Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

FN forventer, at jordens befolkning hen mod 2050 stiger til 9 milliarder mennesker, hvoraf 70 % vil bosætte sig i byerne.

Prognoserne peger på, at tre milliarder mennesker vil flytte fra land til by de kommende generationer, og når jeg løber en tur på Østerbro i København, kan jeg se, hvordan min bydel er ramt af livlig byggeaktivitet. Det er forståeligt, når der frem til 2025 kommer 100.000 nye borgere i København.  Men det er ikke kun i Danmark, at det sker.  Singapore er vokset med 1 million nye borgere siden 2009. Og flyver man et par tusinde kilometer nord på til Shanghai, opdager man, at byen får en halv million nye indbyggere om året. Ubegribelige størrelser. 

Urbanisering giver muligheder

FN forventer, at jordens befolkning hen mod 2050 stiger til 9 milliarder mennesker, hvoraf 70 % vil bosætte sig i byerne. Det betyder, at næsten tre milliarder vil flytte fra landdistrikterne til byerne. Prognoserne peger desuden på, at rigtig mange af dem vil opleve øget velstand og må forventes at blive købestærke forbrugere, der efterspørger bedre boliger, mere transport og nye indkøbsmuligheder. 

Væksten i ejendomssektoren er dermed drevet af nogle enorme kræfter, hvor ejendomsselskaberne spiller en central rolle som udvikler, udbyder og administrator.  Det gælder naturligvis i forhold til boliger men vil også i forhold til produktions- og servicefaciliteter, kontorlokaler, lagerhaller, logistik, indkøbscentre, hospitaler m.m. 

Global Logistic Properties er Asiens største udbyder af moderne logistik-faciliteter. Selskabet ejer, administrerer og leaser over 600 ejendomme strategisk placeret i knudepunkter og industrielle zoner i mere end 60 byer i Kina, Japan og Brasilien. Et andet interessant ejendomsselskab er Deutsche Wohnen, som administrerer og udvikler boliger i blandt andet Berlin, Hannover og vigtige byer i Tyskland.

Globale børsnoterede ejendomsselskaber

Rundt om i verden findes der flere tusinde børsnoterede ejendomsselskaber, som der kan investeres i.  Risikoprofilen er afhængig af flere ting. Består porteføljen primært af private boliger, hvor cash flowet minder om obligationer vil risikoprofilen ofte være lavere. Er der derimod tale om ren ejendomsudvikling kan risikoprofilen sidestilles med risikoen på aktier. 

Børsnoterede ejendomsaktier har historisk vist, at de på den korte bane svinger som aktiemarkedet, men at man på den længere horisont (4-5 år) kan opnå en god diversifikationseffekt, da samvariationen er lav.

Invester globalt, men forstå det lokalt

Som beskrevet ovenfor, er det et marked, der er drevet af tre faktorer. Befolkningstilvækst, øget velstand og urbanisering. I SKAGEN Fondene tror vi derfor på, at det bedst kan betale sig at kigge på ejendomsinvesteringerne med globale briller. Der kan være en risiko ved at fokusere ensidigt på enkelte regioner eller lande. Det er vigtigt at forstå, at ejendomsmarkederne er lokalt prisfastsat. Det betyder, at den samme type ejendom koster forskelligt, alt efter om den ligger i Nakskov, København, Tokyo eller Mumbay. Ligesom boligbobler typisk afgrænser sig til at være lokale eller regionale fænomener. 

Vores erfaring med ejendomsaktier har desuden bekræftet os i vigtigheden af at gøre et grundigt arbejde for at udvælge de ejendomsselskaber, der har lokal ekspertise, og at du har et netværk med et solidt lokalt kendskab til, hvad det er, der driver det enkelte ejendomsmarked.

Vigtig med god spredning

Der er mindst to grunde til at foretage sine ejendomsinvesteringer globalt. For det første giver det investor friheden til at flytte sine investeringer derhen, hvor det for tiden er mest interessant – og trække pengene væk, hvis der er optræk til boligbobler. For det andet giver den globale tilgang, at du får spredt dine investeringer på forskellige områder, ejendomstyper og ejendomsselskaber. Og dermed kan du få den robusthed i investeringerne, som du gerne vil have. Ejendomsinvestering via en investeringsforening giver netop de muligheder. 

Fakta on Indonesien
Indonesien er verdens fjerde mest befolkede nation med 240 millioner indbyggere. Den ørige stat er godt på vej til at blive den syvende største økonomi i verden med verdens tredjestørste middelklasse. 46% af befolkningen er under 25 år, hvoraf mange snart når den produktive alder. I hovedstaden Jakarta er der fuld fart på med at udbygge infrastruktur, lufthavns-faciliteter, kontorer, boliger m.m. Et interessant område for ejendomsaktieinvestoren, hvis man har de rette lokale kontakter og forstår, hvad der driver ejendomsmarkedet.

Artiklen har været bragt i Penge & Privatøkonomi i redigeret udgave.


Hold dig opdateret, når det passer dig


Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up