Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
2 min læsetid

Overraskende valgresultat skaber uro i markedet

Før USA gik til valgurnerne tirsdag aften dansk tid, var det de færreste, der forventede at Donald Trump kunne sætte en historisk slutspurt ind og hente Hillary Clintons forspring. Men i løbet af natten blev det klart, at han havde stemmer nok til at sikre sig sejren.

Valgresultatet sendte onsdag morgen alt fra den amerikanske dollar til det japanske aktiemarked ned. En af de få aktivklasser som steg dagen efter valget var guld, som normalt bruges som sikkerhed i urolige tider.

- Nu er det vigtigt at holde hovedet koldt og fokusere på langsigtet værdibaseret aktieudvælgelse, siger Investeringsdirektør Alexandra Morris. Den nuværende situation skaber muligheder, mener hun.

Usikkerhed omkring Trumps økonomiske politik

Med Hillary Clinton som præsident ville det meste af det politiske løb fremover være velkendt. Det er mere uklart, hvilken politik Donald Trump vil føre for verdens største økonomi. I SKAGEN forventer vi derfor at markedsuroen kan fortsætte i nogen tid – i det mindste til det bliver klart, hvad Donald Trump som præsident vil betyde for verdenshandlen og den globale sikkerhedssituation.

- Markedet bryder sig ikke om usikkerhed og vil reagere med udsving, forklarer Morris. 

Dette har man set tydelig i futures-kontrakterne på det amerikanske S&P500-indeks, som faldt 5 procent i løbet af valgnatten. Det amerikanske aktiemarked er ikke åbnet i skrivende stund.

Medvind til guld og statsobligationer

I Europa tog aktieindekset et fald, der ikke er set siden Storbritanniens chokafstemning om at forlade EU i sommer. Samtidig steg guldprisen og statsobligationer, som begge regnes som mere sikre investeringer i urolige tider. Den mexicanske peso tog et fald, der ikke er set siden 2008, på grund af bekymringen om, at den amerikanske handelspolitik vil blive mere protektionistisk under Donald Trump.

Efter Storbritanniens overraskende valg den 23. juni gik der blot en uge før FTSE 100 var tilbage på samme niveau som før afstemningen.

- SKAGEN er en langsigtet investor, og vi ser forbi hændelser som denne. Vores porteføljeforvaltere er lige nu fokuseret på om det er mulig at benytte udsvingene til at udvælge gode selskaber til en lav pris, siger Morris.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.