Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
3 min læsetid

Mød SKAGENs nye ESG-specialist: Bæredygtighed er mere end en trend

Med rekrutteringen af Sondre Myge Haugland styrker SKAGEN yderligere arbejdet med at synliggøre og integrere bæredygtighed i investeringerne.

Sondre har siden barnsben været optaget af samfundsspørgsmål. Han har en MA i politisk økonomi og en baggrund som energimægler, hvor han fik erfaring med at bygge en bred portefølje af finansielle produkter.

Bæredygtighed er mere end en trend

I SKAGEN arbejder han med at forvalte vores bæredygtigheds-policy. I tæt samarbejde med porteføljeforvalterne screenes alle potentielle selskaber op mod policy’en, både inden der investeres, men også løbende efter at et selskab er taget med i porteføljen.

Sondre rejser rundt og møder kunder, deltager på konferencer om bæredygtighed og bidrager til at udvikle og kommunikere, hvordan SKAGEN arbejder med bæredygtighed.

Det ligger ham på sinde at undgå greenwashing (betegnelsen for når en virksomhed forsøger at fremstå mere grøn, end den reelt er):

”Det må aldrig alene handle om at se godt ud på papiret. Vi skal forholde os til de globale realiteter og finde muligheder, hvor vi kan påvirke gennem aktivt ejerskab og dermed skabe håndgribelig forandring. I SKAGEN engagerer vi os i selskaberne og vil være med på deres bæredygtighedsrejse for at gøre en ægte forskel. Det skal vi kombinere med at levere et godt afkast. Vores forvaltere er dygtige til at vise omtanke, når det gælder bæredygtige investeringer. De løber ikke bare efter ”den grønne bold” men styrer efter langsigtet værdi,” siger han.

Aktivt ejerskab, der gør en forskel

SKAGEN har en klar værdibaseret investeringsfilosofi, som går ud på at finde undervurderede selskaber med potentiale for en revurdering. Det er ikke ualmindeligt, at forvalterne går mod strømmen og investerer i selskaber, som kan have et dårligt ry, hvad angår bæredygtighed, så længe de tager tydelige initiativer og udviser en tydelig villighed til at forbedre sig på området.

Som en yderst aktiv ejer engagerer SKAGEN sig i hvert eneste tilfælde og arbejder med selskaberne hele vejen frem til mål. På den måde kan selskabets værdi øges i takt med at omverdenen får øjnene op for forbedringerne.

Skaber muligheder

Og selvom bæredygtighed i forbindelse med selskabsvurdering historisk set har været et mere defensivt arbejde med fokus på at undvige og håndtere risici, handler det i dag i højere grad om at identificere muligheder og fremmane værdi gennem forbedringer af miljø-, samfunds- eller selskabsledelsesaspekter. At arbejde med selskaber og gennemføre bæredygtighedsforbedringer er en måde at generere merafkast på.

”Vi skal være gode investorer, og alle investeringer skal være bæredygtige. Men det skal kombineres med vores hovedopgave, som stadig er at generere gode afkast til vores aktionærer, siger Sondre.

Visionen om fem år er, at SKAGEN ikke bare arbejder med dette område i stilhed men i stedet viser mere af det hårde arbejde, der bliver gjort med engagement i selskaberne og ansvarlige investeringer.

”Verden skal kende SKAGENs ståsted i bæredygtighedsspørgsmål og vide, at det er en iboende del af SKAGENs identitet,” slutter Sondre Myge Haugland.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.