Gå til hovedindhold
Fotomodeller med håndtasker
Det franske luksuskonglomerat LVMH, der blandt andet ejer luksusbrands som Louis Vuitton og Dior, champagneproducenterne Moët & Chandon og Dom Pérignon, er en ny beholdning i SKAGEN Globals portefølje. Foto: Bloomberg.

Konflikten mellem Kina og USA fortsatte med at påvirke udviklingen på verdens børser, og især virksomheder i vækstmarkederne blev ramt.

Fransk luksus i SKAGEN Global

Aktiefonden SKAGEN Global fortsatte den gode udvikling i juli og er foran indekset på flere horisonter.

De bedste bidragsydere var Microsoft, Alphabet og Edwards Lifesciences. På den negative side finder vi SAP, Unilever og DSV. Den kortsigtede udvikling afspejler markedsreaktionerne efter virksomhedernes offentliggørelse af deres kvartalsrapporter i løbet af måneden.

Porteføljeforvalterne solgte den finske papirproducent UPM efter en yderligere forringelse af virksomhedens fundamentale forhold. De resterende aktier i det tyske ejendomsselskab Deutsche Wohnen blev også solgt. Den førende franske luksusvarevirksomhed LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton er ny i porteføljen.

En række begivenheder påvirkede SKAGEN Kon-Tiki

Vækstmarkedsfonden SKAGEN Kon-Tiki, som ellers har haft en god udvikling i 2019, blev ramt af en række virksomhedsspecifikke og regionale begivenheder i juli.

På den positive side finder vi den kinesiske forsikringsgruppe Ping An og det sydafrikanske IT-selskab Naspers, som fortsatte med at udvikle sig godt i takt med stigende forventninger til stærkere indtjening og forenkling af virksomhederne. Den indonesiske teleoperatør Indosats, det tyrkiske byggefirma Enka og Turkish Air leverede også gode afkast i løbet af måneden.

Aktierne i kobber- og guldmineselskabet Turquoise Hill Resources faldt på nyheden om, at et ekspansionsprojekt i Mongoliet er forsinket 16-30 måneder og bliver dyrere end forventet. Som et resultat af handelsspændinger mellem Kina og USA, blev fondens sydkoreanske beholdninger påvirket af den svagere valuta. LG Electronics advarede især om dårlige makroøkonomiske forhold fremover. Indien var også et svagt marked i juli, hvilket påvirkede Mahindra & Mahindra og State Bank.

Den chilenske drikkevareproducent CCU nåede forvalternes kursmål og blev solgt fra i løbet af måneden.

Forsikring bidrog til godt absolut afkast i SKAGEN Fokus

Flere af SKAGEN Focus’ største positioner havde en god måned, ikke mindst den amerikanske forsikringsgigant AIG. Kursen i den japanske bemandingsvirksomhed, Pasonas, steg også efter at selskabets kvartalsrapport viste, at kernevirksomheden nu er begyndt at generere omsætning.

Dow Inc., en af ​​verdens største kemiske producenter, er ny i porteføljen. Aktien handles med en betydelig rabat med hensyn til underliggende værdier og udbytte af pengestrømmen.

Forvalterne øgede beholdningerne i japanske Softbank, canadiske Roxgold og Hitachi Construction Machinery. Sidstnævnte selskab er stærkt undervurderet, og de kommende strukturændringer kan skabe værdi på mellemlang sigt.

Andelen i XFAB blev solgt fra, og forvalterne har valgt at koncentrere eksponeringen for halvledere til STMicroelectronics, som de mener har et større afkastpotentiale i forhold til risikoen.

Fondens position i Canfor Pulp udviklede sig dårligere i takt med lavere priser på papir.

SKAGEN m2 fortsætter den stærke udvikling

Vores globale ejendomsaktiefond, SKAGEN m2, fortsætter den gode udvikling og genererede et solidt afkast i juli og ligger foran sit indeks på et, tre og fem år.

Rapporteringssæsonen begyndte i midten af ​​måneden, og flere af fondens selskaber har rapporteret i overensstemmelse med forventningerne eller bedre, især med hensyn til væksten i lejeindtægterne. Månedens bedste bidragsyder var den Osaka-baserede kontor- og datacenteroperatør Keihanshin Building, som blev inkluderet i porteføljen tidligere på året. Det finske boligselskab Kojamo havde en svag udvikling i juli, men er stadig en af ​​SKAGEN m2s bedste bidragsydere i år.

I løbet af måneden deltog fonden i den tyske kontor- og hoteloperatør Aroundtowns finansieringsrunde. Virksomheden agter at erhverve aktiver i Belgien, Holland og Tyskland fra Blackstone.

Ved udgangen af ​​måneden sænkede den amerikanske centralbank sin styringsrente for første gang siden 2008, noget som kan komme investering i fast ejendom til gode.

SKAGEN Insight ser uforløst værdi

Flere af SKAGEN Insights beholdninger, herunder Newell Brands, Gea Group, Diebold Nixdorf og førnævnte Armstrong Flooring, har offentliggjort gode kvartalsrapporter de seneste uger, hvilket har medført kraftigt stigende aktiekurser som resultat. Dette indikerer, at disse virksomheder bevæger sig i den rigtige retning og stadig undervurderes af markedet.

Månedens bedste bidragsyder var Pasona (læs mere under afsnittet om SKAGEN Focus). Noget værre gik det for ThyssenKrupp og Armstrong Flooring - sidstnævnte har siden overrasket med en stærk kvartalsrapport, der fik aktiekursen til at stige med hele 17 procent.

ThyssenKrupp blev presset på trods af rapporter om, at selskabets opdelingsplan fortsætter, og at der er stor interesse for dens kronjuvel, elevatorafdelingen. Forvalterne ser stadig et stort potentiale i den aktuelle situation.

SKAGEN Insight sluttede måneden efter sit referenceindeks.

All-time-high i SKAGEN Vekst

I juli nåede vores nordisk-globale aktiefond SKAGEN Vekst en ny all-time-high.

Det russiske gasfirma, Gazprom, udmærkede sig igen som en stærk bidragsyder. Markedet viser mere og mere tillid til virksomhedens nye fokus på kapitalallokering. Halvlederselskabet Applied Materials udviklede sig også godt. Medicinalfirmaet Novo Nordisk blev negativt påvirket af det fortsatte politiske fokus på høje sundhedsomkostninger i USA.

En ny position i porteføljen er den danske servicevirksomhed ISS. Forvalterne ser potentiale i virksomhedens teknologiinvesteringer og fokus på udvalgte kunder og regioner, som vil øge rentabiliteten på lang sigt.

keyboard_arrow_up

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Fremtidigt afkast vil blandt andet afhænge af markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko, samt omkostninger. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab.