Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Om os chevron_right
Nyheder chevron_right
Kontakt os chevron_right
6 min læsetid

Faldende inflationsfrygt i juli smittede positivt af på globale aktier

Juli bar præg af et lavere rentemiljø og en følgende brat opbremsning i rotationen mod value samt – ikke mindst – et betydeligt tovtrækkeri mellem på den ene side at genåbne økonomien yderligere og på den anden side at forlænge pandemi-restriktionerne. Ikke desto mindre fortsatte aktiemarkederne – med undtagelse af emerging markets, hvor regulatoriske trusler fra Kina bremsede væksten – støt opad. Frygten for inflation var mindre i juli, hvilket bidrog positivt til, at markederne over en bred kam flød ovenpå.

Tre af SKAGENs fonde slog deres indeks, og især SKAGEN Global kunne fejre en veloverstået måned – se blot nedenfor.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond var tilbage på banen i juli med et pænt afkast på 5,1 pct. mod blot 0,7 pct. i referenceindekset. Også på den længere bane slår SKAGEN Global sit indeks: Over fem år har SKAGEN Global leveret 14 pct. i afkast mod 12,5 pct. i indekset.

Toppræstationen i SKAGEN Global stod den amerikanske tech-gigant Alphabet (Google) for, efter at selskabet kunne fremlægge et smukt resultat med både stærke pengestrømme og håndgribelige tegn på, at selskabet er kommet flot gennem pandemien.

I modsat ende blev månedens absolut værste præstation leveret af Canadian Pacific Railway. Det canadiske jernbaneselskab ligger i indædt overtagelsesstrid med rivalen Canadian National Railway, for begge selskaber har set sig lune på Kansas City Southern, en mindre amerikansk konkurrent, som begge canadierne drømmer om at overtage for at udvide på tværs af grænsen. Lige nu har Canadian National Railway taget føringen, men sagen er endnu ikke afsluttet.

Læs SKAGEN Globals månedsrapport her.

SKAGEN m2

SKAGEN m2 slog sit indeks med godt en procent i juli og leverede 3,2 pct. mod 2,1 pct. i referenceindekset. Også på den længere bane har vores ejendomsfond et forspring: Her har SKAGEN m2 leveret 8,4 pct., hvorimod referenceindekset blot har præsteret 2,9 pct.

Juli blev en stærk måned i ejendomssektoren, idet sulten efter håndgribelige aktiver tog til. I SKAGEN m2 blev det svenske logistikselskab Catena månedens topperformer, idet selskabet fortsatte sin flotte vækst fra andet kvartal og således bekræftede tesen om, at efterspørgslen fra både lejere som investorer stadig forbliver høj i Skandinavien. Også belgiske Shurgaard, der leverer opbevaringsløsninger, kunne rapportere om gode takter og har annonceret, at de udvider med endnu flere faciliteter.

Den brasilianske logistikoperatør LOG trak i modsat retning uden at der kunne peges på nogen specifikke årsager.

Læs SKAGEN m2's månedsrapport her.

SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Kon-Tiki måtte levere noget af det pæne 2021-afkast tilbage i juli. Således havnede fonden med et negativt afkast på -5,6 pct., hvilket dog stadig var et pænere resultat for måneden end i referenceindekset, hvor afkastet sluttede på -6,7 pct. Over fem år har vores emerging markets-fond leveret 7,1 pct. mod 9,1 pct. i referenceindekset.

Vækstmarkederne oplevede en fortsat modvind i juli, idet Kina genoptog deres regulatoriske pres – denne gang med særligt fokus på den private uddannelsessektor. Også IT- og tech-sektoren i Kina blev gransket grundigt af landets regeringskræfter, hvorfor mange investorer valgte at genoverveje de risici, der er forbundet med kinesiske tilstedeværelse.

Fordi SKAGEN Kon-Tiki sin vækstmarkedsprofil til trods har en relativt lav eksponering mod Kina og dertil en markant value-drevet portefølje, tog fonden færre af disse slag end markedet generelt, og fonden slog således sit indeks i juli. Det blev to indiske selskaber der løb med periodens toppræstationer: UPL, der leverer løsninger til landbruget, og IT-selskabet Tech Mahindra. Begge selskaber leverede nemlig stærke kvartalsresultater med mange nye ordrer på bogen og pæne fremtidsudsigter.

Den kinesiske webhandel-gigant Alibaba trak til gengæld nedad, fordi selskabet på linje med hele sektoren led under massive frasalg. Også den norsk-ejede landbaserede lakseopdrætter Atlantic Sapphire med fiskefarme i både Danmark og USA trak ned som følger af endnu en episode med dødelighed blandt fiskene.

Fonden solgte sig i løbet af måneden ud af LX Holdings (en afhopper fra LG Corp) og det kinesiske ejendomsserviceselskab Justbon, som blev overtaget af en konkurrent.

Læs SKAGEN Kon-Tikis månedsrapport her.

SKAGEN Focus

Med et afkast på -0,2 pct. mod 0,7 pct. i referenceindekset nåede vores fokuserede aktiefond SKAGEN Focus ikke helt den flotte performance fra tidligere på året i juli. På en femårig bane har fonden givet et afkast på 9,8 pct., hvor indekset har præsteret 12,5 pct.

Den bedste præstation i SKAGEN Focus stod den amerikanske supermarkedskæde Albertsons for. Her fik man god rygvind som følger af fornuftig indtjening og højnede forventninger. Også Argonaut Gold præsterede pænt, efter at selskabet kunne vise flotte fremskridt på deres vækstrejse.

Et andet mineselskab klarerede sig imidlertid mindre godt i juli: Fortuna Silver, der for nyligt opkøbte fondens position i Roxgold viste svækket vækst, idet sølvpriserne faldt en del.

SKAGEN Focus købte sig ind i et enkelt nyt selskab i måneden, nemlig koreanske DB Insurance, som handles til en betydelig rabat sammenlignet med indre værdi. SKAGEN Focus-teamet forventer at selskabet kan øge priserne på den mellemlange bane, hvilket vil bidrage til øget vækst.

Læs SKAGEN Focus' månedsrapport her.

SKAGEN Vekst

Vores nordisk-globale fond SKAGEN Vekst leverede i juli et negativt afkast på -0,3 pct. mod 2,7 pct. i referenceindekset. Også på den længere bane hænger fonden en smule i den relative bremse og har leveret 10,2 pct. mod 12,9 pct. i indekset over de seneste fem år.

Fondens bedste præstation kom fra danske Novo Nordisk oven på en ekstrem varm modtagelse af selskabets nye fedmepræparat Wegovy i USA. Et svagt kinesisk aktiemarked smittede dog af på fondens positioner i denne region, herunder webhandelsselskabet Alibaba og forsikringsselskabet Ping An. Fonden solgte sig ud af det svenske skovbrugsselskab Holmen, da aktien nåede sit kursmål oven på en periode med særdeles stærk performance. Fonden modtog desuden aktier i Zalando, idet det svenske investeringsselskab Kinnevik, som er en del af porteføljen, uddelte sin 21 pct. store andel i den tyske webhandelsplatform blandt investorerne. Eftersom SKAGEN Vekst-teamet mener, at Zalandos aktiekurs har nået sit mål, valgte porteføljeteamet dog at sælge positionen. Fonden benyttede det svage kinesiske marked til at købe op i et par eksisterende kinesiske positioner, nemlig China Mobile og Alibaba, hvor teamet stadig ser god upside.

Læs SKAGEN Veksts månedsrapport her.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up