Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
3 min læsetid

Aktivt ejerskab og Samsung: Målrettet bæredygtighedsarbejde giver resultater

Da Storebrand købte SKAGEN Fondene i efteråret 2017, var Samsung Electronics udelukket fra Storebrands investeringsunivers, mens tre af SKAGENs fonde havde investeringer i selskabet.

Selskabet blev oprindeligt ekskluderet af Storebrand på grund af en korruptionssag, der omfattede bestikkelse fra selskabets leder til præsidenten i Sydkorea, hvor begge senere blev dømt og fængslet for bestikkelse. Efter en ny vurdering af selskabet i slutningen af 2018 blev selskabet også ekskluderet på grund af, at ledelsen nægtede medarbejderne fagforeningsaktiviteter. Samsungs manglende vilje til at erkende dette førte til, at vi vurderede risikoen for, at lignende situationer kunne ske igen var høj, og at selskabet derfor burde udelukkes.

1. januar 2019 fik Storebrendkoncernen en fælles bæredygtighedspolitik, der også omhandlede koncernens håndtering af udelukkelse, kaldet Storebrandstandarden. Samtidig blev der oprettet en observationsliste, hvor der er købsrestriktioner på selskaber omfattet af listen. Samsung Electronics kom på observationslisten til trods for, at der allerede i 2018 var indledt en dialog med selskabet, for at påpege kontroversen omkring virksomheden.

Som aktiv ejer har Storebrand koncernen siden da været i dialog med selskabet ved syv forskellige lejligheder, med det formål at forbedre selskabets virksomhedsledelse, understrege vores forventninger til efterlevelse af internationale love og fremme en god struktur for at forhindre nye situationer.

Den første fase af det aktive ejerskab, blev stort set formet af eksterne kræfter. Det omfattede internationale investorer - inklusiv SKAGEN og Storebrand Asset Management – den sydkoreanske regering og retsvæsen, samt NGO'er, der opfordrede Samsung til at ændre deres praksis for virksomhedsledelse. Over tid har vi været vidne til en mærkbar ændring i Samsungs egen holdning til ESG problematikker, hvilket har banet vejen for en troværdig forbedring af rutiner, politikker og virksomhedsledelsesmekanismer.

Resultatet af vores arbejde med Samsung og de ændringer selskabet har foretaget betyder, at Samsung nu er fjernet fra observationslisten og dermed taget ind i Storebrands investeringsunivers.

Jan Erik Saugestad, administrerende direktør i Storebrand Asset Management kommenterede:

"Det er glædeligt at se, med Storebrands 25 års erfaring indenfor bæredygtige investeringer og SKAGENs arbejde med aktivt ejerskab, at vi har fået en stærkere dialog og opnået et godt resultat. Det er godt, at Samsung har forstået værdien af dette."

Alexandra Morris, investeringsdirektør i SKAGEN siger:

"Dette er et godt eksempel på aktivt ejerskab. Selvom samtalerne vi har haft med Samsung har være meget direkte og til tider udfordrende, har vi bygget på mange års samarbejde og underliggende tillid til selskabet for at vende den negative situation."

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.