Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right
Om os chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

6 min læsetid

Aktiemarkedet leverede lidt af gevinsten tilbage i februar

Alt godt har en ende, og efter en atypisk stærk start på året i januar måtte de globale aktiemarkeder give lidt af det vundne tilbage i februar, hvor den høje inflation blot bed sig bedre fast og skabte frygt for fortsat stigende renter.

Tillige hersker der også stadig stor geopolitisk uro med Ruslands ulovlige invasion af Ukraine som bagtæppe, og alt i alt blev februar en hård måned på markederne, både de nye og de etablerede.

Fire af vores fem fonde præsterede bedre end deres respektive indeks, men kun to sluttede måneden med positive absolutte afkast.

SKAGEN Focus

Vores koncentrerede small-/midcap-fond SKAGEN Focus leverede pæne 2,5 pct. i afkast i februar og slog således sit indeks, MSCI World AC, der præsterede negativt med -0,5 pct. i afkast. På en femårig horisont ligger indekset dog foran. Her har indeks leveret 8,6 pct. i afkast, mens SKAGEN Focus har nået 7 pct.

Især den tyske produktionsvirksomhed Norma, der er underleverandør til bilindustrien, bidrog til det flotte afkast i fonden. Selskabet er i en transitionsfase med forbedret momentum. Norma handles stadig til en betydelig rabat, sammenlignet med selskabets normaliserede indtjeningspotentiale, men interesse fra industrien har øget interessen på det seneste. Spanske Ence, der producerer pulp og vedvarende energi, steg betydeligt den forgangne måned, idet selskabet kunne rapportere om ikke bare flot performance men også god cash flow-generering. En tredje virksomhed, der trak opad i februar, er Methanex, der producerer methanol. Methanex leveret solide resultater, alt imens selskabet arbejder sig tættere på at kunne udvide kapaciteten. Det resulterer i godt med cash flow til glæde for investorerne.

I modsat ende trak den koreanske bank KB Financial nedad, efter en periode med virkelig flot performance. Porteføljeteamet mener dog stadig, at banken rummer gode muligheder for værdi på den mellemlange bane, da værdiansættelsen stadig er lav sammenlignet med de leverede resultater – herunder bedre allokering af kapital – og i øvrigt betydeligt billigere, når man sammenligner med gennemsnittet af selskabssegmentet.

SKAGEN Vekst

Vores nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst sluttede måneden positivt, både absolut og i forhold til sit indeks, der er en blanding af MSCI Nordic og MSCI AC ex. Nordic. Vores fond gav pæne 3 pct. i afkast mod 1,8 pct. i indekset. På en femårig horisont er billedet dog omvendt men stadig pænt: Her har referenceindekset præsteret 8,7 pct., mens vores fond har leveret 8 pct.

Den danske medicinalvirksomhed Novo Nordisk blev fondens positive topbidrag i februar, hvor en pæn indtjening i fjerde kvartal, flotte forventninger til det kommende år og ikke mindst efterspørgslen efter deres nyligt lancerede fedmepræparat alt sammen bidrog til at løfte kursen.

Største negative bidrag kom fra en af forrige måneds vindere, nemlig det kinesiske forsikringsselskab Ping An. Efter virkelig pæn performance faldt det kinesiske aktiemarked nemlig i februar i takt med investorernes forventninger.

SKAGEN Global

Vores globale aktiefond SKAGEN Global leverede negativt både absolut og relativt i februar. Her sluttede måneden med et afkast på -1,5 pct. mod -0,5 pct. i indekset, MSCI World AC. Over en femårig horisont ligger vores fond dog foran med et afkast på 9,3 pct. mod 8,6 pct. i indekset.

Fondens absolut bedste bidrag kom fra det danske fragtfirma DSV, der oplevede flot fremgang trods pres på fragtpriserne, efterhånden som forsyningskæderne normaliseres. Aktien er stadig betydeligt undervurderet og er en af fondens top-tre positioner.

Værste bidrag stod luksusskønhedskoncernen Estee Lauder for. Store lagre og ustabile forhold for selskabets asiatiske forretninger påvirkede aktien, men i SKAGEN Global mener man stadig, at selskabet vil komme pænt igen i løbet af i år.

SKAGEN m2

Vores alternativt ejendomsfond SKAGEN m2 præsterede negativt i februar præcis som sit indeks, MSCI All Country World Index Real Estate IMI. Dog endte vores fond måneden lidt bedre med et afkast på -2,2 pct. mod -3,1 pct. i referenceindekset. Ser man på de seneste fem år, har SKAGEN m2 præsteret noget pænere end sit indeks med 2,3 pct. i afkast sammenlignet med 0,3 pct. i indekset.

Månedens bedste bidrag kom fra norske Self-Storage Group, der genvandt lidt af januars underpræstation. Det næstbedste bidrag kom fra det spanske selskab Arima, der opkøber, renoverer og udlejer kontorejendom i primært Madrid.

I modsat ende trak ESR Group, der er noteret på børsen i Hongkong, ned som følge af en hård start på året. ESR Group er et ejendoms- og investeringsselskab med fokus på Asien.

SKAGEN Vekst købte i løbet af måneden yderligere op i den koreanske bank KB Financial, hvor en lokal aktivistinvestor har givet øget mulighed for en forbedret allokering af kapital. Omvendt reducerede fonden sin position i Shell, da en stærk kurs mindsker aktiens grundlæggende upside.  

SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkederne led i februar, og det er en sølle trøst, at vores vækstmarkedsfond SKAGEN Kon-Tiki overpræsterede sit indeks MSCI Emerging Markets, når vores fond præsterede negative -4,1 pct. mod -4,2 pct. i indekset. Også på den femårige horisont ser det sløjt ud. Her har vores fond givet -0,2 pct. i afkast, hvor indekset har præsteret 0,9 pct.

Blandt månedens bedste bidrag finder vi Hyundai, hvor stigningen blandt andet skyldes, at manglen på halvledere så småt er ved at løsne op, hvilket giver Hyundai mulighed for at øge produktionen og fylde op hos deres forhandlere. Et par andre lysglimt stod den brasilianske papirpulpproducent Suzano, der drog nytte af en stærk dollar, og den kinesiske forbrugerelektronikproducent Hisense, der kom flot tilbage fra lave niveauer, for. Også Shell kunne melde om pæne resultater, og China Mobile fik et flot rygstød af forventningerne til såkaldt "generative AI" – altså kunstig intelligens, der kan skabe nyt indhold som fx ChatGPT.

Selvom visse af de kinesiske internetbaserede selskaber altså slog markedets indtjeningsforventninger, blev sektoren – herunder handelsplatformen Alibaba – ramt af, at investorer tog profitten hjem, efter i en periode at have genvundet det tabte siden oktober. Også forsikringsselskabet Ping An måtte levere lidt af den flotte gevinst retur. Sibanye-Stillwater, den sydafrikanske guldmine, meldte om skuffende forventninger til året, og trak af samme grund ned i fonden.

Hvorfor skal jeg investere i aktiefonde?

Det er klogt at investere i fonde på den lange bane.

Læs mere arrow_right_alt
Derfor tror SKAGEN på aktiv value-investering

Vi mener, at value-investering virker. Læs mere i vores investeringsfilosofi.

Læs mere arrow_right_alt
Globale aktiemarkeder

Aktive valg gav fondene medvind i et svært kvartal

Både de udviklede markeder og vækstmarkederne oplevede fald de forgangne tre måneder, men fire ud ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

SKAGEN Kon-Tiki: Kinesisk drama giver gode muligheder

Mange investorer har allerede pakket kufferten og fundet andre steder at investere, for i medierne ...

Opdatering fra investeringsdirektøren: Kravler aktierne endnu højere op?

Årstiderne skifter, sommer bliver til efterår, men tiden er stadig til value-aktier. SKAGENs ...

CIO Update: Usikkert fodfæste oppe i højden

Markedets stærke præstation i det første halve år medfører højere risiko, specielt på grund af dets ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up