Gå til hovedindhold
4 min læsetid

USA udbyggede forspringet i august måned

6. september 2018

2018 har overordnet set været et udfordrende år for vækstmarkederne. Truslen om handelskrig og øget pres på valutaerne har bidraget til store udsving i aktiekurserne. Den udvikling blev yderligere forstærket i august måned med den tyrkiske liras fald og øget politisk uro i Argentina.

En udfordrende måned i SKAGEN Kon-Tiki

Uroen i de nye markeder ramte også SKAGEN Kon-Tiki. Særligt de tyrkiske og sydamerikanske selskaber i porteføljen blev ramt af den generelle økonomiske udvikling. Det gjaldt bl.a. tyrkiske Sabanci og de brasilianske selskaber Cosan og Marfrig. På den positive side finder man Samsung Electronics. Markedet tror på den koreanske teknologigigants satsninger i divisionen for hukommelseskort. Svenske Ericsson er i gang med at genopfinde sig selv, hvilket materialiserede sig i stærke resultater i andet kvartal. August udviklede sig også positivt for den indiske kemikalievirksomhed UPL, der steg på nyheden om erhvervelsen af ​​Arysta Lifescience.

SKAGEN Global leverede pæne afkast

SKAGEN Global havde en stærk måned både absolut og relativt. Det skyldtes ikke mindst udviklingen i amerikanske Microsoft, danske DSV og britiske Beazley, der bidrog mest til afkastet i august. De tre dårligste bidragydere var IRSA, Autoliv og Baidu, der alle blev ramt af den økonomiske usikkerhed i de nye markeder. Porteføljeteamet solgte sig ud af Golar LNG og CK Asset Holding samtidig med, at de reducerede væsentligt i Autoliv, Veoneer og Citigroup. Dermed blev der plads til de to nye amerikanske selskaber, JP Morgan og Accenture. Fælles for begge selskaber er, at de har bevist, at de er omstillingsparate og har fokus på fremtidssikrede strategier.

Den stærke udvikling fortsætter i SKAGEN m2

Den globale ejendomsaktiefond, SKAGEN m2, havde igen en stærk måned relativt og absolut. Fonden ligger komfortabelt foran referenceindekset. Det er på trods af, at sektoren fortsat er hårdt påvirket af geopolitiske spændinger og stærke valutabevægelser. Særligt de europæiske, amerikanske og skandinaviske ejendomsselskaber i porteføljen formår til stadighed at levere solide resultater og pæne kursstigninger. Ikke overraskende er fondens selskaber i de nye markeder blandt månedens dårligste bidragsydere. Det skyldes ikke virksomhedsspecifikke begivenheder, men overvejende udviklingen i den lokale økonomi, nervøsiteten i de nye markeder og den stærke amerikanske dollar.

Danske selskaber i top i SKAGEN Vekst

August måned er lig med publicering af halvårsregnskaberne. I den global-nordiske aktiefond, SKAGEN Vekst, bød strømmen af regnskaber overvejende på positive nyheder med rapporter om solid indtjening og stærke balancer. Månedens bedste bidragsyder var det danske transport- og logistikfirma DSV, der kunne rapportere stærke resultater for andet kvartal samt et nyt aktietilbagekøbsprogram. Danske Vestas havde også en god måned. Den største negative bidragsyder var russiske Sberbank, der, på trods af stærke regnskabsresultater i andet kvartal, blev trukket ned af en svækket rubel og øget geopolitisk usikkerhed i Rusland. Forvalterteamet etablerede en position i Orkla i august måned. Den norske fødevaregigant er inde i en stærk økonomisk udvikling og er prisfastsat særdeles attraktivt i forhold til sine ligesindede internationale konkurrenter.

Amerikansk optur påvirker SKAGEN Focus og SKAGEN Insight

USA har indtil videre trukket det store læs på de globale aktiemarkeder og har bl.a. distanceret Europa i forhold til afkast. Det satte sit præg på afkastet i august for den koncentrerede aktiefond SKAGEN Focus, der er undereksponeret i USA i forhold til referenceindekset. Udviklingen betyder til gengæld at flere af markederne uden for USA begynder at se attraktive ud. Den relativt nye investering i den tyske varehuskæde Metro leverede et af månedens bedste bidrag grundet en succesfuld omstrukturering og den nye hovedaktionær EPGC, et øst-europæisk investeringsselskab, og var at finde i toppen af månedens bedste bidragsydere. Det sydafrikanske mineselskab Gold Fields var, sammen med italienske Unicredit og Telecom Italia, blandt de dårligste bidragsydere i august.

Opturen i det amerikanske aktiemarked påvirkede også det relative afkast i SKAGEN Insight, der ligeledes er undervægtet i USA. SKAGEN Insight er udelukkende investeret i stærkt undervurderede og upopulære selskaber, der er under påvirkning af aktivistiske investorer. Månedens to bedste bidragsydere, Armstrong Flooring og Conduent, er begge eksempler på investeringer, hvor påvirkningen fra investorerne virker. Begge selskaber fremviste stærke halvårsresultater. Diebold Nixdorf og ThyssenKrupp var de største negative bidragsydere.

I fondenes statusrapporter kan du læse mere om porteføljerne og udviklingen i SKAGEN fonde.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.