Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

5 min læsetid

Det hele starter med god selskabsledelse

Klimaet udgør den største risiko mod verden, som vi kender den. Det blev kun bekræftet i den seneste rapport fra Global Risk Report ved World Economic Forum, hvor klimarisici blev udpeget som en af de fire største langsigtede grupper af risici for planetens fremtid. Stigende leveomkostninger optræder som nummer et på listen over nye kortsigtede risici (1).

Hvis den globale opvarmning gør store områder af kloden ubeboelig over de næste to årtier, så skal vi prioritere investeringer i innovation og teknologi, der kan begrænse klimaforandringerne. Helt aktuelt mener mange kommentatorer også, at virksomheder skal gøre mere for at beskytte medarbejdere og kunder mod inflation.

Desværre trumfer kortsigtede gevinster den mere langsigtede og brede værdiskabelser, da virksomhedernes bestyrelser i stigende grad prioriterer cash flow over alt andet. Dilemmaet understreger meget godt, hvordan de tre søjler, der tilsammen udgør forkortelsen 'ESG', hænger tæt sammen. Det hele starter med god selskabsledelse: En veldrevet virksomhed har højst sandsynligt bedre politikker for miljø og social bæredygtighed end en dårligt drevet.

Af samme grund forventer man også, at en veldrevet virksomhed har lavere risici, hvilket er helt centralt for investorerne. Et omfattende studie udgivet i februar undersøger sammenhængen i præstationen mellem ledelse, altså G'et, og de to andre komponenter i ESG – miljø (E) og sociale forhold (S). Undersøgelsen viser, at selskaber med bestyrelser, der har potentielle risici for øje, i højere grad indarbejder kompensation for E og S, sætter klimamål, etablerer ESG-teams, opstiller risici-politikker og udgiver ESG-rapporter. Derudover opnår de også bedre klimamæssige resultater, specielt lavere CO2-udledning, hvilket i sidste ende betyder lavere miljøomkostninger for virksomheden (2).

Sammenfaldende interesser

Men hvad vil god ledelse egentligt sige? For SKAGEN er beskyttelsen af minoritetsaktieindehaverne helt central. Det skal ske gennem systemer og processer, der effektivt overvåger, kontrollerer og opfordrer virksomhedens ledelse til at skabe langsigtet værdi. Uden dette vil virksomhederne blive reguleret yderligere, hvilket uden tvivl vil intensivere omkostningerne såvel som den administrative byrde.

SKAGEN har et vedvarende fokus på god selskabsledelse. I næsten 30 år har vi ment, at det er en af nøglerne til at opnå langsigtet afkast, og vi har derfor været investeret i virksomheder med ansvarlige ledelsesteams, der har samarbejdet med stærke og selvstændige bestyrelser, der har investorernes langsigtede interesser på sinde. På samme måde styrer vi uden om de virksomheder, hvor vi tror, at dårlig selskabsledelse vil sætte afkastet på spil for vores aktieindehavere. I øjeblikket er 70 virksomheder ekskluderet fra vores investeringsunivers, da de har bedrevet dårlig ledelse i forhold til miljø, korruption eller menneskerettigheder.

Som aktive forvaltere engagerer vi os direkte med vores porteføljevirksomheder på en række ledelsesområder. I 2022 havde vi fx samtaler med vores japanske porteføljeselskaber om at forbedre bestyrelserne. Vi anbefalede mere diversitet og selvstændighed blandt medlemmerne i bestyrelsen for at hæve ledelsesniveauet til de globale standarder.

I Japan har man fra statslig side gjort meget for at forbedre ledelsen i japanske selskaber – hovedsageligt gennem reformer gennemført af Shinzo Abe – og for at tackle manglen på eksterne medlemmer i bestyrelserne. I 2021 revurderede de japanske politikere reglerne for virksomhedsledelse, hvilket betød at mindst en tredjedel af direktørerne i selskaber noteret på børsen i Tokyo skulle være uafhængige. Tallet er steget fra 25 pct. af selskaberne i 2016 til 94 pct. i 2022 ifølge ISS-data (3).

Der har også været fremgang i forhold til kønsbalancen, hvor 79 pct. af de store virksomheder har mindst en kvindelig direktør, hvilket er en stigning fra 29 pct. i 2016. Det er stadig langt fra lige repræsentation, og Japan halter også bag de europæiske selskaber, hvor kvinder oftest udgør en tredjedel af bestyrelsesmedlemmerne.image66ubt.png

I oktober udsendte Asian Corporate Governance Association et åbent brev, hvor man opfordrede til at øge kønsdiversiteten i de japanske bestyrelser. I World Economic Forums 'Global Gender Gap Report' fra 2022 var Japan rangeret som nummer 116 ud af 146 lande (det glæder mig, at de nordiske lande udgør listens tre øverste positioner).

Gode kræfter

Udviklingerne i Japan understreger den positive rolle, som god selskabsledelse kan spille i forhold til værdiskabelse og risikostyring. Dette er ekstra vigtigt for aktive forvaltere som SKAGEN, der leder efter mulige katalysatorer, der kan ændre prisfastsættelsen. Det indebærer for eksempel ændringer i sammensætningen af bestyrelsen, politik om aktieindehavere eller andre virksomhedsstrukturer. Faktisk er der forskning, der viser, at virksomheder, der indarbejder nye ledelsesinitiativer, kan øge deres værdi med 10-12 pct (4).

Et andet interessant fund i forskningen i bestyrelsesrisici er, at der trods mange positive sammenhænge med stærk ledelse også er en række negative: Det kan for eksempel være mindre økonomisk bidrag til lokalsamfundet, færre medarbejdergoder og større sandsynlighed for sociale risikohændelser. Denne sammenhæng understreger, at man ikke kan bedrive stærk governance uden at indgå en række kompromisser, og at man altså skal være klar til at kunne prioritere forskellige interessenter.

Samtidig overser undersøgelsen et vigtigt aspekt ved ESG. ESG er nemlig mere en rejse end en destination. Læringen er konstant, og der er altid plads til forbedring, specielt nu hvor organisationer bliver mere komplekse. Selvom verden bevæger sig hurtigere i dag end for 400 år siden, er der stadig visse ting, der bare ikke ændrer sig.

Kilder:

[1] Kilde: 2023 WEF Global Risks Report, Januar 2023
[2] Kilde: Board Risk Oversight and Environmental and Social Performance, Amiraslani, Februar 2023
[3] Kilde: ISS, Japanese Companies Improve on Board Independence and Diversity, August 2022
[4] Kilde: Stanwick & Stanwick, The Relationship between Corporate Governance and Financial Performance: An Empirical Study, 2002

Først med det nyeste

Få aktuelle investeringsnyheder fra SKAGEN direkte i din indbakke.

Tilmed nyhedsbrev arrow_right_alt
Tal med en rådgiver

Er tiden inde til gode råd om dine investeringer?

Tag en snak med os - vi sidder klar til at give dig svar.

Kontakt os arrow_right_alt
Bæredygtighed

Bæredygtighedsrapport 2023: Investeringer for økonomisk gevinst og bæredygtighed

Selv om vi ikke hevder å kunne sette en stopper for klimaendringene, kan vi med sikkerhet si at når ... Læs artiklen nu arrow_right_alt

Mere om Bæredygtighed

SFDR: Hvad er det, og hvordan kommer det til at påvirke mig som kunde?

Du har måske allerede hørt om SFDR, den nye bæredygtighedslovgivning for finans, som EU er i færd ...

Sådan engagerer vi os i bæredygtige selskabsspørgsmål

En vigtig del af arbejdet som aktiv forvalter er at kigge selskaberne efter i sømmene og 'nudge' ...

Grøn lovgivning modarbejder klimaforbedringer i børsnoteret ejendom

EU-regulering prioriterer opførsel af nyt grønt byggeri frem for at forbedre eksisterende bygninger ...

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up