Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Et godt år til trods for bekymringer

Det globale aktiemarked er, med god støtte fra et stærkt USA og blomstrende asiatiske og eurozone-aktier, kommet solidt igen efter den store nedtur i slutningen af ​​2018. Investorerne måtte imidlertid væbne sig med tålmodighed og acceptere perioder med høj volatilitet i markedet, især i årets anden halvdel hvor handelskrigen resulterede i bekymringer for en stagnerende global vækst. De, der holdt sig i ro, blev belønnet med årtiets bedste årlige afkast.

De fleste globale aktiemarkeder havde et godt år, ligesom andre aktivklasser som guld, olie og fast ejendom også gav et solidt afkast. De udviklede markeder blev ført an af et stærkt amerikansk aktiemarked, hvor S&P 500-indekset nåede nye højder og således har haft sin længste kontinuerlige stigning nogensinde. De nye markeder blev hårdest ramt af USAs konflikt med Kina, og især industri- og eksportafhængige lande blev påvirket af den svækkede globale handel.

Som svar på de dårligere økonomiske udsigter kom centralbankerne på banen med en mere generøs pengepolitik, herunder omfattende rentenedsættelser. I december så vi en udvikling i handelskrigen i form af en "fase 1"-aftale mellem USA og Kina for at undgå yderligere told. IMF havde ellers forudset, at disse toldsatser kunne komme til at koste den globale verdensøkonomi 700 mia. dollars.

Vækst-aktier klarede sig bedre end value-aktier i 2019 på grund af fortsatte forventninger om god indtjening - især for de amerikanske IT-giganter - kombineret med svage økonomiske nøgletal. Dette er helt i tråd med den udvikling, vi har været vidne til i det seneste årti. Værdiansættelserne var lave i begyndelsen af ​​året, men MSCI AC World-indeksets historiske P/E steg fra 15,0x til 19,3x i løbet af året. Dette er i tråd med indeksets tiårige gennemsnit, og spørgsmålet er, om virksomhedernes indtjening kan danne grundlag for yderligere voksende multipler.

Positivt absolut afkast

Det glæder mig, at alle fonde gav et positivt absolut afkast – i de fleste tilfælde endda tocifret. Udgangspunktet var et år med mange udfordringer for kapitalforvaltere, så det var især positivt, at både SKAGEN Global og SKAGEN m2 slog deres respektive benchmarks. For SKAGEN Global blev 2019 andet år i træk med merafkast, endda med den største margin siden 2010. Det var især de amerikanske porteføljeselskaber, herunder Microsoft og Mastercard, der bidrog til merafkastet.

SKAGEN m2 slog sit benchmark-indeks for fjerde år i træk og havde i 2019 rekordhøjt afkast både relativt og absolut. Et imponerende valg af aktier hjalp ejendomsfonden med at navigere i de vanskelige markedssegmenter og understregede de vigtigste temaer, der skaber vækst i ejendomssektoren.

Vores andre aktiefonde endte noget bag deres indeks. SKAGEN Kon-Tiki, SKAGEN Vekst og SKAGEN Focus mødte modstand med deres value-orienterede porteføljer. Dette kan imidlertid vende, hvis vi får det længe efterspurgte fokusskifte mod value-aktier fra den nuværende ekstreme værdiansættelse af virksomheder. SKAGEN Kon-Tiki og SKAGEN Vekst blev desuden påvirket af en svag udvikling i enkelte virksomheder, herunder især inden for energisektoren, og SKAGEN Focus led under sin lave eksponering mod amerikanske aktier. SKAGEN Insight præsterede heller ikke i år på trods af, at flere af porteføljevirksomhederne rapporterede om både strategiske og operationelle forbedringer. 2019 var et vanskeligt år for de aktivister, som fonden skygger.

Jeg er glad for at byde Jane Tvedt tilbage i investeringsteamet, efter at SKAGEN Tellus og SKAGEN Avkastning er tilbage i SKAGEN fra i år. Jane vil fortsætte med både at forvalte vores obligationsfonde og samarbejde med Storebrand-teamet for at drage fordel af deres betydelige ekspertise inden for obligationer og makroøkonomisk analyse.

Forsigtigt optimistisk

Situationen i Mellemøsten og Australien har lagt en dæmper på optimismen i begyndelsen af ​​dette nye årti. Sådanne begivenheder er en vigtig påmindelse om den geopolitiske og miljømæssige risiko, vi alle står overfor. Som investorer er vi forsigtigt optimistiske med hensyn til fremtiden. Den globale økonomi er sund og består i stigende grad af serviceydelser, både i udviklede og nye markeder. Det giver øget stabilitet, og en recession i år synes usandsynlig. Værdiansættelserne er høje og er således sårbare over for et fald i indtjeningen, og vi forventer ikke et ligeså højt afkast som sidste år. På trods af dette føres der fortsat lempelig penge- og skattepolitik, og vi forventer da også, at aktierne vil stige i 2020.

Vi forventer også, at merafkastet i vores fonde vil stige i takt med at de value-baserede investeringsstrategier gør comeback. Efter at have været upopulær i størstedelen af det sidste årti og med en forskel i værdiansættelserne, der er på størrelse med dotcom-boblen, er der nu tegn på, at vækst-aktier og den store interesse for passive produkter, der understøtter disse værdiansættelser, begynder at stagnere.

En langt enklere forudsigelse er, at der vil være en endnu større vægt på bæredygtighed i de kommende år, og vi ser allerede, at virksomheder, der ikke følger de stadig strengere ESG-standarder (miljø, samfund og virksomhedsledelse), straffes af både investorer og kunder. Tilsvarende belønnes virksomheder, der er i stand til at levere løsninger på samfundets udfordringer og/eller virksomheder, der er succesfulde på en etisk måde. Du kan læse mere om vores ESG-initiativer i vores kommende bæredygtighedsrapport.

Der er stadig investeringsmuligheder. Især de nye markeder ser attraktive ud, både i forhold til de udviklede markeder, men også hvad angår historiske gennemsnit. Virksomhedernes pengestrømme og udbytte stiger, samtidig med at gældsniveauerne fortsat falder. IMF forudser, at de nye markeder vil udgøre 80 procent af det globale BNP i 2020, og indtjeningsvæksten synes mere sandsynlig end før. Under de nuværende markedsforhold vil vores aktive tilgang med brede mandater også være attraktive i fremtiden.

Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Første kvartal: Opturen fortsatte

Stemningen blandt investorerne på de udviklede markeder var høj, da centralbankerne signalerede ...

Februar: Markedet overraskede på ny

De globale aktiemarkeder fortsatte fremgangen, drevet af robuste regnskaber og vedvarende optimisme ...

Stærk start på året for SKAGEN Global

SKAGEN Global starter 2024 på samme måte som fjoråret sluttet: med sterk utvikling i porteføljeselsk ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up