Gå til hovedindhold
På trods af Donald Trumps voldsomme retorik overfor Nordkorea i FN og truslen om en forestående atomkrig, udviklede markederne sig overraskende stabilt igennem tredje kvartal. Foto: Bloomberg.

2017 fortsætter med at overraske med sin egen logik. Til trods for truslen om atomkrig og ny geopolitisk uro, nåede aktiemarkederne rekordhøje kurser i slutningen af tredje kvartal. Samtidigt fortsatte de nye markeder med at udmærke sig og slog endnu en gang de udviklede markeder. Dermed fortsætter investorerne med at strømme til de nye markeder på attende måned i træk. Det skyldes ikke mindst, at de fundamentale økonomiske nøgletal løbende forbedres kombineret med en svagere amerikansk dollar, lavere renter og inflation samt højere råvarepriser, der alt sammen gavner udviklingen i en række af landene i de nye markeder.

Den positive udvikling i de nye markeder smitter også af på SKAGEN Kon-Tiki, der udbyggede årets absolutte afkast i tredje kvartal. Fonden steg således med 1,0 procent i løbet af kvartalet, hvilket dog var noget lavere end indeks. Det skyldtes bl.a. fondens undervægt i kinesiske aktier og Hyundai Motor, Sabanci og Mahindra, der alle trak resultatet ned. Hyundai Motor leverede skuffende regnskab og er i øjeblikket hårdt ramt af faldende efterspørgsel fra USA og Kina. Den russiske detailhandelsselskab X5 Retail Group, råvareproducenten Cosan og den brasilianske bank Banrizul blev kvartalets bedste bidragsydere.

God spredning i SKAGEN Global

Forvalterne i SKAGEN Global udnyttede deres brede globale mandat i tredje kvartal, til at gå ind i fem nye spændende selskaber, der tilsammen byder på en god spredning både geografisk og sektormæssigt. Således fik porteføljen tilføjet det tyske ejendomsselskab Deutsche Wohnen, den amerikanske software- og laboratorievirksomhed Waters Corporation, de to forsikringsselskaber; Beazley og Chubb samt den Schweiziske elevatorproducent Schindler. Syv selskaber forlod til gengæld porteføljen, deriblandt AIG, State Bank of India, General Electric, Kingfisher og Akzo Nobel.

SKAGEN Global ligger stadig på linje med indeks år til dato med et afkast på 4.4 procent år til dato på trods af, at fonden tabte lidt terræn relativt i kvartalet. Det skyldtes bl.a. Medtronic, G4S, og General Electric, der alle trak resultatet ned i tredje kvartal. På positivsiden markerede NN Group, Baidu, og Samsung Electronics sig.

Øyvind Fjell trimmer SKAGEN Vekst

I begyndelsen af tredje kvartal startede Øyvind Fjell som ny hovedforvalter i SKAGEN Vekst. I løbet af hans første tre måneder, har den prisvindende forvalter allerede sat sit markante fingeraftryk på porteføljen med en større omrokering. Således forlod en række selskaber porteføljen i tredje kvartal, da de nåede deres kursmål heriblandt Continental, Philips Lightning og eBay. Desuden gik teamet ud af Norwegian Air Shuttle, Teva Pharmaceutical, H&M, Roche og Ericsson, for at gøre plads til andre selskaber, hvor potentialet for merafkast synes større. Den nye hovedforvalter fokuserer på at tilføje nye højkvalitetsselskaber fra Norden, med en overvægt af solide danske aktier. Derfor blev Vestas Wind, DSV og A.P. Møller-Mærsk alle tilføjet i løbet af tredje kvartal.

Uden for Norden øgede Øyvind Fjell og hans team eksponeringen mod teknologisektoren, hvor fonden købte sig ind i de to amerikanske teknologiselskaber Broadcom og Applied Materials, der har specialiseret sig i henholdsvis cloud computing og AI (kunstig intelligens). I det seneste interview med Øyvind Fjell, får du et større indblik i den forandring porteføljen undergår i øjeblikket.

SKAGEN m2 ser positivt på udsigterne i sektoren

Den globale ejendomsaktiefond SKAGEN m2 fortsatte med at levere solidt absolut afkast i tredje kvartal. Fonden tabte lidt på den relative side grundet den gode udvikling for ejendomsaktier og valuta i Kina og Hong Kong, hvor fonden er undervægtet. SKAGEN M2 købte sig ind i to nye selskaber i tredje kvartal. Den Hong-Kong-baserede Sun Hung Kai Properties har en diversificeret forretningsmodel med en stor reserve af byggegrunde og en stærk fundamental økonomi. Mange af de samme karakteristika gælder for den anden nye tilkomne virksomhed, japanske Sekisui House, der fokuserer på bygning af huse, først og fremst i Japan, men også i bl.a. USA, Kina, Australien og Singapore.

Hovedforvalter Michael Gobitschek vurderer, at udsigterne for ejendomsmarkedet fortsat er gode. Indtjeningen og kontantstrømmen i sektoren er unik på grund af transparensen i længden på udlejeperioderne og låneforpligtelserne. Balanceregnskaberne er solide og lån bliver i øjeblikket refinansieret på lave niveauer med kort løbetid. I mange tilfælde har selskaberne i sektoren også gode muligheder for at løfte lejen, som det sker på det tyske og spanske ejendomsmarked. Desuden er der generelt en god gennemskuelighed i sektoren.

Japansk sigte i SKAGEN Focus

I den koncentrerede globale aktiefond SKAGEN Focus, har porteføljeteamet ind til videre haft god succes med at gå på aktiejagt i Japan i de seneste kvartaler. Det japanske marked har ellers længe været upopulært, hvilket har skabt en attraktiv værdifastsættelse for en række selskaber. Den totale eksponering mod Japan i SKAGEN Focus tæller i alt seks selskaber, der tilsammen fylder mere end 15% af porteføljens værdier. I fondens topti finder man Taiheiyo Cement, Softbank og Bank of Kyoto.

Kvartalets bedste bidragsyder blev den polske drikkevareproducent Stock Spirits efter et stærkt regnskab. Fonden tabte lidt relativt i kvartalet, hvilket ikke mindst skyldtes positionen i medicinalselskabet Teva, der led under en dårlig regnskabssæson. Teamet gik ud af det lille græske selskab Fourlis efter kursmålet blev nået og aktien fordoblet siden starten i 2015. I slutningen af september bestod porteføljen i SKAGEN Focus dermed af I alt 33 positioner, hvor mere end halvdelen af værdierne befinder sig i small og mid-cap segmentet.

Bliv opdateret på udviklingen i fondene

Husk at du på vores hjemmeside løbende kan følge med i udviklingen i de forskellige fonde i SKAGEN. Her finder du vores rapporter, ligesom du kan tilmelde dig vores nyhedsbreve. Her kan du også læse om obligationsfondene i SKAGEN, der alle lægger foran indeks år til dato. Ønsker du at vide mere om mulighederne, er du velkommen til at kontakte en af vores formuerådgivere.

 

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.