Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Japanske reformer frister SKAGEN Focus

Det japanske aktiemarked har været blandt verdens billigste længe. Japanske selskaber har halset efter sine amerikanske modstykker, og ineffektivitet samt passive aktionærer har ført til en faldende interesse for japanske aktier fra udenlandske investorer.

Udviklingen går stadig langsomt, da der stadig er mangel på gennemsigtighed på et marked, hvor ejerskabet ikke altid er gennemskueligt. Ofte går ejerskabet på tværs af selskaberne, bankerne og forsikringsselskaberne. Gennemsnitsalderen i selskaberne er stadig høje og mængden af uafhængige bestyrelsesmedlemmer er stadig lav. Manglen på kvinder i toppen af selskaberne er stadig markant. Desuden foregår mange af bestyrelsesmøderne på de samme dage, hvilket gør det vanskeligt for aktionærerne at deltage.

Det er dog under forandring. For at styrke selskabernes konkurrencekraft og genoplive den japanske økonomi, indførte statsminister Abes regering retningslinjer for god praksis i 2014 og regler for god selskabsstyring i 2015. Disse retningslinjer pålægger selskaberne at forbedre kapitalallokeringen og blive mere aktionærvenlige.

Investorerne driver udviklingen

Presset mod selskaberne optrappes i øjeblikket. Den japanske centralbank og den statslige pensionsfond er begyndt at investere i indenlandske aktier og aktionærerne øger aktiviteten. For at fremskynde udviklingen går stadig flere aktivistiske investorer ind i de japanske selskaber. Sammen med kapitalforvaltere og institutionelle investorer stiller de krav om større transparens og bedre afkast på deres investeringer.
En sådan situation tiltrækker en værdibaseret investor som den globale aktiefond SKAGEN Focus. Den koncentrerede fond har øget sin eksponering mod Japan markant det sidste år.

- "Vi tror kun, det er et spørgsmål om tid før end, at selskaberne bliver tvunget til at blive mere effektive i deres kapitalhåndtering. Derfor ser vi også, at en række af selskaberne i Japan er for billige til, at vi kan ignorere det. Det gælder både i absolutte og relative termer", siger Jonas Edholm, der er porteføljeforvalter i SKAGEN Focus.

En undervurderet bank

En af de seneste tilføjelser til SKAGEN Focus portefølje er Bank of Kyoto. Det er en konservativ regional bank med en stor kontantbeholdning og en gigantisk egen beholdning af værdipapirer, med kendte selskaber som bl.a. Nintendo og Kyocera. Ifølge porteføljeforvalternes analyse vurderer markedet ikke værdien af egen beholdning korrekt. Bank of Kyoto handles til 50 procent af den bogførte værdi og en udløsende faktor for, at aktiekursen skal stige til sit rette niveau kan være, at banken begynder at sælge sine positioner og udbetale kapital til aktionærerne, i stedet for at fortsætte med at opbygge sin egen portefølje.

Opvurdering for brandbeskyttelse

Et lignende tilfælde er SKAGEN Focus seneste investering, japanske Teikoku Sen-I. Selskabet har rødder i tekstilindustrien fra 1900-tallet, og selskabet har i dag specialiseret sig i beskyttelsestøj, brandbeskyttelse og antiterror-udstyr. Selskabet har desuden en stor investering i ejendomsselskabet Hulic – et typisk eksempel på et ulogisk japansk krydsejerskab.

Kernevirksomheden vurderes til næsten ingenting, når man ser bort fra værdien på positionen i Hulic. I april øgede den japanske aktivistiske investor, Sparx, ejerskabet i selskabet markant og præsenterede krav om værdiforøgende forandringer, blandt andet en plan for udbytte til aktionærerne.
Teikoku har rapporteret gode resultater de sidste kvartaler og det afspejles i aktiekursen. Forvalterne i SKAGEN Focus ser fortsat et kurspotentiale i aktien på 50 procent og har øget investeringen i løbet af sommeren, så den fylder cirka en procent i porteføljen.

Fremgang for cement

Cementselskabet Taiheiyo er en undtagelse blandt fondens japanske positioner. Selskabet har været tynget af gæld og den lave vækst i Japan med et dårligt marked for cement i flere årtier.
Takket være en stor stigning på behovet for cement frem til OL i Tokyo i 2020, samt at investorerne har fået øjnene op for Taiheiyos virksomhed i USA, er aktiekursen steget fra 270 til 430 yen siden august 2016, hvor SKAGEN Focus gik ind i selskabet. Nu begynder forvalterne stille og roligt at reducere positionen i takt med, at selskabet er i færd med at nå kursmålet.

Et universelt geni

Japans ekstremt succesfulde teknik- og telecomselskab SoftBank har været med i SKAGEN Focus-porteføljen siden fonden startede tilbage i 2015. Selskabet ledes af grundlæggeren Masayoshi Son, der har status som lidt af et geni i Japan. SoftBank kaldes både risikokapitalist, kapitalforvalter og privat aktieselskab. De har en stor portefølje af investeringer og er blandt andet storejer i den kinesiske onlinehandelsvirksomhed Alibaba.

Selskabet handles til under 45 procent af værdien af den bogførte værdi, og forvalterteamet ser også her en mulig katalysator for en kursstigning, hvis selskabet begynder at sælge ud af nogle af sine positioner i andre selskaber og begynder at give aktionærerne udbytte.

- For en ekstremt prisbevidst valueinvestor som os, er prisen på de japanske selskaber særdeles tiltalende, når man kigger på, hvad de ejer. I takt med at reformerne begynder at sætte sine spor på landets aktiemarked, ser vi potentiale for nye højder. Som vi ser det, køber vi i øjeblikket ind til halv pris af værdien, slutter Jonas Edholm.

Læs også:

Tre undervurderede selskaber "made in Italy"

Information om SKAGEN Focus

 

Japan

SKAGEN Focus: Big in Japan

Det har været en begivenhedsrig ude på de japanske finansmarkeder. SKAGEN Focus, vores ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Japan

Ejendomsinvestering i Japan – vores japanske rejse

SKAGEN M2 har fundet flere gode investeringer på det japanske ejendomsmarked – og disse fund får ...

Japanske selskaber i forandring

SKAGEN Insight har positioneret sig til at tage del i den forandringsproces, som er undervejs i ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up