Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Vækstmarkederne byder på værdiskabelse i højt tempo

I vækstmarkederne er volatilitet et grundvilkår. De ofte dramatiske svingningerne i aktiemarkedet resulterer i store forskydninger, der kan udnyttes af en garvet investor.

I et volatilt marked afspejler et selskabs værdi på børsen nemlig ikke altid den underliggende værdi. Og det er dét, der gør vækstmarkederne til nogen af de absolut mest interessante markeder for investorer på udkig efter godt risikojusterede afkast. For hvor der er risiko, er der også aktier, hvor man vil opdage, at risikoen er helt skævt vurderet af markedet, hvis man går selskabet efter i sømmene. Og fejlvurderede aktier med potentiale er lige præcis det, vi som en aktiv, value-baseret fond, er på jagt efter i SKAGEN Kon-Tiki.

Vi er jo ikke klogere end resten af markedet (ikke meget klogere i hvert fald!), men vi gør tingene på en lidt anden måde end de fleste. Og i et udfordrende marked lønner det sig at gå mod strømmen og lede efter værdi andre steder, end der hvor flertallet kigger.

De fleste af de større emerging markets-fonde er nemlig vægtet mod store selskaber og primært orienterede mod vækst, mens SKAGEN Kon-Tiki er det stikmodsatte. Vi investerer i selskaber, hvor vi efter grundig analyse mener, at risikoen er lavere, end markedet har vurderet, uagtet selskabets størrelse eller popularitet. Eller vi investerer i selskaber, hvor prisen er fordelagtig – selv vejet op imod den formodede risici.

Den taktik har lønnet sig i år, hvor SKAGEN Kon-Tiki ved udgangen af april med aktiv og omhyggelig aktieudvælgelse har præsteret 3,3 pct. i afkast sammenlignet med et negativt afkast på -0,4 pct. i referenceindekset MSCI Emerging Markets. Det samme gælder over en treårig periode, hvor fondens afkast har vært 8,1 pct. mod 4,5 pct. i indekset.

En overraskende vinder

Vækstmarkederne finder vi på tværs af flere kontinenter, og SKAGEN Kon-Tiki er lige nu investeret i 15 markeder fra Chile og Brasilien til Indien og Kina. Med tanke på både den store geografiske spredning og den generelle nedtur i netop Kina, hvor første kvartal bød på et fald på mere end -3 pct., kommer det måske som en overraskelse, at det var tre kinesiske positioner, der stod for toppræstationen i SKAGEN Kon-Tiki i årets første måneder.

Men den strategi, der har ført til succes for os i Kina, afspejler perfekt SKAGENs kontrære investeringstilgang: For i Kina hamstrede SKAGEN Kon-Tiki aktier under og efter pandemien, mens mange andre flygtede fra regionen. Pludselig var priserne fornuftige, og det er faktisk de kontrære investeringer, vi høster frugten af i år.

Vores kinesiske aktier har det godt

Næsten samtlige af vores 13 positioner i Kina, Taiwan og Hongkong har præsteret positivt i år, selv trods et dyk i bl.a. kinesiske Alibaba den forgangne måned. Men det betyder imidlertid ikke på nogen måde, at vi er gift med Kina, og i år har vi netto-solgt mere værdi i Kina end vi har købt. Det skyldes ikke, at vi er holdt op med at tro på, at den kinesiske økonomi ikke nok skal få det bedre. Vi mener bare, at resten af investorerne også efterhånden har opdaget, at Kina nok skal komme på ret kurs.

Det har medført, at kursen i nogle af vores positioner efterhånden er steget mere, end den underliggende selskabsværdi kan bære, og så er det jo tid at sige farvel. Aktiv forvaltning er nemlig ikke kun at købe billigt, men også at forlade positioner, når risikoen bliver for stor i forhold til gevinstpotentialet. Det hele handler om at holde fokus på strategien, ikke på medierne eller kundernes bekymringer. Også (og måske især!) når det stormer. Kunderne overlader jo netop forvaltningen til os, fordi de har brug for, at nogen træffer de svære valg.

Balance er nøgleordet

At vækstmarkederne bevæger sig hastigt op og ned er ingen hemmelighed. Men den risiko, som disse bevægelser uvægerligt fører med sig, kan mindskes gennem omhyggelig balancering af porteføljen.

Det duer ikke at lægge alle æggene i én stor inflationssikret kurv, men ej heller at jagte vækst med bind for øjnene. I SKAGEN Kon-Tiki har vi altid fokus på at fordele midlerne nogenlunde ligeligt på selskaber, der præsterer godt i et lavinflationsmiljø, selskaber, der trives i et miljø med høj inflation og selskaber, der præsterer godt i forskellige vækstscenarier. For den eneste risiko, du reelt ikke kan diversificere dig ud af i en portefølje, det er at have betalt for meget for en aktie. Alt andet kan udlignes.

Bolstret til hvad end, fremtiden bringer

I juni i fjor gik alt dramatisk nedad i vækstmarkederne. SKAGEN Kon-Tiki lå betydeligt bag benchmark. Men nu er vi foran. Dét er værd at huske, næste gang pilen peger mod gulvet. Det er sjældent en permanent tilstand.

Ingen kan spå om hverken tyrkiske valgresultater, eller hvorvidt Xi Jinping gør alvor af sine trusler mod Taiwan i løbet af de næste år. Men SKAGEN Kon-Tikis portefølje reflekterer, hvad vi tror på – uden at satse hele butikken på rød eller sort. For vækstmarkedsinvestering kan være dramatisk. Derfor er det vigtigt at holde fokus på diversificering, at bevare et konservativt syn på værdiansættelserne – og ikke mindst: At have is i maven.

SKAGEN Kon-Tiki har tyve år på bagen, og vi har klaret os igennem mange kriser i emerging markets i den periode. Vi skal gøre vores bedste for at stå igennem de fremtidige også.

Hvorfor skal jeg investere i aktiefonde?

Det er klogt at investere i fonde på den lange bane.

Læs mere arrow_right_alt
Hvad er value-investering?

Der er mange forskellige overbevisninger inden for investering. Hos SKAGEN mener vi, at value-investering kan bidrage til det bedste langsigtede, risikojusterede afkast for vores kunder. 

Læs mere om, hvad value-investering egentlig indebærer.

Læs mere arrow_right_alt
Vækstmarkeder

Engagement i Asien: Indsigt fra tre dynamiske markeder

Under et nylig besøk til Sør-Korea, Vietnam og India utforsket vi tre svært ulike kulturer og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Vækstmarkeder

Fem grunde til at investere i vækstmarkederne nu

Vekstmarkedene tilbyr spennende investeringsmuligheter som åpner for god langsiktig avkastning. Her ...

Pres på selskaberne giver bedre afkast

Koreanske selskaper har lenge vært lavt verdsatt, blant annet på grunn av lave utbytter. Omfattende ...

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up