Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Billede af en af Telecom Italia butikker.
Uroen i Italien i slutningen af måneden ramte bl.a. Telecom Italia. Foto: Bloomberg

2018 har allerede skrevet sig ind i historien som et år med udsædvanlig store udsving på de globale aktiemarkeder. Efter der endelig var kommet mere ro på markederne i løbet af foråret, spredte nervøsiteten sig endnu engang i slutningen af maj, hvor bl.a. den italienske krise skabte uro.

De nye markeder mistede momentum i maj

De nye markeder blev ramt hårdere af uroen end de udviklede markeder, der især blev trukket op af det amerikanske aktiemarked. Nervøsiteten på markederne medvirkede til, at SKAGEN Kon-Tiki leverede et månedsafkast på -1,2 procent i danske kroner, hvilket var marginalt efter referenceindekset. Bilproducenten Hyundai og den brasilianske bank Banrisul var månedens dårligste bidragsydere. På plussiden finder man bl.a. Borr Drilling og Tullow Oil, der begge leverede gode afkast i takt med at oliepriserne steg. 

SKAGEN Kon-Tiki købte sig ind i kinesiske Robam i maj måned. Det skete efter, at aktiekursen var faldet 35 procent i løbet af tre måneder. Køkkenproducenten byder på en stærk underliggende markedsvækst med stigende markedsandele og særdeles attraktiv prisansættelse, hvilket gør det til en klassisk investeringscase for den værdibaserede investor.

Stor porteføljeaktivitet i SKAGEN Global

På trods af uroen leverede SKAGEN Global et pænt absolut afkast i maj måned på 3 procent i danske kroner. Fondens tre bedste bidragsydere var Microsoft, Autoliv og Adobe. Microsoft fortsætter med at vokse i cloud-segmentet, opsplitning af Autolivs forretning tiltrækker stigende opmærksomhed, og Adobes strukturelle fordel i indholdsproduktionen bliver mere anerkendt. De tre dårligste bidragsydere var NN Group, IRSA og Samsung Electronics. 

Fonden købte sig ind i tre nye virksomheder i løbet af måneden. Efter at have været ude af porteføljen i en kort periode, er det finske skovbaserede biomassefirma UPM tilbage i SKAGEN Global. UPM har formået at tilpasse sig udviklingen på papirmarkederne takket være en højt kompetent ledelse og ansvarlig bestyrelse. Teamet købte sig også ind kreditvurderingsbureauet Moody's. Navnet på det tredje nye selskab, vil blive offentliggjort når teamet har opbygget positionen tilstrækkeligt.

Italienske udfordringer i SKAGEN Focus

SKAGEN Focus havde en udfordrende maj, hvor de stigende renter på de italienske statsobligationer skabte problemer. Usikkerheden i Italien gik hårdt ud over de to italienske selskaber Telecom Italia og Unicredit, der var blandt de dårligste bidragsydere i fonden. På positivsiden bidrog teamets investeringer i energi pænt til afkastet. Det gjaldt især amerikanske Whiting Petroleum. SBI Holdings fortsatte også med at levere positivt og var fondens bedste bidragsyder i maj. 

Måneden blev bl.a. brugt til at sælge ud af de to koreanske investeringer i Hanil Cement og Asia Cement, der begge nåede deres kursmål. Det gav plads til at fortsætte opbygningen af den nye position i det amerikanske sikkerhedsalarmfirma ADT, det amerikanske kommunikationsselskab Avaya og den tyske fødevarekæde Metro.

Ejendomsaktiemarkedet stikker i alle retninger

Udviklingen i de globale ejendomsmarkeder bød på udsædvanligt store regionale forskelle i maj. Den politiske krise i Italien udfordrede de europæiske markeder inden udgangen af måneden, mens de faldende amerikanske obligationsrenter faldt som følge investorernes flugt mod større sikkerhed i USA. Det kinesiske ejendomsmarked var til gengæld præget af frygt for en potentiel kreditkrise, imens at Argentina oplevede sin egen lille krise. 

På trods af det brogede ejendomsmarked, forsatte den globale ejendomsaktiefond SKAGEN m2 med at levere positivt både absolut og relativt. Således gav fonden i maj måned et afkast på 2,5 procent i danske kroner, hvilket var 1 procent bedre end referenceindekset. Bedste bidragyder i fonden var svenske D. Carnegie, der oplevede et godt afkast i forbindelse med et bud på den tyske konkurrent Victoria Park. Den kinesiske ejendomsudvikler China Vanke var nyt selskab i fonden. 

En god start for ny hovedforvalter i SKAGEN Vekst

Maj var også en god måned, både relativ og absolut, for SKAGEN Vekst. Fonden med det delte nordiske og globale mandat gav et afkast på 4,2 procent i danske kroner, hvilket var 1,5 procent bedre end referenceindekset. Det skyldtes bl.a. stærke resultater fra både langsigtede positioner, som Bonheur, men også i nyere selskaber, som den danske transport- og logistikvirksomhed DSV.

Teamet har implementeret nogle af de ændringer, der blev igangsat tidligere i år. Det har bl.a. betydet ni nye selskaber i porteføljen hidtil i andet kvartal. Som fondens nye hovedforvalter, Søren Milo Christensen, tidligere har nævnt, udvides antallet af selskaber i porteføljen lidt for at få plads til flere mindre og mellemstore virksomheder særligt i det nordiske mandat. 

En udfordrende måned i SKAGEN Insight

SKAGEN Insight blev hårdt ramt af sin undervægt i amerikanske aktier i maj måned, hvilket var medvirkede til, at fonden kom ud med et negativt afkast på -1,8 procent i danske kroner i maj. 

ThyssenKrupp og Armstrong Flooring var fondens bedste bidragsydere i maj. Den førstnævnte leverede et godt afkast på baggrund af nyheden om, at den velkendte aktivitetsfond Elliot er gået ind som investor i selskabet. Diebold Nixdorf og Herz var fondens største negative bidragydere. Selvom begge virksomheder offentliggjorde kvartalsregnskaber i overensstemmelse med forventningerne, var det ikke nok til at glæde de kortsigtede investorer. SKAGEN Insight tror dog stadig på disse virksomheder og ser fortsat et stort afkastpotentiale i begge selskaber. 

Bliv opdateret på udviklingen i fondene

Husk at du på vores hjemmeside løbende kan følge med i udviklingen i de forskellige fonde i SKAGEN. Her finder du vores rapporter, ligesom du kan tilmelde dig vores nyhedsbreve. Her kan du også læse om obligationsfondene i SKAGEN. Ønsker du at vide mere om mulighederne, er du velkommen til at kontakte en af vores formuerådgivere.

 

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up