Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
3 min læsetid

Indblik: Sådan ser SKAGEN på valget i USA

Hvem, der formelt bliver udråbt som vinder af præsidentvalget, ligger stadig et stykke ude i fremtiden, selv om han sandsynligvis kommer til at hedde Joe Biden. Her nogle dage efter valgdagen fører Biden i antal valgmænd, og fintællingen i de resterende svingstater peger også på ham. 

Den fortsatte usikkerhed til trods har markedet reageret positivt. Det amerikanske S&P 500-indeks steg 2,2 pct. onsdag - det største hop siden juni. Euro Stoxx 600 og MSCI Emerging Markets-indeksene steg 1,9 pct. og 1 pct. onsdag. SKAGENs aktiefonde fik også glæde af opgangen og er godt positioneret til at drage nytte af situationen, trods den politiske turbulens, der uvægerligt venter forude.

Se video (på norsk) med investeringsdirektør Alexandra Morris (artiklen fortsætter under videoen).

Langsigtet stabilitet

Det ligner, at investorerne drog et lettelsens suk, selv om det bliver en demokrat, der indtager det ovale kontor. Republikanerne vil sandsynligvis opretholde flertallet i Senatet, som giver dem magten til at standse Bidens planer om at øge selskabsskatten og skatten for de rigeste. Den politiske magtbalance begrænser også den kommende præsidents mulighed for at indføre de strengere reguleringer, der ville give sundheds-, energi- og teknologiselskaberne fremgang. Nasdaq-indekset steg 3,9 pct. - den største endags-opgang siden april.

Den forventede 'blå bølge' - en enorm fremgang til demokraterne - dukkede aldrig op, og dermed svandt også håbet om de helt store nye tiltagspakker. Dette førte til en af de stærkeste fremgange for amerikanske statsobligationer i to årtier. Den sande taber af dette valg er meningsmålingerne, som endnu engang tog fejl - præcis som tilfældet var ifm. både Brexit og det forrige valg i USA. På listen over valgets tabere finder vi også infrastrukturen og selskaber inden for grøn energi, som Biden havde lovet to mia. dollar i statsstøtte.

Det ser ud til, at væksten i USA nu er lavere, men amerikanske selskaber bør kunne drage nytte af bedre internationale relationer under en ny præsident. Det forventes, at Biden vil være Kina-skeptisk, han vil sandsynligvis ikke fjerne straftolden på kinesiske varer, som Trump indførte, og det vil være til fordel for de amerikanske forbrugere. Vækstmarkederne bør generelt vækste på grund af en mindre grad af protektionisme, særligt hvis dollaren svækkes på grund af lavere økonomisk vækst og mere aggressive stimulipakker.

Kortsigtede svingninger

Markederne vil sandsynligvis svinge helt frem, til den nye præsident bliver taget i ed i Washington. Trumps forsøg på at så tvivl om valgresultatet og på at undergrave vigtige samfundsinstitutioner kan skabe usikkerhed i flere uger fremover, når de varslede søgsmål kommer for retten.

Indtil nu har markedet holdt hovedet koldt. VIX-indekset, også kendt som "frygtindekset", faldt efter valget, selv om det stadig ligger over gennemsnittet på 30. Tidligere i år har indekset været langt højere med rekordniveauer i marts (83) og oktober (40). Indekset kan imidlertid sagtens stige igen, især hvis Trumps protester spreder sig til gadeoptøjer. Mit råd er at se forbi den kortsigtede støj. Som jeg for nyligt skrev i en artikel, vil valgresultatet sandsynligvis ikke få langsigtede konsekvenser for aktierne, selv om Trump på den ene eller den anden måde holder fast i magten. I SKAGEN forholder vi os roligt, fokuserer langsigtet og er klar til at udnytte alle de muligheder, som måtte dukke op.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.