Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Samsung Electronics: En langsigtet succes

  • Det koreanske elektronikselskab har været en del af SKAGENs beholdning siden 1997
  • Selskabet har genereret 14,5 milliarder NOK over 26 år til kunderne på tværs af tre fonde
  • Vores engagement førte i 2020 til, at ledelsen blev styrket

I 30 år har en af hjørnestenene i SKAGENs investeringsfilosofi været vores langsigtede perspektiv. Til trods for at den gennemsnitlige ejerskabsperiode blandt forvaltere i industrien er faldet til et gennemsnit på seks måneder, så holder vi i snit selskaberne i vores porteføljer i 2-3 år. Mange af "vores" selskaber har leveret afkast over endnu længere perioder, men ingen slår alligevel Samsung Electronics.

Samsung blev en del af vores portefølje, allerede da vores globale aktiefond SKAGEN Global blev lanceret i 1997 og har været en del af porteføljen lige siden. Selskabet har også udgjort en del af kernebeholdningen i både SKAGEN Vekst og SKAGEN Kon-Tiki over årene – foruden tålmodigheden, er en vigtig del af vores investeringsstrategi nemlig også at dele ideer på tværs af fondene.

image37b6u.png

I de 26 år, vi har været investeret i Samsung, er selskabets aktiepris steget med over 1.300 pct., hvilket har sendt bogstaveligt talt milliarder i retning af vores kunder. Investorerne i SKAGEN Global har fået 6,3 milliarder NOK i afkast siden 1997, i SKAGEN Vekst, der investerede i Samsung året efter, har investorerne modtaget samlet 1,5 milliarder NOK, og investorerne i SKAGEN Kon-Tiki har fået samlet set 6,7 milliarder NOK i afkast siden Samsung blev en del af porteføljen, helt fra fondens opstart i 2002 (1).

Foruden de fantastiske afkast (der i øvrigt foruden kursgevinsten også tæller flotte udbytter gennem årene: Samsung har de seneste fem år udbetalt mellem 18 pct. og 78 pct. af fortjenesten som udbytte – penge der reinvesteres i fondene til gavn for investorerne (2) – har vores rolle som langsigtet aktieejer også betydet, at vi har kunnet engagere os i en række vigtige udfordringer i selskabet. I 2018 engagerede vi os i, hvad der endte som en toårig ESG-dialog med Samsung. Denne dialog mundede ud i, at selskabet forbedrede sig på flere vigtige områder – herunder fx retningslinjer for familieoverdragelse og relation til fagforeninger.

Fredrik Bjelland, der er ledende porteføljeforvalter i SKAGEN Kon-Tiki, satte ord på positionen i 2020:

"Som langsigtede investorer i Samsung har vi oplevet en positiv udvikling i den måde ledelsen har engageret sig med forskellige stakeholdere, når det gælder en række ESG-udfordringer. Ved at lytte til minoritetsaktieindehavere og gennemgår troværdige forbedringer af rutiner, policies og andre ledelsesmekanismer, mener vi, at selskabet er godt positioneret i forhold til at kunne levere signifikant værdi til sine stakeholdere."

Together for tomorrow

Samsungs slogan, "Together for tomorrow", indfanger godt, hvordan virksomheden har såvel vision som evne til kontinuerligt at innovere over mange årtier fremover. Selskabet blev grundlagt i 1969 og i 70'erne blev de kendt for deres forbrugerelektronik og har siden vokset sig til at blive en global leder inden for TV og smartphones med markedsandele på 30 pct. og 22 pct, respektivt.

Fredrik Bjelland forklarer, at Samsung tidligt forstod vigtigheden af at tilegne sig markeder – også oversøisk:

"I 1997 oplevede Sydkorea økonomiske udfordringer – høje renter og lav vækst – hvilket betød, at Den Internationale Valutafond (IMF) måtte komme dem til undsætning. Heldigvis var Samsung allerede en global virksomhed på dette tidspunkt, så størstedelen af salget kom fra eksport og fra selskabets ni oversøiske forsknings- og udviklingscentre."

I dag kommer 90 pct. af omsætningen fra eksport, og virksomheden er vokset betydeligt både målt på omsætning, profit, aktiver samt forskningsmidler.

Samsung_2.png

Samsung har opnået dette ved at ekspandere sin portefølje af produkter, så den nu rækker ud over det indlede fokus på udstyr til hjemmet. Det indebærer områder som hukommelseschips, udvikling af software, M&A og strategiske partnerskaber. Meget af denne udvikling kom under ledelsen af den daværende administrerende direktør Lee Kun-hee, der spillede en central rolle i at forme deres strategi og sikre fokus på kvalitet, inden han gik af i 2014.

Fokus på bæredygtighed har også spillet en vigtig rolle, forklarer Bjelland:

"Samsung har forpligtiget sig på at bruge bæredygtig energi og reducere deres udledninger, men den rolle, deres produkter spiller i den grønne omstilling er ofte overset. For eksempel producerer de både solceller, batterier, komponenter til elbiler, LED-lys som alt sammen skal bruges i stor skala til at sikre ren energi."

Samsung_3.png

Den vigtige halvleder

En af nøglefaktorerne bag Samsungs vækst har været halvlederproduktion. Med en markedsandel på omkring 40 pct. målt på omsætning er Samsung verdens største producent af hukommelseschips til smartphones, computere og servere, hvortil de også hjælper andre virksomheder med at opbygge deres produktionskapacitet.

Halvledere har ikke blot været en central del af Samsungs succes historisk set, mener Fredrik Bjelland. For selskabets position inden for halvlederproduktion tegner også godt for Samsungs fremtid:

"Virksomhedens kompromisløse tilgang til innovation og evner inden for produktion har gjort, at de kan dominere et meget krævende og konkurrencepræget marked. Deres dedikation til omstillingen og deres vision betyder, at Samsung er godt placeret til at forme fremtidens teknologiske landskab – også fremover."

---

Alle tal er fra 31/12/2022 medmindre andet er angivet

1: SKAGEN Fra d. 15/06/2023. Afkastet inkluderer fonde, der spejler denne. NOK/Euro-kursen er fra d. 20/06/2023.

2: Samsung, 2018-2022

3: Samsung 1997 Annual Report

4: Samsung 2022 Annual Report

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Mere om Globale aktiemarkeder

Andet kvartal: Flere lyspunkter i et udfordrende investeringsklima

Efter en stærk maj måned på det globale aktiemarked, var juni mere udfordrende. Usikkerhed præger ...

Træt af valg? Fokuser på de langsigtede fundamentale forhold

Til tross for at nyhetsoverskriftene domineres av valg globalt, er innvirkningen på samlede ...

Det amerikansk-kinesiske dilemma

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up