Gå til hovedindhold
3 min læsetid

Markedsopdatering d. 24. marts: Tovtrækkeri om støttekroner

 • S&P 500-indekset faldt næsten 3 pct. efter endnu en urolig dag på børsen.
 • Børsen i Oslo faldt 5 pct. mandag men begyndte tirsdagen med en tilsvarende stigning.
 • I går præsenterede den amerikanske centralbank, Fed, en række mere omfattende tiltag, der skal støtte op om økonomien. Herunder ubegrænsede kvantitative lettelser og flere nye finansieringsmuligheder.
 • For første gang vil Fed også opkøbe selskabsobligationer foruden statsobligationer og gældspapirer.
 • Senatet nåede ikke til enighed om redningspakken på 2.000 mia. dollar. For anden dag i træk blokerede demokraterne nemlig for at gennemføre pakken med et krav om at få defineret nogle mere præcise begrænsninger for, hvordan selskaberne kan bruge støttemidlerne. Der er dog tegn på, at parterne nærmer sig et fælles ståsted.
 • De massive tiltag fra Fed til trods var markedet mandag alligevel skuffet over, at parterne ikke var i stand til at blive enige i USA, og endte således i minus.
 • Fed og en række andre centralbanker har iværksat massive tiltag, der skal sikre kreditmarkederne, men markedet vil hellere se tiltag, som stimulerer økonomierne.
 • Den norske krone (NOK) svingede fortsat mandag, selvom den norske centralbank, Norges Bank, har fastslået, at de vil købe NOK, når de finder det nødvendigt. Bevægelserne i løbet af dagen i går var helt enorme. I morges (tirsdag kl. 10.00) steg den norske krone med 4,5 pct. mod euro og med 5,3 pct. mod dollar.
 • I dag fik vi de første indikationer på udsigten for den europæiske økonomi med et foreløbigt PMI (Purchasing Manager Index, indeks over indkøbschefers forventninger til efterspørgslen) fra Frankrig, Tyskland og eurozonen. Alle indikatorer er faldet brat. Servicesektoren overraskede især negativt, mens industrisektoren klarede sig noget bedre, end markedet havde forventet.
 • Tallene for servicesektoren er de laveste, der er noteret nogensinde: Frankrig: 29, Tyskland: 34 og eurozonen: 28,4. Tal over 50 indikerer vækst, så de nævnte værdier peger altså i retning af en dyb recession i servicesektoren.

Opsummering af fondene

 • Alle vores fonde har god likviditet og fine kontantbeholdninger.
 • Alle vores fonde (med undtagelse af SKAGEN Global) havde aktivitet på markedet mandag.

Tal med os

Det er værd at huske, at vi som langsigtede investorer har oplevet store op- og nedture i markederne mange gange. Markederne er altid steget igen efter nedturen. Derfor er tålmodighed helt afgørende.

I en periode som denne med høj volatilitet og stor usikkerhed anbefaler vi altid, at du tager en snak med os, før du handler.

Du er meget velkommen til at kontakte vores rådgiverteam, hvis du har spørgsmål til dine investeringer.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.