Gå til hovedindhold
3 min læsetid

Markedsopdatering d. 3. april: Aktierne stiger efter olieprishoppet

S&P 500 og Dow Jones var ved udgangen af torsdag oppe med henholdsvis 2,28 pct. og 2,24 pct., mens Oslo Børs var nede med 0,91 pct.  

Oliepriserne steg i går med mere end 20 pct., hvilket bl.a. kan tilskrives Præsident Trumps tweet om, at han havde været i kontakt med sin ven MBS (kronprinsen) af Saudi-Arabien, der havde talt med Ruslands præsident Putin, hvorefter det forventes, at de offentliggør en aftale om at skære olieproduktionen med 10 mio. tønder eller mere hver dag.

Den globale arbejdsløshed er eksploderet, og millioner har søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse, efterhånden som der er iværksat lockdowns over hele verden i et forsøg på at inddæmme spredningen af coronavirus:

I USA alene har 6,6 mio. amerikanere i sidste uge søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse, næsten 2,9 mio. flere end forventet.  På den anden side er antallet af personer, der er kvalificeret til at modtage ydelser under arbejdsløshedsforsikringer, havnet på 3 mio. mennesker, hvilket er 1,9 mio. færre end forventet.

Ca. 4 mio. franske arbejdere har søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse i løbet af de sidste to uger (1/5 af medarbejderne i servicesektoren er midlertidigt blevet afskediget), 800.000 spaniere har mistet deres job i løbet af den seneste måned, og 1 mio. mennesker i England har søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse. 

I Norge ser vi de højeste tal for arbejdsløshed siden anden verdenskrig med en arbejdsløshedsrate på 10,7 pct.  

Servicesektorens PMI'er for Europa og Kina er blevet offentliggjort. Europas tal er, ikke overraskende, meget lave med Italien som bundskraber med en PMI på 17,4 mod forventet 22,5. Sammenlignet med finanskrisen ligger alle lande langt under deres laveste niveauer i 2008, hvor Tyskland lige nu har højeste PMI på 31,7.

Hele eurozonen rammer et PMI på 26,4 med Tyskland og Frankrig som de lande, der klarer det bedst. Italien og Spanien er helt i bund, hvilket ikke er overraskende, da disse er de EU-lande, som er hårdest ramt af corona.

I Kina er det officielle PMI (CLFP) over 50, hvilket indikerer en V-formet genopretning af økonomien. På den anden side melder Markit PMI'en et tal på 43, hvillket peger mere i retningen af en U-formet genopretning.  

I går annoncerede den norske regering, at norske virksomheder (der betaler skat i Norge), der oplever et fald i salg på 20 pct. år-til-år i marts, og 30 pct. år-til-år i april/maj, kan ansøge om at få 80-90 pct. af deres faste udgifter dækket af staten. Virksomheder, der er blevet tunget til at lukke vil modtage 90 pct. i kompensation, mens andre virksomheder får 80 pct.
Andre allerede vedtagne støttepepakker hjælper virksomhederne med at afholde lønomkostninger.  

Opdatering fra fondene 

  • Ingen nævneværdige ændringer.

Tal med os

Det er værd at huske, at vi som langsigtede investorer har oplevet store op- og nedture i markederne mange gange. Markederne er altid steget igen efter nedturen. Derfor er tålmodighed helt afgørende.

I en periode som denne med høj volatilitet og stor usikkerhed anbefaler vi altid, at du tager en snak med os, før du handler.

Du er meget velkommen til at kontakte vores rådgiverteam, hvis du har spørgsmål til dine investeringer.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.