Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Opdatering fra CEO'en: Et meget særligt år

Om pandemien

"If I had my way, I would remove January from the calendar altogether and have an extra July instead."

I sit sidste leveår skrev den norsk-britiske forfatter Roald Dahl en meget personlig dagbog.[1] Her beskriver han sin store kærlighed til og interesse for naturen. Citatet ovenfor er en af mange meget humoristiske observationer i bogen. I år har jeg fra tid til anden spekuleret på, hvad Roald Dahl ville have tænkt om 2020.

Det har været et underligt år, hvor naturen har mindet os om vores egen helt grundlæggende sårbarhed. Vi har ikke haft mange år som dette, hvor vores fælles oplevelse har været så grundlæggende ens, og alligevel har pandemien på ingen måde ramt alle lige hårdt. Sårbarheden i forskellige alders- og sociale grupper er blevet brutalt synlig. På samme måde ser vi, hvor forskelligt fordelingen af vacciner er fra rige til fattigere dele af verden[2].

Der har trods alt været fordele ved pandemien. Luftkvaliteten er forbedret, fuglene synger i centrum af selv større byer, og der har været øget kapital til bæredygtige projekter[3]. Ikke mindst har miljøet - og hvordan vi behandler det - fået en langt højere prioritet blandt både politikere og alle os andre. Endelig! Vi ser store muligheder inden for dette område, både for samfundet men også når det gælder forholdet mellem risiko og afkast i vores porteføljer.

Om kapitalmarkedene

Efter korrektionen i første kvartal har kapitalmarkederne indhentet det tabte. Alle SKAGENs aktiefonde har nået nye kursrekorder i løbet af året. Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki rundede en historisk 1000-kroners milepæl (fra en startkurs på 100). Vi vil igen takke fondens grundlægger Kristoffer Stensrud for at have bidraget til at gøre fonden til den succes, den stadig er.

I løbet af de sidste måneder er den historisk store kløft mellem vækst- og valueaktier[4] begyndt at mindskes, og value leverer nu bedre afkast en vækstaktier på den korte horisont.

Som adm. direktør i en af ganske få tilbageværende fremgangsrige value-forvalterhuse, især i Norden, ser jeg frem til at vise, hvad vi kan levere, når value-aktier endelig slår tilbage. Risikoe er fortsat tilstede i markedet - naturligvis. Højere renter, en stærkere dollar og muligheden for uro, når stimulipakkerne atter fjernes er blot nogle af de faktorer, vi må følge nøje det kommende år. En enkelt risikofaktor, vi dog slipper for, er charlatanen Trump og hans daglige Twitter-opdateringer. Det er heldigvis en påvirkning, som ikke længere får betydning ... for andre end ham selv. 

Hvad har vi lært?

Det nye åre er en god anledning til at reflektere. Hvad har vi lært? Sandheden er, at vi har måtte lære mange gamle lektier igen. Pandemien har primært bidraget til at fremskynde og styrke allerede eksisterende trends. Arbejdslivet bliver stadigt mere fleksibelt. De bedste selskaber vil være dem, der har gode værdier, formål og fokus på bæredygtighed. Aktivt engagement som det SKAGEN præsterer vil fortsat være af afgørende betydning[5]. Teknologi bliver både en styrke og en forhindring. Og (nogle) politikere vil fortsat vildlede deres følgere, lyder det fra denne udvandrede brite ved indgangen til Brexit.  

Når det gælder investeringer, er vi fortsat stærke i troen på en aktiv, value-baseret tilgang som den absolut bedste investeringsstil. Begge dele er nødvendigt for at kapitalmarkederne skal fungere effektivt gennem analytiske værdiansættelser og gennem at placere pengene bedst muligt på en såvel gennemtænkt som ansvarsbevidst måde.

2021 - året, der kommer

Hvad så med 2021? Ifølge den kinesiske kalender bliver det metal-oksens år. Det skete senest i 1961. Oksen forbinder man med tillid, forsigtighed og styrke. I 1961 stef det amerikanske aktiemarked med 27 pct. men stigningen blev fulgt af det, der er kendt som The Flash Crash i 1962[6]. Ikke desto mindre går vi ind i det nye år med attraktivt prissatte porteføljer, value på fremmarch og stærkere vækstmarkeder end mange havde frygtet i begyndelsen af pandemien, især i Asien.

For at hjælpe dig med at vurdere dine investeringer afholder vi - traditionen tro - SKAGENs Nytårskonference d. 12. januar 2021. For første gang bliver konferencen afviklet digitalt. Vi har samlet en række yderst prominente foredragsholdere, som skal tale om økonomi, kapitalmarkeder, bæredygtighed og meget mere[7]. Du er meget velkommen til at være med - og du kan tilmelde dig gratis lige her.

Vi i SKAGEN ønsker dig og dine nære en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår. Tusind tak for din tillid til os.

God jul og godt nytår!

Referencer

[1] My Year af Roald Dahl, 1993.
[2] Oxfams rapport
[3] https://www.ftadviser.com/investments/2020/11/05/esg-inflows-quadruple-in-2020/
[4] Value-investorer forsøger at finde forkert prissatte ellre upopulære aktier, som kan stige i værdi over tid. Vækstinvestorer fokuserer på selskaber, som vil slå konkurrenterne. Vækstinvestering er typisk mere risikofuldt og er afhængig af et betydeligt merafkast fra en håndfuld selskaber. Kløften mellem value- og vækstselskaber er lige nu historisk dyb, og value-selsaber har ikke været så lavt prissat, som de er nu, i 50 år.
[5] Hidtil i år har SKAGEN engageret sig i 16 porteføljeselskaber og udført en række andre ESG-tiltag. Du kan læse mere om, hvordan vi engagerer os i vores ESG-kvartalsrapport og kommende ESG-årsrapport. 
[6] Også kendt som the Kennedy Slide of 1962 
[7] Læs mere om Nytårskonferencen her 

 

Globale aktiemarkeder

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Globale aktiemarkeder

Første kvartal: Opturen fortsatte

Stemningen blandt investorerne på de udviklede markeder var høj, da centralbankerne signalerede ...

Februar: Markedet overraskede på ny

De globale aktiemarkeder fortsatte fremgangen, drevet af robuste regnskaber og vedvarende optimisme ...

Stærk start på året for SKAGEN Global

SKAGEN Global starter 2024 på samme måte som fjoråret sluttet: med sterk utvikling i porteføljeselsk ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up