Gå til hovedindhold
Vores fonde chevron_right
Invester i fonde chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt os chevron_right
Nyheder chevron_right

Indholdet på denne side er markedsføring

Alexandra Morris, investeringsdirektør i SKAGEN Fondene
Alexandra Morris er SKAGEN Fondenes nye investeringsdirektør.

Da jeg møder Alexandra Morris, har hun netop haft sit første kvartalsvise analysemøde med SKAGEN Fondenes porteføljeforvaltere, som hun fik ansvaret for den 1. september år. Det er et ansvar, der i sidste ende betyder, har hun står på mål for alle investeringsbeslutninger.

Rollen som investeringsdirektør handler om at skabe gode betingelser for godt samarbejde og gensidig inspiration mellem SKAGENs 12 aktie- og obligationsteams. Det er både et operationelt og strategisk arbejde.

- Ideelt set vil jeg beskytte porteføljeforvalterne så meget som muligt fra al unødvendig administrativt arbejde. Dermed får de mere tid til at hellige sig deres primære arbejdsområde - at forvalte fonde. Lige nu er jeg stadig ved at lære virksomheden at kende, men med tiden vil jeg også være ude og møde SKAGENs kunder, siger Alexandra Morris.

Porteføljeafdelingen er vokset igennem det seneste årti. Fra at være en lille kerne af forvaltere og grundlæggere, som havde investeringsfilosofien i blodet og det fulde overblik i hovedet, til nu at være en større afdeling med 24 forvaltere. Dermed er der også et større behov for procesbeskrivelser og klare strukturer.

- Ikke alle kan være en Kristoffer Stensrud fra dag et. For nytilkomne forvaltere i virksomheden, kan det være nødvendigt med fastere rammer. Instinktet kommer med alderen og erfaring, siger hun.

Et klart billede SKAGENs investeringsfilosofi

Alexandra Morris er meget påpasselige med ikke at komme med spådomme om aktiemarkederne. Til gengæld ønsker hun, at SKAGEN skal blive endnu tydeligere med, hvad selskabet mener med sin investeringsfilosofi. I dag forklares den forenklet med at SKAGEN investerer i undervurderede, underanalyserede og upopulære selskaber. Men hvordan er selve investeringsprocessen, når porteføljeforvalterne adskiller de dårlige, upopulære selskaber fra de gode upopulære selskaber? Hvad er forvalterne specifikt på udkig efter, når de analyserer selskaber, der har potentiale til at skabe merværdi til kunderne?

- Nogle gange investerer vi også i populære virksomheder, men så har vi en klar opfattelse af, at markedets analyse er forkert. Det er også at være kontrær og gå mod strømmen. Alt dette ønsker jeg at lære mere om, siger hun.

Hvorfor tror du på bottom-up og valueinvestering?

- Bottom-up genererer afkast over tid. Det er ikke den eneste måde man kan opnå et godt afkast på, men det er en sikker måde. Værdibaserede investorer kender ofte deres virksomheder bedre end andre investorer. De tænker langsigtet og spekulerer ikke for kundernes penge. Det handler om at se på en virksomheds nøgletal ti år tilbage i tiden frem for at have fokus på de luftkasteller, som markedet trækker her og nu, siger Alexander Morris.

Ansvarlige og uafhængige investeringer

Ansvarlige investeringer, ESG (miljømæssige, sociale og ansvarlig selskabsførelse), ser Alexandra som en værditilvækst. Virksomheder, der har succes indenfor ESG tænker på aktionærernes interesser og behandler sine medarbejdere godt. Dermed har de mulighed for nemmere at tiltrække sig de bedste talenter.

- Disse virksomheder slår konkurrenterne og skaber værdi. Mange tror måske, at ESG-aspektet er en byrde, men jeg ser det som en nøgle til at generere afkast på langt sigt. Det er glædeligt, at SKAGEN har så god en ESG-score, siger hun.

SKAGEN Fondene var langt fra ukendt for Alexandra Morris, da hun blev tilbudt stillingen som investeringsdirektør tilbage i foråret 2016. Hun har fulgt selskabet siden 90'erne og har altid beundret SKAGEN Fondene udefra. I løbet af Alexandres karriere har hun siddet på alle sider af investeringsbordet. Det vil sige både som forvalter, aktiemægler, ansvarlig for investor relations og senest som investeringsdirektør. Hun beskriver det som en stor frihed at arbejde i en uafhængig virksomhed, som har mandatet til at gøre, hvad man virkelig tror på.

Plads til mod og ansvarlighed

I det hele taget påpeger hun vigtigheden i at skabe rammerne for et porteføljeteam, hvor selvtillid og en tillidsfuld atmosfære gør, at forvalterne tør løbe en risiko på de rette tidspunkter. Alexandra Morris trækker paralleller til det norske kvindehåndboldlandshold, som hun for nylig så under sommerens OL i Rio. Nogen skal stå foran målet, og andre skal have modet til at angribe, selv om man ikke scorer hver gang. Samtidig står forsvaret tæt. Selv afskyr hun at lave fejl og er et udpræget konkurrencemenneske, der ikke er meget for at lade andre vinde i spil.

- Jeg har selv taget fejl som investor. De gange, hvor kunderne er blevet berørt, er jeg blevet virkelig ærgerlig. Advarselssignalerne er der altid, men det kan være svært ikke at forelske sig i sine aktier. Man skal have en stærk tro på det man har i sin portefølje og virkelig vide, hvilket slags selskab man ejer, siger hun.

Uanset, hvor grundig man er, kan der altid komme overraskelser i form af terrorangreb, Brexit eller geopolitiske uro. Disse risici har altid eksisteret. Usikkerhed er noget, vi lever med, og det var næppe bedre i fortiden, ifølge Alexandra Morris. En vigtig lektie Alexandra har lært af sin professionelle liv er, at succes i sidste ende kommer af arbejde hårdt, se på helheden og være en holdspiller.

- Ligesom håndbolddamerne skal vi være stolte af hinanden og gøre brug af hinandens styrker.

Om Alexandra Morris

  • MBA fra St. Gallen Universitet i Schweiz. Har arbejdet for Nycomed Amersham i London 2000-2004 og startede Odin Europa Fund 2004. Kom til DNB Asset Management 2015.
  • Har lige købt lejlighed i Stavanger, hvor hun ugentligt pendler til fra Oslo, hvor hun bor med sin mand og to hunde i weekenden. Han har tre voksne børn.
  • Født i de amerikanske sydstater, i Birmingham, Alabama af de amerikansk-norske forældre.
  • Aktiv tennisveteran.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast. Andre faktorer, blandt andet markedsudviklingen, porteføljeforvalterens dygtighed, fondens risiko samt omkostninger, kan påvirke fremtidigt afkast. Afkast kan blive negativt som følge af kurstab. Der er risici tilknyttet investeringer i fonde på grund af markedsbevægelser, valutaudvikling, renteudvikling, konjunkturer, samt branche- og selskabsspecifikke forhold. Fondene er denomineret i norske kroner (NOK). Afkast kan stige eller falde som følge af valutaudsving. Før du investerer, anbefaler vi, at du sætter dig ind i fondenes nøgleinformation, prospekter og omkostninger. Du finder nærmere info på www.skagenfondene.dk
Storebrand Asset Management er ejer af SKAGEN-fondene, som efter aftale forvaltes af SKAGENs fondsforvaltere.

Få de seneste nyheder, artikler og invitationer

Ved at tilmelde dig samtykker du til at SKAGEN registrerer din mailadresse til dette formål. Du kan til enhver tid afmelde dig, ved at bruge linket i de e-mails, du modtager. Du kan få mere information i SKAGENs personvernpolicy.

keyboard_arrow_up