Gå til hovedindhold
4 min læsetid

Markedsopdatering d. 17. marts: Rentesænkninger og behov for tryghed

 • Den amerikanske centralbank sænkede renten til tæt på nul mandag og lovede i desuden at købe værdipapirer for 700 mia. dollar. Det var imidlertid ikke nok til at berolige nervøse amerikanske investorer, og tiltagene til trods blev mandag endnu en dag med kraftige fald på børserne.
 • Børsen i Oslo oplevede med et fald på 10 pct. – et af de værste fald i børsens historie.
 • En række ledere verden over har vedtaget en delvis nedlukning af deres lande
 • Mandag eftermiddag holdt G7-lederne et møde, hvor de offentliggjorde, at de vil gøre "det, der er nødvendigt" (en reference til ECB-chef Mario Draghis berømte udtalelse under finanskrisen) for at sikre en global respons gennem tættere samarbejde og koordinering af tiltagene. Men indtil videre er dette blot ord, ikke handling, og dermed svært at se, hvordan det kan genoprette tilliden i markederne.
 • De asiatiske markeder steg i løbet af natten, og S&P Futures ser positiv ud, efter at Trump-administrationen anmodede republikanerne i senatet om at godkende et lovforslag, som skal hjælpe USA med at håndtere de økonomiske problemer i forbindelse med pandemien.
 • Det ser ud til, at markederne ønsker en forsikring om, at regeringen lægger pengene på bordet og gør det nødvendige for at forhindre en dyb recession. I de udviklede markeder er der ikke mere at gøre pengepolitisk, og derfor må regeringerne gribe ind. Selv om renten nu er tæt på sit laveste niveau, er de andre tiltag, der kan sikre likviditeten i markedet og bankernes udlån, stadig vigtige.
 • Obligationsmarkedet har det hårdt. Likviditeten er dårlig, og kreditspændene er øget. Markedet er ramt på to flanker med både coronakrise og olieprischok (olieprisen faldt under 30 dollar for første gang siden 2016). SKAGEN Avkastning er påvirket af den unormale situation, og det norske obligationsmarked har ikke været lige så krævende som nu siden finanskrisen. Øgede kreditspænd betyder højere rente og dermed faldende obligationskurser. Selv om obligationer med variabel rente er noget mindre udsat for rentestigninger, så vil det med så store stigninger, som vi ser nu, alligevel have en negativ effekt – også for obligationer valg i kundernes bedste interesse.
 • Enkelte af forvalterne ser på muligheden for at købe sig ind i mere defensive aktier, som i mindre grad påvirkes af den økonomiske udvikling, for at stabilisere fondene.
 • Det er værd at huske, at vi som langsigtede investorer har oplevet markante op- og nedture i markederne mange gange. Markederne er altid steget igen efter nedturen. Derfor er tålmodighed helt afgørende. Hvis du har spørgsmål til dine investeringer, kan du altid kontakte vores rådgivere.med variabel rente. Men en nedtur på den korte bane kan føre til en optur på langt sigt. Disse toppe i spændet giver højere effektiv rente i fondene, og det kan betyde bedre afkast i fremtiden.

Opsummering af fondene

 • Alle SKAGENs fonde følger markedsudviklingen nøje. Det betyder, at forvalterne kan træffe langsigtede 
 • Enkelte af forvalterne ser på muligheden for at købe sig ind i mere defensive aktier, som i mindre grad påvirkes af den økonomiske udvikling, for at stabilisere fondene.

Tal med os

Det er værd at huske, at vi som langsigtede investorer har oplevet store op- og nedture i markederne mange gange. Markederne er altid steget igen efter nedturen. Derfor er tålmodighed helt afgørende.

I en periode som denne med høj volatilitet og stor usikkerhed anbefaler vi altid, at du tager en snak med os, før du handler.

Du er meget velkommen til at kontakte vores rådgiverteam, hvis du har spørgsmål til dine investeringer.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.