Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
7 min læsetid

Brat opbremsning i globale aktier i oktober – vækstmarkederne gik fri

Efter mange måneders optur for globale aktier bød slut-oktober på en brat opbremsning. Frygten steg i takt med, at der blev registreret flere coronasmittede, og kun vækstmarkederne overpræsterede, da disse regioner gik fri af spekulationer om præsidentvalget i USA, hvilket i kombination med en stigning i smittetallene fik mange i de mere udviklede markeder til at trykke på 'sælg'-knappen.

I oktober så man også yderligere tegn på en langsom rotation væk fra tech-giganterne og i retning af cykliske aktiver. De store tech-selskaber handles lige nu til stærkt forhøjede multipler og tegner sig for en rekordhøj koncentrationsrisiko i både det amerikanske og det globale indeks. Nu bliver de muligvis konfronteret med grundige undersøgelser, strengere regulering og øget mistro til såvel forretningsmodel som etisk kompas - for slet ikke at nævne hårdere vækstudsigter for 2021.

Tre af SKAGENs fonde slog deres indeks i oktober men sluttede alligevel måneden med negativt afkast. Kun en enkelt af fondene leverede positivt afkast i perioden men nåede ikke helt sit indeks.

SKAGEN Kon-Tiki

Oktober var mere nådig over for de nye markeder end for de udviklede markeder. I vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki bød måneden da også på et beskedent men dog positivt afkast på 0,7 pct. mod 2,1 pct. i referenceindekset.

Samsung Electronics og den sydafrikanske internetkoncern Naspers blev periodens toppræstationer. Sidstnævnte fik medvind på børsen efter nyheden om en plan for aktietilbagekøb såvel som et godt resultat i det kinesiske holdingselskab Tencent, som Naspers ejer en betydelig bid af. En anden af fondens positioner, nemlig Afrikas førende underholdningskonglomerat MultiChoice med fokus på kabel-tv og streamingtjenester, bød også på fremgang efter spekulation, da Canal+ købte sig ind i selskabet.

At det i oktober gik tilbage for en tidligere darling i fonden, nemlig den landbaserede lakseopdrætter Atlantic Sapphire, blev af forvalterteamet snarere set som en mulighed for yderligere opkøb end som en anledning til bekymring, særligt fordi tilbagegangen ikke hang sammen med dårlige nyheder fra selskabet.

Netop førnævnte fremgang i MultiChoice blev årsagen til SKAGEN Kon-Tikis farvel med koncernen, for MultiChoice ikke bare nåede sit kursmål, men oversteg det. Samme skæbne led Samsung SDI, batteri-divisionen af Samsung, som fonden også solgte fra i perioden efter flot vækst. Ligeledes solgte fonden sin andel i Bangkok Bank for i stedet at kunne afsøge andre muligheder.

I perioden købte fonden sig ind i nye positioner i elektronikproducenten Hon Hai og datterselskabet Foxconn Industrial Internet som en billig måde at få eksponering mod 5G, serverkapacitet og en ny generation af iPhones. Også WH Group, verdens største svinekødsproducent, blev et nyt selskab i SKAGEN Kon-Tiki i oktober.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus har præsteret stærkt i relative termer, siden markedet smuldrede midt i marts. Denne udvikling fortsatte i oktober, hvor vores fokuserede globale aktiefond slog sit indeks og sluttede perioden med et afkast på -0,4 pct. Referenceindekset leverede -2,8 pct. i negativt resultat i samme periode.

De canadiske kobbermineselskab Ivanhoe Mines blev fondens største bidragyder i perioden, fordi selskabet nu nærmer sig første driftsdato i det enorme Kamoa-Kakula-kobberprojekt i Den demokratiske republik Congo. Også KB Financial ydede en stærk præstation i oktober, efter at den undervurderede koreanske bank kunne fremvise et solidt kvartalsregnskab.

I modsatte hjørne trak Hitachi Construction Machinery ned. Tilbagegangen skyldtes ubekræftede rygter om, at maskinkonstruktionsdelen skal sælges fra resten af Hitachi-koncernen. I SKAGEN Focus mener forvalterteamet dog stadig, at markedet undervurderer såvel antallet af potentielle købere som prisen ved et eventuelt salg.

SKAGEN Focus solgte i oktober dele af sin position i det australske mineselskab OZ Minerals og det amerikanske infrastrukturselskab Eagle Materials, da begge ramte deres kursmål. Fonden købte sig yderligere ind i den amerikanske supermarkedskæde Albertsons og det franske investeringsselskab FFP.

SKAGEN m2

Med et afkast på -3,5 pct. sluttede vores ejendomsfond SKAGEN m2 måneden en smule foran sit indeks, der nåede ned på -3,8 pct.

Ejendomsmarkedet havde også i oktober trange kår, efterhånden som anden bølge af COVID-19 blev en realitet, og markedet reagerede på urolighederne i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg og Brexit.

Fondens position i japanske Keihanshin Building blev – tæt fulgt af Hongkong-baserede East Consortium – periodens bedste investering, idet datacenteroperatøren kunne fremvise stærke resultater. I modsat ende blev norske Self Storage Group periodens største negative bidragyder, uden at der kan sættes en finger på en specifik nyhed, der skulle være årsag til nedgang.

SKAGEN m2 købte sig i oktober ind i et nyt selskab: Belgiske Aedifica, der med sit nichefokus på europæisk sundhedsservicebyggeri er det eneste selskab af betydelig størrelse af sin slags i Europa. Det europæiske marked er fragmenteret, og Aedifica er nu aktiv i seks lande og fortsætter med at konsolidere. Med en aldrende befolkning forventes behovet i plejehjemssektoren i Europa at fordobles frem mod 2050, hvilket skaber potentiale for vækst.

SKAGEN Vekst

Vores halvt nordiske og halvt globale aktiefond SKAGEN Vekst sluttede oktober et stykke foran sin indeks. Begge leverede dog negativt afkast i perioden. SKAGEN Vekst havnede på -2,3 pct., mens referenceindekset nåede ned på -3,6 pct.

At det ikke gik værre skyldes i høj grad positive selskabsspecifikke nyheder fra flere af fondens positioner: Den danske vindmølleproducent Vestas købte sig fri af et joint venture-partnerskab på offshore-delen. Netop denne del af vindenergisektoren forventes at blive den primære vækst-driver fremover. hvorfor markedet da også belønnede Vestas for nu at have fuld kontrol over den del af forretningen.

En anden stærk præstation stod AIG for. Det amerikanske forsikringsselskab offentliggjorde nemlig, at de adskiller deres livsforsikringsforretninger fra deres pensionsafdeling, hvilket vil gøre selskabets ret komplekse struktur lettere at gennemskue.

Den danske medicinalkoncern Novo Nordisk, der tegner sig for fondens største position med 7,8 pct. af porteføljen, blev også dens største negative bidragydere i oktober. For til trods for vækst i produktionen resulterede de betydelige afslag på koncernens nyeste produkt i øget usikkerhed i markedet.

SKAGEN Global

SKAGEN Global, vores globale aktiefond, havde en hård måned i oktober og sluttede et stykke efter sit referenceindeks med et negativt afkast på -4,9 pct. sammenlignet med -2,8 pct. i indekset.

Fondens absolutte toppræstation blev tech-giganten Alphabet, selskabet bag Google, der kunne præsentere en stærk kvartalsrapport. Også en anden amerikaner, nemlig fragtselskabet Old Dominion Freight Line bidrog positivt til det samlede resultat i perioden.

Mastercard blev omvendt periodens store negative bidragyder. Det blev især en afgørende faktor, at betalingsløsningsselskabet lige nu lider under en nedgang i de lukrative handler, der foregår på tværs af landegrænser, og som er begrænset på grund af den faldende rejseaktivitet.

SKAGEN Global købte sig i perioden ind i to nye selskaber: Dels den franske luksuskoncern Hermès, et modstandsdygtigt, 180 år gammelt familiedrevet selskab, der blandt andet fremstiller designertasker i 100.000-kroners klassen. Og dels et andet fransk luksusmærke, nemlig Estée Lauder, verdens største niche-skønhedsbrand, hvor forvalterteamet foruden en stærk grad af innovation også ser gode muligheder i selskabets langsigtede strategi om at omlægge til direkte salg til forbrugerne.

Fonden solgte sin andel i det internationale informationsanalyseselskab RELX på grund af udsigten til begrænset organisk vækst. Og det blev også et farvel til det amerikanske naturgasselskab Atmos Energy idet forvalterne i stedet ønsker at gå ind i andre spændende investeringer.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.