Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

SKAGEN m2 fejrer 10-års jubilæum

SKAGEN m2 blev grundlagt d. 31. oktober 2012 som SKAGENs fjerde aktiefond efter SKAGEN Vekst (1993) SKAGEN Global (1997) og SKAGEN Kon-Tiki (2002). Fonden investerer i børsnoterede ejendomsselskaber over hele verden, og var den første nye aktiefond, vi lancerede, i mere end ti år.

SKAGEN-grundlægger Kristoffer Stensrud forklarede rationalet bag vores aktive value-baserede investeringsfilosofi, når det galdt ejendom:

"SKAGENs globale tilgang kombineret med ejendomsselskaber og lokale markeder er et godt udgangspunkt for at skabe merafkast. Der findes en verden af uopdagede muligheder derude," sagde Kristoffer ved lanceringen.

SKAGEN m2 har gjort, hvad fonden lovede, og har skabt årlige gennemsnitlige afkast på 9 pct. siden starten, og ligger foran sit referenceindeks, MSCI ACWI Real Estate IMI, i samme periode[1]. Det er Michael Gobitschek, der har forvaltet fondet siden starten.

"SKAGEN m2 blev lanceret med kapital fra SKAGENs ansatte og har gennem årene vokset ved hjælp af gode investeringer og internationale investorer i ryggen. Jeg er utroligt glad for, at de har fået gode afkast ud af vores disciplinerede selskabsudvælgelse og den måde, hvorpå vi har forvaltet SKAGENs investeringsfilosofi i forbindelse med ejendomsinvestering," siger Michael.

Markedsændringer

Da SKAGEN m2 blev lanceret var stikordene for markedssituationen: Svagere global økonomisk vækst og stigende gældsproblemer i Sydeuropa. Ti år senere er de økonomiske udsigter tilsvarende dystre, men fondens investeringsunivers har ekspanderet og ændret sig ganske dramatisk. 

Markedsværdien af Real Estate Investment Trusts (REITs) er fordoblet til 1,4 bio. dollar (2012: 603 mia. dollar), mens værdien af kommerciel ejendom, ejet af REITs er mere end firedoblet til 3,5 bio. dollar (2012: 860 mia.) [2].

Markedssammensætningen har også ændret sig markant på de ti år. I USA er traditionel erhvervsejendom skrumpet fra 24 pct. til 7 pct., altså til samme størrelse som datacentre har i dag (segmentet for datacentre eksisterede ikke for ti år siden). Infrastruktur er vokset kraftigt i perioden fra 6 pct. til 17 pct. af markedet (se figur).

m2 reits.jpg

Disse ændringer viser, hvordan nye mønstre i befolkningens livsstil påvirker markederne.

"Markedet for børsnoteret ejendom er meget dynamisk. Covid har også accellereret enkelte trends, som fx nethandel, og introduceret helt andre - som fx hjemmekontor. Vores job som investorer er at finde selskaberne, der kan give bedst værdi i alle disse segmenter," forklarer Michael Gobitschek.

Hvorfor investere i børsnoteret ejendom?

Selv om markedet for ejendom har ændret sig, er investeringscasen den samme og lige så stærk som for ti år siden. Her er fem gode grunde til at investere i børsnoteret ejendom.

1.     Gunstig afkastprofil med forudsigeligt cash flow og mulighed for kapitalafkast og inflationsbeskyttelse.

En særlig fordel ved børsnoteret ejendom i det aktuelle marked er, at det historisk set har givet gode resultater i perioder med høj inflation, takket være huslejeindtægter, som ofte er indeksregulerede og altså følger prisniveauet. Forskning fra de sidste 50 år viser, at amerikanske REITs har slået S&P 500 med ca. 3 pct. i perioder med moderat inflation og med 5 pct. i perioder med højere inflation. [3]

2.     Bedre risiko/afkastprofil på grund af lavere langsigtet korrelation med aktier

Ejendom ligger i territoriet lige mellem aktier og obligationer, når det gælder risiko/afkast. Børsnoteret ejendom er tættere korreleret med aktier på kort sigt, men for afkast over 18 måneder er det tættere knyttet til direkte ejendomsinvestering og giver god mulighed for upside og diversificering. [4]

3.     Transparens, virksomhedsledelse og likviditet

Meget direkte ejendomsinvestering kritiseres for at der lukkes af for investorernes mulighed for at indløse. Til sammenligning giver børsnoteret ejendom løbende likviditet og er underlagt samme krav til regulatorisk beskyttelse, informationspligt og virksomhedsledelsen som andre børsnoterede selskaber.

4.     Flere lag af diversificering

Ejendom påvirkes ofte af lokale forhold og giver investorerne god geografisk diversificering. Ejendomssegmenter har også forskellige afkastdrivere og en række attraktive undersegmenter som fx sundhed og hoteller, der - med mindre man har meget store summer at investere - kun er tilgængelige via børsnoterede selskaber, hvor man kan købe en mindre bid af kagen.

5.     Eksponering mod global økonomisk vækst, megatrends og utraditionel ejendom

Ejendom er en god måde for investorer at blive eksponeret mod øget økonomisk aktivitet, fx via kontor, handel og service. Det store investeringsunivers tilbyder også ekstra eksponering mod mere defensive segmenter som datacentre, logistik og lagerfaciliteter i tider med faldende markeder.

Referencer:

[1] Per 30/09/2022
[2] Kilde: NAREIT, commercial real estate ownership includes public listed, public non-listed, private equity and Mortgage
[3] Kilde: Nareit analysis of prices for the FTSE Nareit All Equity REIT Index and S&P 500 Index: 1972-2021. Inflation measured for all items, all urban consumers. Moderate Inflation 2.5% - 7%, High Inflation >7%.
[4] Kilde: Cornerstone Research based on data from NAREIT, S&P, NCREIF and the MIT Center for Real Estate. Rolling Returns, Quarterly Data 1984:2‐2014:4

Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Ejendom

SKAGEN m2: Er der lys for enden af tunnelen for børsnoteret ejendom?

Nøgletallene ser bedre og bedre ud, og lave prisfastsættelser kan betyde, at der er bedre tider ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Ejendom

Globale ejendomsaktier – Endelig på vej i rigtig retning?

Nylige stigninger i en række fonde vidner om øget appetit på ejendomsmarkedet. Det skaber større ...

Grøn lovgivning modarbejder klimaforbedringer i børsnoteret ejendom

EU-regulering prioriterer opførsel af nyt grønt byggeri frem for at forbedre eksisterende bygninger ...

Fremtidsudsigten for børsnoteret ejendom: Det er altid mørkest lige før daggry

Det økonomiske lavtryk har skubbet globale børsnoterede ejendomsaktier 20 pct. nedad år til dato. ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up