Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

To rækker med Ben & Jerry's is med forskellige smage.

Hollandske Unilever, som er noteret i London, har været i SKAGEN Globals portefølje siden 2011. Positionen er med næsten 5 procent en af de største investeringer i fonden. Det 100 år gamle selskab står blandt andet bag isene Magnum og Ben & Jerry's, tebrandet Lipton og Dove-sæben. Aktien har givet et gennemsnitligt årligt afkast på ca. 10 procent (målt i USD) de sidste ti år sammenlignet med verdensindekset (MSCI AC World), som har givet et afkast på 4,7 procent.

Fundamentalt undervurderet

Unilever fik for nylig stor opmærksomhed, da den amerikanske fødevaregigant Kraft Heinz, som kontrolleres af investoren Warren Buffet, ville overtage selskabet. Kraft Heinz gav et åbningsbud på 143 mia. euro, som var 18 procent over aktiekursen.

- Og det var bare åbningsbuddet. Værdien på Unilever er langt højere, og man kan næsten ikke tænke sig en mere langsigtet valueinvestor end Warren Buffet, siger SKAGEN Globals hovedforvalter Knut Gezelius.

Unilever bliver kaldt en "ansvarsfuld kapitalist", og har bl.a. taget initiativ til forskellige programmer for at støtte bønder, reducere vandforbruget på deres fabrikker og mindske børnedødeligheden i udviklingslande.

- Unilever er fundamentalt et undervurderet selskab og er et skoleeksempel på, at det er muligt at finde værdier selvom P/E værdierne ikke lave, siger porteføljeforvalter i SKAGEN Global, Søren Milo Christensen.

Faktorer, som kan udløse værdi

Sikkerhedsgiganten G4S, med base i Storbritannien, udgør 3 procent af SKAGEN Globals portefølje. Ovenpå G4S's varsel af årsresultatet i starten af året, var der frygt for at udbyttet til aktionærerne ville blive reduceret eller helt udeblive samt en eventuel ny emission.

G4S er en af verdens største sikkerhedsselskaber indenfor både vagtservice, alarm- og kontanthåndtering. For ca. tre år siden startede selskabet en gennemgang af deres produktportefølje, hvilket resulterede i en række frasalg og nedskrivning af gælden. Det har skabt en forbedring i kontantstrømmen.

Som et led i SKAGENs engagement i ESG har porteføljeforvalterne mødt virksomhedens ledelse flere gange, og har påpeget vigtigheden af den fortsatte udvikling i arbejdet med at udvikle selskabet og skille sig af med problematiske dele af virksomheden.

- Det er vigtigt at genvinde markedets tillid. G4S er en "turn-around" historie, hvor kommende ændringer kan betyde en revurdering af aktiekursen. Disse ændringer er begyndt at give resultat. Desuden får selskabet medvind fra sin eksponering i de nye markeder. Aktien har i går givet et afkast på 28 procent i lokal valuta, siger Knut Gezelius.

Banebrydende lægemiddelforskning

SKAGEN Global har en overvægt i forhold til medicinal- og sundhedssektoren. I starten af 2017 havde SKAGEN Global en overvægt på 4 procent sammenlignet med indekset. Det var i 2016 en ulempe, hvor bl.a. det schweiziske lægemiddelselskab Roche havde en svag udvikling grundet den manglende interesse for sundhedsaktier.

På nuværende tidspunkt udgør Roche ca. 5 procent af porteføljen. Selskabet har forbedret resultatet i 2016 og øget salget med 5 procent målt i schweizer franc. Det var først og fremmest flagskibspræparaterne mod kræft, Avastin og Herceptin, der stod for stigningen. I marts i år steg Rockes aktiekurs med 7 procent på én dag efter at selskabet rapporterede om positive resultater fra en klinisk studie af Herceptin i kombination med et andet kræftlægemiddel, Perjata.

Ifølge Søren Milo Christensen og Knut Gezelius kan resultaterne styrke Roches muligheder til at modstå truslen fra lignende generiske lægemidler på markedet, såkaldte kopipræparater.

- De positive resultater betyder, at læger over hele verden vil komme til at udskrive disse livreddende lægemidler, og patienterne er villige til at betale for dem. Vores vurdering er at dette kan føre til en 10 procents stigning af årsresultatet.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om, hvordan SKAGEN Global eller nogle af vores øvrige aktie- og obligationsfonde kan passe ind i din opsparing, så er du velkommen til at kontakte en af vores formuerådgivere på 7010 4001.

Læs også

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up