Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

Fondene 2021: Opad og fremad

Der er ingen tvivl om, at 2021 var en behagelig afveksling fra året før. Det globale indeks MSCI All Country World Index oplevede flere rekorder i løbet af året og endte på en 26 pct. øgning ved udgangen af 2021. Det til trods var der store forskelle mellem de geografiske markeder. De udviklede markeder steg 26 pct., mens vækstmarkederne steg to pct. Det er den største forskel i ti år, der hovedsageligt blev drevet af et vedvarende stærkt USA og et særligt svagt Kina, som begge udgør hovedparten af deres respektive indekser[1].

cio_update2021.jpg

Afkastet i de forskellige sektorer var mere lige, de leverede alle tocifrede afkast. Energi er gået fra at være den dårligste bidragsyder i 2020 til at blive den bedste i 2021 (+51 pct.), mens ejendom (+43 pct.) og finans (+35 pct.) også har haft betydelige stigninger i forhold til året før[1]. Dette var en medvirkende årsag til, at valueaktier gjorde det lidt bedre end vækstaktier for første gang siden 2016 med en særlig god opdrift i første halvår og i fjerde kvartal[2].

Selvom svingningerne faldt til mere normale niveauer, endte det såkaldte "frygtindeks" (VIX) over gennemsnittet i forhold til andre år i træk, fordi pandemien forsat kastede skygger over markederne. Selskaberne fortsatte ufortrødent og kunne rapportere bedre lønsomhed samt øget efterspørgsel i de fleste sektorer. Råvaremangel og mangel på arbejdskraft førte derimod til, at leverandørledet havde svært ved at følge med, og inflation overtog førstepladsen for investorernes største bekymring.

Centralbankerne har virket mindre bekymret for prisstigning og overholdt for det meste de internationale stimuleringsprogrammer. Med rigelig tilgængelig likviditet er markederne positive, selvom det virker uundgåeligt, at pengestrømmen vil tørre ind i 2022. Vi har allerede set stærke markedsreaktioner på de signaler efter nytåret.

Gode fondsafkast

Det glæder mig, at fire ud af fem af SKAGENs aktiefonde leverede positive afkast i 2021. Undtagelsen var SKAGEN Kon-Tiki, som mødte modstand på vækstmarkederne. Men det var ekstraspændende at se, at alle aktiefondene nåede rekordhøjder i 2021. Både SKAGEN Global og SKAGEN Vekst slog deres referenceindekser, førstnævnte med den største margin i ti år. Du kan læse mere om højdepunkterne i fjerde kvartal nedenfor.

Solid selskabsudvælgelse bidrog til, at SKAGEN Global kunne afslutte året over 10 procentpoint foran referenceindekset. Særligt Alphabet (Google), Nasdaq og Intuit gjorde deres. SKAGEN Global ligger også foran, når vi kigger tre og fem år tilbage. Morningstar rangerer fondens præstation blandt den bedste procent af sin slags, som er et fabelagtigt resultat[3].

Overlegen aktieudvælgelse gav også fart til SKAGEN Vekst, som ponåede sit bedste absolutte afkast siden 2009. De tre bedste bidragsydere var også de tre største poster i poreføljen. Danske Novo Nordisk bidrog mest, fordi selskabet fik god medvind med lanceringen af fedmeproduktet Wegovy i USA.

SKAGEN Kon-Tiki blev ramt af Kinas regulatoriske stramninger og frygt for gældsbyrden i landets ejendomssektor. På trods af at fonden er undervægtet i Kina, overskyggede eksponeringen i Ping An, Alibaba og Tencent (via Naspers) de postive bidrag fra selskaber som UPL og Ivanhoe Mines.

SKAGEN m2 opnåede også et godt afkast efter at ejendomsmarkederne fik luft under vingerne i 2021. Fondens undervægt i USA, som havde sit bedste år nogensinde, skabte lidt modvind for det relative afkast. Stærk selskabsudvælgelse viste sig i form af flere opkøb i og uden for porteføljen. Det gjaldt for eksempel en konkurrent til fondens største post, Self Storage Group, som samtidig var fondens bedste bidragsyder i fjerde kvartal.

En portefølje der er undervægtet i USA, viste sig også at være udfordrende for SKAGEN Focus, som leverede et godt afkast, men havnede noget bag sit referenceindeks. Fokusset på små- og mellemstore selskaber gav også rekordstor opkøbsaktivitet i porteføljen, som forvalterne angiver til at give en øgning på 50 pct.

I forhold til vores obligationsfonde fik de renteøgningerne at mærke og var påvirket af uroen på obligationsmarkederne. SKAGEN Høyrente leverede det til trods positivt afkast, også bedre end referenceindekset. SKAGEN Tellus ser ud til at være godt positioneret til at navigere i renteuroen i 2022 samt de øgende obligationsrenter særligt i de udviklede markeder.

Fortsat muligheder

Aktiemarkederne skal gøre det meget godt for at opnå et afkast, der kan måle sig med 2021, og investorerne bør ikke blive overraskede, hvis 2022 bliver mere udfordrende. Hos erfarne investorer som SKAGEN er det en styrke. Globale aktier er steget 250 pct. i de seneste ti år, men væksten har været ujævnt fordelt[4]. Kvalitetsaktier handles til en historisk høj værdisætning, aldrig før er 83 af selskaberne i S&P500 blevet handlet til ti gange omsætning. Det relative mindre afkast på vækstmarkeder og i kapitalintensive industrier åbner reelle muligheder for os. Skiftet mod et grønnere, mere bæredygtigt miljø åbner også attraktive muligheder for selskaber inden for en række sektorer.

Globalt BNP forventes at vokse med 4,9 pct. i 2022[5], og det bør give et godt økonomisk klima for selskabernes indtjening, særligt hvis omikron viser sig at være mindre farlig og løbe hurtigere ud i sandet end tidligere varianter. Sådanne nyheder bør give et kærkomment løft til vækstmarkederne, hvoraf mange endnu ikke er blevet genåbnet. En mere retfærdig fordeling af vacciner er nok desværre for meget at håbe på.

Centralbankerne er begyndt at dele investorernes bekymring for inflation sandsynligvis give højere renter i 2022. Det er positivt for en value-forvalter som os, især hvis stramningerne kan opnås uden at kvæle økonomien. Vi har allerede set en tydelig ændring fra teknologiaktier mod finans og industri her i begyndelsen af året. Feds kommentarer om at de amerikanske renter vil blive forhøjet tidligere og hurtigere end forventet har også spillet en rolle.

Og hvad med risici? De største trusler er geopolitiske. USA har udfordringer på hjemmebanen, og den internationale indflydelse er dalet i en tid, hvor truslen fra ustabile ledere i Rusland og Kina er øget. Der har været ubehageligt stille i Nordkorea på det seneste, og præsident Erdogan kan få problemer, hvis Tyrkiets økonomi forværres yderligere.

Mange af disse problemstillinger blev behandlet på årets Nytårskonference. Hvis du gik glip af den, kan du stadig kan se alle oplæg. Det bliver sandsynligvis et begivenhedsrigt år, og jeg ser frem til at opdatere om vores fremskridt undervejs.


[1] Performance figures in EUR (source: MSCI)
[2] S&P 500 sector returns in USD (source: J.P. Morgan)
[3] Source: MSCI in EUR (ACWI Value Index +25.8% vs. ACWI Growth Index +25.2%)
[4] Source: Morningstar, Global large-cap blend equity
[5] MSCI All Country World Index return in EUR, 2011-2021
[6] Source: IMF, World Economic Outlook, October 2021




Investeringsfilosofi

Syv grunde til at vælge aktiv forvaltning

Syv enorme selskaber dominerer lige nu det globale indeks. I et sådant scenarie har en aktiv ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Investeringsfilosofi

SKAGEN Fondenes investeringsdirektør: Det handler om at tilpasse sig

I januar er det tid til at komme i bedre form – både fysisk og finansielt. Hos SKAGEN Fondene ...

At finde værdi i tider med usikkerhed

I tider med stor usikkerhed må vi overveje fordelene ved en aktiv, prisdrevet, kontrær og ...

Sund fornuft er tilbage: Sådan kan markedet få fast grund i 2023

Så snart recessionen er bekræftet, vil aktier genvinde det tabte. Og et normaliseret rentemiljø vil ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up