Gå til hovedindhold
4 min læsetid

Hvordan opnår man et godt afkast på den lange bane?

De fleste kriser skaber usikkerhed, og når krisen oven i købet tager form af en verdensomspændende pandemi, er det ikke så mærkeligt, hvis de fleste af os kommer i tvivl om, hvordan vi bedst håndterer det hele - ikke mindst vores økonomi. For investorer er det svært at se passivt til, mens værdien af investeringerne falder markant endda med udsigt til usikre tider fremover.

Vi har fået mange henvendelser, siden coronakrisen begyndte. Mange har spurgt os til råds. Og generelt har vores råd lydt, at for alle, der ikke umiddelbart mangler pengene eller nærmer sig pensionsalderen, er det en fordel at beholde de langsigtede briller på. Sådan har mange af vores privatkunder heldigvis også ageret - de har valgt at fortsætte deres opsparing. Og det kan de faktisk komme til at tjene på i fremtiden, siger SKAGENs direktør for formueforvaltning Pål Bergskaug.

Mange fortsætter deres investeringer

I marts er der selvfølgelig en del kunder, der har indløst deres fondsandele. Med rekordhøj arbejdsløshed og svære økonomiske rammevilkår er det helt naturligt. Blandt privatkunderne ser vi imidlertid, at mange enten har valgt at lade pengene stå i fondene eller enddog har skudt yderligere ind, fordi kurserne er lave. 

"Jeg får lyst til at prale lidt af vores kunder. Det er ikke let at have is i maven i så specielle tider, som dem vi befinder os i nu. Alligevel har de fleste af kunderne valgt at lytte til vores råd og holdt hovedet koldt. Det er absolut ikke nemt at være investor for tiden, men vores erfaring siger os, at det langsigtede perspektiv betaler sig," siger Pål Berskaug.

Man skal ikke undervurdere de menneskelige konsekvenser af pandemien. Men prøv alligevel at huske, at det er, når børserne falder, at man kan lægge grunden til et godt fremtidigt afkast. Hvis du fortsætter investeringerne, så er fondsandelene billigere, end de var før krisen.

Investeringstips i en urolig tid 

  • Se langt fremad og forsøg at holde fast i, at det her ikke kommer til at vare evigt. Der vil atter komme gode perioder med vækst og gode afkast. Hvis du er i stand til at huske på det i dag, så har du mulighed for at lægge grundstenen til et godt afkast senere hen, siger Pål Berskaug.
  • Tal med en ekspert! Sådan lyder rådet fra hjerneforsker og økonom ved Copenhagen Business School Jon Wegener i SKAGENs podcast (kun på norsk). De fleste af os er nemlig - rent neurologisk - dårligt disponerede til at træffe gode, rationelle beslutninger i pressede tider. Så spørg en rådgiver, så slipper du for at træffe valgene helt alene.
  • Det måske allerbedste råd i tider som disse er at stå af ræset - gå en tur, læs en god bog eller gør noget andet rart. Coronakrisen kommer til at være en rum tid, indtil den en dag er et overstået kapital.

"Erfaringen har lært os, at aktiemarkedet er noget af det første, der vender rundt igen. Så hvis du har mulighed for at bevare dine investeringer, så kan det blive en interessant optur at få med, når den engang kommer," siger Pål Berskaug.

Tal med os

Det er værd at huske, at vi som langsigtede investorer har oplevet store op- og nedture i markederne mange gange. Markederne er altid steget igen efter nedturen. Derfor er tålmodighed helt afgørende.

I en periode som denne med høj volatilitet og stor usikkerhed anbefaler vi altid, at du tager en snak med os, før du handler.

Du er meget velkommen til at kontakte vores rådgiverteam, hvis du har spørgsmål til dine investeringer.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.