaber har år til dato bidraget positivt til SKAGEN Globals portefølje.

Dermed står SKAGEN Global stærkt i forhold til at kunne levere et solidt afkast i det nuværende marked og er godt positioneret til de kommende år med et afkastpotentiale på mere end 30 procent baseret på kursmålene i de 35 største positioner i fonden og en attraktiv værdifastsættelse med P/E på 13,7x (2017-estimat).

* Ifølge brancheorganisationen Institute of International Finance

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om, hvordan SKAGENs aktie- og obligationsfonde kan passe ind i din investeringsløsning, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 7010 4001.

Læs også

Har amerikanske aktier toppet for denne gang?

De nye markeder og valueaktierne fortsætter den gode udvikling

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up